Connect with us

Hirdetés

technokrata

Nem akárhogyan bénítják meg oldalak százait a hackerek

Dotkom

Nem akárhogyan bénítják meg oldalak százait a hackerek

A Kaspersky Lab jelenti: titkosított DDoS támadás érkezik WordPress-en keresztül.

A Kaspersky Lab idei harmadik negyedéves DDoS jelentése szerint növekedett a titkosított támadások száma. Az ilyen támadások nagyon hatékonyak tudnak lenni, mivel nehezen beazonosíthatóak az oldalakat érő folyamatos kérések között. Legutóbb a WordPress nyílt forráskódú, PHP-alapú tartalomkezelő és blog-rendszeren keresztül titkosítással észleltek támadást, amely az oldal sebezhetőségét használta ki.

A WordPress 2014 óta érzékel trackback jellegű támadásokat, amikor a támadók azt a funkciót használják ki, hogy az oldalak kereszthivatkozásokat hozhatnak létre az egyes bejegyzések között. Ilyenkor az áldozat erőforrásait megtámadják egy külső, sebezhető szerveren keresztül.  Ezek a támadások különösen a tartalomkezelő oldalak ellen irányulnak. Ezt a funkciót úgy tervezték, hogy automatikusan értesítést küld a szerzők bármely tevékenységéről, többek között aktuális bejegyzéseikről. A bűnöző küld egy speciálisan létrehozott HTTP kérést ezekre a webhelyekre és egy hamis visszatérési címet ad meg, az áldozatét, aki fogadja az érkező kéréseket.

ddos-attack

Ez azt jelenti, hogy ilyen módszerrel viszonylag olcsón és egyszerűen lehet egy HTTP GET „elárasztó” botnet nélküli erős támadást szervezni. A HTTP egy kérés-válasz alapú protokoll kliensek és szerverek között. A kommunikációt mindig a kliens kezdeményez. A User Agent jellemzően, de nem feltétlenül webböngésző. Ennek ellenére a felerősített HTTP GET kérésnek van egy speciális tulajdonsága, ami lehetővé teszi a rosszindulatú parancsosorok eredményes azonosítását és blokkolását a teljes adatforgalmon.

A legutóbbi támadás, amelyet a kibertanácsadó cég szakértői azonosítottak hasonló módszert használt, mégis különbözött a “klasszikus” WordPress pingback támadásoktól abban, hogy HTTPS helyett HTTP-n zajlott. Kiderült, hogy a támadás célpontja a Kaspersky Lab egyik ügyfele.

“A titkosítás használata megnehezíti a támadás érzékelését és blokkolását, mivel megköveteli a forgalom dekódolásához, hogy elemezni lehessen az adott kérés “tiszta” avagy “spam”jellegét.” – magyarázza Kirill Ilganaev, a Kaspersky Lab DDoS Védelem részlegének vezetője. “Ugyanakkor, egy ilyen támadás nagyobb terhelést okoz a támadott erőforrás hardverén, mint egy hagyományos, mert a titkosított kapcsolat létrehozásához “bonyolult”matematika használatára van szükség. Másik nehézsége abban rejlik, hogy a modern titkosítási mechanizmusok nem teszik lehetővé harmadik fél hozzáférését a forgalom tartalmához. A titkosított DDoS támadások növekvő népszerűsége miatt a biztonsági megoldásokat felül kell vizsgálni szűrőalgoritmusok segítségével a fogyasztók védelmének érdekében.”

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés