Connect with us

Hirdetés

technokrata

Kiderült, ezekben az országokban támadnak leginkább a vírusok!

Dotkom

Kiderült, ezekben az országokban támadnak leginkább a vírusok!

Kiderült, ezekben az országokban támadnak leginkább a vírusok!

Titkosító szoftverek felhasználói csapdában: több mint ezer áldozat.

A Kaspersky Lab biztonsági kutatója, Kurt Baumgartner a Virus Bulletin fórumon megjelent tanulmánya szerint egy StrongPity néven ismert óvatos támadó azzal töltötte a nyarat, hogy titkosító szoftverek használóit csalogatta fertőzött telepítő programjaihoz. A legtöbb támadás Olaszországban és Belgiumban történt, de Törökországban, Észak-Afrikában és Közép-Keleten is sok volt az érintett felhasználó.

A StrongPity egy technikailag fejlett APT (Advanced Persistent Threat) vírus, melyet elsősorban a titkosított adatok és kommunikáció érdekel. Az elmúlt néhány hónapban a Kaspersky Lab jelentős növekedést figyelt meg a támadások számában. A célpontok azok a felhasználók voltak, akik két megbízható titkosító eszközt kerestek az interneten: a WinRAR dokumentum- és a TrueCrypt rendszertitkosítót.

A StrongPity vírus olyan összetevőket tartalmaz, amelyek az áldozat rendszerének teljes irányítását a támadók kezébe helyezik, lehetővé teszik a tárolt tartalmak ellopását és további vírusmodulok letöltését adatgyűjtés céljából. A Kaspersky Lab eddig több, mint ezer rendszeren fedezett fel StrongPity oldal látogatásokat és StrongPity összetevők jelenlétét.

hack

Itatók és mérgezett telepítő programok

A támadók kamu honlapokat készítettek, hogy csapdába csalják az áldozatokat. (Az ilyen oldalakat nevezik az IT szakzsargonban „watering holes”-nak, azaz  itatóknak.) Az egyik esetben felcserélték egy domain név két betűjét, hogy elhitessék a felhasználókkal, hogy a honlap a WinRAR szoftver hivatalos telepítő oldala. Aztán egy szembetűnő linket helyeztek egy belga WinRAR terjesztő honlapra, ami a fenti rosszindulatú oldalhoz vezetett, állítólag felcserélve a belga honlap ajánlott linkjét a rosszindulatú domain linkjével. A gyanútlan látogatók az oldalt böngészve a StrongPity mérgezett telepítő programhoz jutottak. A Kaspersky Lab először 2016 május 28-án fedezte fel az átirányítást.

Pár nappal előtte, május 24-én a Kaspersky Lab rosszindulatú tevékenységet figyelt meg egy olasz WinRAR terjesztő honlapon. Habár ebben az esetben a felhasználókat nem irányították át egy kamu oldalra, hanem közvetlenül a terjesztő honlapról töltötték le a rosszindulatú StrongPity telepítő programot.

Továbbá a StrongPity népszerű szoftver-megosztó oldalakról is átterelte a látogatókat a trójai vírussal fertőzött TrueCrypt telepítő programjához.

A WinRAR terjesztő honlapokon talált rosszindulatú linkeket monstanra már eltávolították, de szeptember végén a kamu TrueCrypt oldal még mindig fent volt az interneten.

 world map with connection lines

Az áldozatok földrajzi eloszlása

A Kaspersky Lab adatai szerint egyetlen hét alatt az olasz terjesztő honlapról letöltött vírus több száz rendszerben jelent meg Európában, Észak-Afrikában és Közép-Keleten. Az egész nyár alatt a legfertőzöttebb országok Olaszország (87%), Belgium (5%) és Algéria (4%) lettek. A fertőzött belga oldal földrajzi eloszlása hasonló volt, a belga felhasználók tették ki az összesen 60 sikeres támadás több, mint felét (54%).

A kamu TrueCrypt honlap áldozatainak száma 2016 májusában ugrásszerűen megnövekedett, a felhasználók 95%-a Törökországban volt.

“A támadók trükkjei elég egyértelműek. Hasonlítanak a 2014-es Crouching Yeti/Energetic Bear APT hozzáállására, amikor trójai vírussal fertőztek meg ipari irányító rendszerek hivatalos telepítő programjait és valódi terjesztő honlapokat törtek fel. Ezek a taktikák kellemetlenek és veszélyesek, ezért a biztonsági iparnak mielőbb szembe kell néznie velük. Az itató támadások természetükből adódóan pontatlanok, ezért vitát szeretnénk indítani a titkosítási eszközök könnyebb és biztonságosabb letöltésének szükségességéről” – mondta Kurt Baumgartner, a Kaspersky Lab fő biztonsági kutatója.

 

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés