Connect with us

Hirdetés

technokrata

Már szolgálatba állt a SZIE új szuperszámítógépe

Dotkom

Már szolgálatba állt a SZIE új szuperszámítógépe

Egyből három projektet el is indítottak rajta.

Új szuperszámítógépet adtak át a Széchenyi István Egyetemen a világ egyik vezető infokommunikációs vállalata, a Huawei Technologies és az egyetem között idén májusban létrejött hosszú távú oktatási és kutatási együttműködés első lépéseként. A 128 processzormagos, 768 gigabájt memóriát tartalmazó nagy számítási teljesítményű gép üzembeállítása – amelyen két kutatási és egy oktatási projektet már el is indítottak – számos új kutatási lehetőséget nyit az egyetem számára, továbbá hozzájárul ahhoz, hogy az intézményben nemzetközi szinten is elismert mérnököket képezhessenek.

A győri Széchenyi István Egyetem és a Huawei Technologies a tavaly Kínában létrejött szándéknyilatkozatuk szerint, a 2016/2017-es tanévtől hosszú távú oktatási, kutatási és együttműködési munkát folytatnak. A két fél a 2016. május 23-án aláírt együttműködési megállapodásban konkretizálta a közös munka részleteit, melynek első lépése, hogy a Huawei az egyetem oktatási, kutatási tevékenységének támogatásához egy 128 processzormagos, továbbá 768 gigabájt memóriát tartalmazó szuperszámítógépet adott át.

02

Az elmúlt hónapokban a Huawei mérnökei és az egyetem szakemberei által közösen üzembe helyezett, úgynevezett nagy számítási teljesítményű számítógépet (HPC – high performance computing) Kara Ákos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára, Földesi Péter, az intézmény rektora, valamint Zheng Weifeng, a Huawei Technologies Hungary vezérigazgatója adták át 2016. október 4-én.

Egy oktatási és két kutatási projekt már elindult

Az új számítógép segítségével elsőként a felhőalapú infrastruktúrák menedzselésének és működésének oktatását kezdték el. A tantárgy keretében az idei félévben 30 villamosmérnök hallgató tesztelheti a virtualizációs technológiákat. A következő szemesztertől további két tantárgy elindításával mintegy 100 hallgató használhatja majd rendszeresen az eszközt.

A nagy számítási teljesítményű gépet szeptemberben két kutatási projektben is elkezdték használni. Az egyetem távközlési tanszékének kutatói a számítógépen az úgynevezett többutas átviteltechnika tesztelését végzik, amelynek célja, hogy felmérjék, mekkora sebességgel tud két nagy teljesítményű számítógép kapcsolatot teremteni egymással. A Matematika és Számítástudományi Tanszék kutatói pedig egy optimalizációs projekt keretében különböző villamosmotorok modelljeinek tesztelését végzik.

„Az új számítógép üzembe állítása jelentős lépés az egyetem életében, mert Magyarországon csak nagyon kevés intézmény tudhat magáénak hasonló teljesítményű gépparkot” – mondta Dr. Földesi Péter. A Széchenyi István Egyetem rektora kiemelte, hogy a bővítés számos új oktatási és kutatási lehetőséget nyit az egyetem előtt, és érdemben hozzájárulhat ahhoz, hogy az intézmény nemzetközi szinten is elismert mérnököket képezhessen.

01

Együtt fejlesztenek tananyagot

Az új számítógépen az egyetem további kutatások elindítását is tervezi, többek közt a felhőalapú infrastruktúrák és a szoftverek által definiált hálózat (softwer defined networking – SDN) területén, emellett az együttműködés részeként az egyetem oktatói és a Huawei szakemberei közös tananyag-fejlesztési projekten is dolgoznak. A fejlesztés célja egy olyan tananyagcsomag elkészítése, amely a rendkívül gyorsan változó IT világban is naprakész felkészültséget, tájékozottságot biztosít a hallgatók számára.

„A számítógép átadása folytatása annak a megállapodásnak, amelyról szándéknyilatkozatot Szíjjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter jelenlétében írtunk alá tavaly Pekingben, majd konkretizáltuk az együttműködést idén májusban.“ – mondta Zheng Weifeng, a Huawei Technologies Hungary vezérigazgatója.A Huawei és a Széchenyi István Egyetem célja, hogy a következő években tudásunk és tapasztalataink kölcsönös megosztásával közösen gondolkodhassunk a jövő IT szakembereinek képzésén, valamint egy jobban összekapcsolt Magyarország megteremtésén és fenntartásán” – tette hozzá.

Az idén májusban aláírt együttműködési megállapodás alapján a Huawei öt év alatt mintegy 100 millió forint értékben támogatja az egyetem Gépészmérnöki, Informatikai és Villamosmérnöki Karán folyó távközlési- és informatikai képzést többek között a Huawei Akadémia és Labor indításával. Emellett a kínai nagyvállalat részt vesz a BSc, MSc és PhD hallgatók közös szakirányú továbbképzésében is, az általános vállalati igényeknek megfelelő képzésfejlesztésben (szakmérnök képzés indítása).

Az eseményen egyébként kihirdették a Huawei tehetséges mérnökhallgatóknak, országosan indított, Seeds for the future programjának nyerteseit is. Évente 10 hallgató és egy oktató vehet rész egy tanulmáyúton Kínában az infokommunikációs multi vendégeként, ahol a kutlurális és történelmi emlékeken felül a legmodernebb távközlési technológiákat, infokommunikációs trendeket tanulmányozhatják.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés