Connect with us

technokrata

Már megint egy tulajdonosváltás

Dotkom

Már megint egy tulajdonosváltás

A Matel B.V. adásvételi szerződést kötött a China-CEE Fund-dal

Az Invitel Csoport többségi tulajdonosa megállapodást írt alá a cégcsoport részvényeinek eladásáról a China-CEE Fund-dal, amelynek befektetési tanácsadója a budapesti irodával is rendelkező CEE Equity Partners. A tranzakció a szükséges részvényesi és versenyhatósági hozzájárulások megszerzését követően zárul.

Az Invitel Csoportnak két zászlóshajója van, a lakossági és kisvállalati telekommunikációs piacot kiszolgáló Invitel Távközlési Zrt. és a vállalati IT és telco piacon tevékenykedő Invitech Solutions Zrt.
Az Invitel Csoport anyavállalata a Magyar Telecom B.V. (Matel B.V.) jelenleg a Mid Europa Partners (MEP) és számos egyéb pénzügyi befektető tulajdona.

A vevő egy 430 millió dolláros private equity alap, a China-CEE Fund, amelynek a CEE Equity Partners a befektetési tanácsadója. Az alap a közép-kelet európai régió egyik vezető pénzügyi befektetője, jelenleg összesen 9 befektetése van. A 2014 végén megvásárolt Budapesti Metropolitan Egyetem mellett Lengyelországban, Csehországban, Szlovéniában és Bulgáriában vannak energetikai, gyógyszeripari és egyéb ipari befektetései.

Az Invitel Csoport éves konszolidált árbevétele mintegy 45 milliárd forint, EBITDA-ja 14 milliárd forint. A felek mintegy 63 milliárd forint nettó vállalati értékben állapodtak meg. Az ügylet zárása várhatóan az első negyedévben – a szükséges versenyhatósági és részvényesi jóváhagyásokat követően – történhet meg.

A vevő képviseletében Szalai Tamás, a CEE Equity befektetési igazgatója kiemelte: „Az Invitel Csoport, a hazai telekommunikációs piac egyik meghatarázó szereplője, kitűnően illeszkedik konzervatív, de jó megtérülést célzó stratégiánkba. Az Invitel elmúlt években követett üzletpolitikája igen sikeres – optikai fejlesztések a lakossági szegmensben, konvergált informatikai és telekommunikációs megoldások a vállalati piacon. Támogatjuk a cégcsoport menedzsmentjét üzleti céljaik teljesítésében.”

Az Invitel Csoport vezetését David Blunck látja el. „Köszönöm a támogatást, amit eddig a Mid Europa Partners-től kaptunk. Az Invitel Csoport menedzsmentje és csapata örömmel veszi, hogy egy új befektető bizalmat szavazott a csoport piaci eredményeinek, akivel közösen fogunk dolgozni azért, hogy Magyarország távközlési és IT infrastruktúrája továbbfejlődjön és ügyfeleink még jobb kiszolgálást kapjanak. ” – nyilatkozta a vezérigazgató.

Az Invitel Csoportról

A cégcsoport éves konszolidált árbevétele mintegy 45 milliárd forint, EBITDA-ja (azaz kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredménye) 14 milliárd forint. A cégcsoportnál mintegy 1.200 szakember dolgozik.

Az Invitech Solutions Zrt. (www.invitech.hu) Magyarország egyik legnagyobb informatikai és telekommunikációs szolgáltatója. A társaság ügyfelei közép- és nagyvállalatok, valamint közintézmények, emellett a távközlési szektor több száz szereplője számára biztosít nagykereskedelmi szolgáltatásokat. A 20 éves tapasztalattal rendelkező cég mintegy 6.000 partnerének nyújt informatikai, adatközponti-, valamint felhőmegoldásokat, illetve adatátviteli és telekommunikációs szolgáltatásokat. Az Invitech Solutions országosan szolgáltat és a 100 legnagyobb magyar városban is jelen van saját távközlési hálózatával.

Az Invitel Távközlési Zrt. (www.invitel.hu) mintegy 1,1 millió lakossági és kisvállalati végpontban van jelen saját infrastruktúrával. A társaság több mint 20 év tapasztalatával a magyar telekommunikációs piac egyik meghatározó szolgáltatójaként, széles körű portfolióval áll ügyfelei rendelkezésére. Korszerű, interaktív, digitális és HD televízió-, valamint gyors internet- és megbízható telefonszolgáltatásáról ismert a lakosság körében, emellett kisvállalatokra szabott internet-, telefon-, publikus TV szolgáltatásokat és más kiegészítő telekommunikációs csomagajánlatokat is kínál.

China-CEE Fund-ról és a CEE Equity Partners-ről

A CEE Equity Partners (www.cee-equity.com) a varsói székhelyű, budapesti, zágrábi és bukaresti irodában több mint 20 befetetési szakemberrel működő kizárólagos tanácsadója a 430 millió dolláros regionális private equity alapnak, a China-CEE Fund-nak. Az alap legnagyobb befektetője a China Eximbank, és befektetői között van a magyar Eximbank is. Az alap bekfektetési stratégiájanak megfelelően többségi tulajdont vásárol piacvezető, jelentős készpénztermelő képeséggel bíró cégekben. 2014 eleji indulása óta eddig 9 befektetést hajtott végre, egyebek mellett ez az alap a tulajdonosa a Budapesti Metropolitan Egyetemnek is (korábbi nevén BKF).

További Dotkom

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin