Connect with us

Hirdetés

technokrata

Gyenge otthon a WiFi? Íme néhány tipp, hogy javuljon a helyzet!

Dotkom

Gyenge otthon a WiFi? Íme néhány tipp, hogy javuljon a helyzet!

Gyenge otthon a WiFi? Íme néhány tipp, hogy javuljon a helyzet!

A legtöbb háztartásban már évek óta megtalálható egy vezeték nélküli router, azonban ezekkel a készülékekkel csak kevesen foglalkoznak igazán. Pedig egy kis odafigyeléssel sokat gyorsíthatunk az otthoni WiFi-hálózat sebességén:

router1

1. Frissítsd a routered szoftverét

Ahogyan az okostelefonod, táblagéped vagy épp az okostévéd, úgy a routered szoftvere is frissül időnként. Épp ezért javasolt annak frissítése is, amelyet az eszköz saját kezelőfelületéről érhetsz el. Ezt általában a 192.168.1.1 vagy a 192.168.0.1 címen találod, de persze ez modellenként változhat, így mindenképpen javasolt a routerhez kapott használati átnézése. Ez már csak azért is hasznos, mert az egyedi felületekre lehetetlen általános tanácsot adni, így Neked kell kiderítened, hogy a frissítést mely menüpontban indíthatod el. De mindenképpen indítsd el!

2. Gondold át, hova teszed a routert

Nem biztos, hogy hibás a készülék, ha a lakás egyik pontján nem megfelelő az internet. Régebbi bérházak, lakótelepi lakások tulajdonosai nap mint nap szembesülhetnek azzal, hogy valami nem kóser, hol megy a WiFi, hol nem. Ennek egyértelműen a falak az okozói, így azzal jársz a legjobban, ha megpróbálod olyan helyre tenni a készüléket, ahol leginkább szabad tere van. Nem azt mondjuk, hogy tedd a szoba közepére, de az sem jó ötlet, ha a sarokba rakod, hogy aztán onnan próbálja meg jellel ellátni a méterekre lévő kisszobában található számítógéped. A helyes pozíció megtalálásában a NetGear ingyenes androidos alkalmazása is segíthet, hiszen így pontosan követheted, hogy a lakás egyes pontjain milyen a jelerősség.

5ghz

3. Válassz frekvenciát

Amennyiben a routered támogatja az 5 GHz-es frekvenciát, úgy javasolt ennek a bekapcsolása is, amennyiben még nem lenne aktív. Ez ugyanis nagyobb sebességet garantál, hátránya viszont, hogy rövidebb távolságokra működik. Ha viszont működik, akkor gyakorlatilag mindenfajta zavar nélkül, hiszen ezt a frekvenciát csak kevesen használják, így biztosan nem akad össze a jel, ellentétben a sokszor túlzsúfolt 2,4 GHz-es hálózatokéval. Ez utóbbiak esetén leginkább a csatorna helyes megválasztása segíthet, érdemes kipróbálni, hogy melyiknél működik a leggyorsabban az internet. Ha ez megvan, akkor azt a beállítást kell rögzíteni, hiszen ott ütközik a legkevesebb problémába a routered!

4. Ne használj elavult hardvert

A legújabb routerek már a WiFi ac szabvánnyal is kompatibilisek, ami azt jelenti, hogy akár 1,3 Gbps-os letöltési sebességgel is szörfölhetünk a világhálón, szemben az n-es szabvány 450 Mbps-os sebességével. Sőt egyre jobban szaporodnak a MIMO szabványú készülékek, ezek lényege, hogy egyszerre több különálló csatorna épül ki az adó és a vevő között, így jelentősen megnövekszik a sávszélesség, azaz gyorsabban és stabilabb kapcsolat mellett tudunk netezni. Különösen akkor érdemes váltani, ha még régi g-s szabványú routered van, ez ugyanis alig 54 Mbit/s-os maximális sávszélességet garantál, amelyet már több netcsomag is jelentősen túlszárnyal.

rangeextender

5. Lehet, hogy egy lefedettségnövelő sokat segíthet

Ha már beállítottál mindent, megvetted az új routerek egyikét, de még így sem vagy elégedett, akkor könnyen lehet, hogy egy lefedettségnövelőre (Range extrenderre) van szükséged. Ezek, a már 10 ezer forint körüli ártól megvásárolhatók és pontosan azt tudják, amit a nevük is mond: növelik a lefedettséget. Fontos kiemelni, hogy bár általában messze erősebb antennával rendelkeznek, mint a legtöbb készülék, igazán jól csak akkor működnek, ha optimális távolságban vannak a routertől, hiszen ekkor képesek továbbosztani a megfelelő jelet.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés