Connect with us

Hirdetés

technokrata

Rájöttek a cégek, hogy nem jó, ha betörnek hozzájuk

Dotkom

Rájöttek a cégek, hogy nem jó, ha betörnek hozzájuk

Komoly növekedés előtt áll a hazai IT-biztonsági piac – Többet, de nem eleget foglalkoznak a kérdéssel a Magyarországon működő vállalatok,.

 Egyre erőteljesebben foglalkoztatja az IT-biztonság kérdése a hazai vállalatokat, ám ezzel együtt nem mindig fordítanak elég erőforrást erre a területre, derül ki a T-Systems Magyarország megbízásából készült felmérésből. A hazai piac komoly növekedés előtt áll, a versenyben pedig azok a szolgáltatók lehetnek sikeresek, amelyek az üzleti innovációt támogató megoldásokat nyújtanak.

Az IT biztonság továbbra is az egyik legdinamikusabban növekvő területe a hazai IT piacnak, és az előttünk álló időszakban is komoly bővülés várható – derül ki abból a felmérésből, amelyet az IDC készített a T-Systems Magyarország megbízásából. A rendelkezésre álló adatok alapján 2014-re meghaladta a 90 millió dollárt – jelenlegi árfolyamon számolva a 25 milliárd forintot – a teljes piac nagysága. Közép-Európában ezzel a közepesen fejlett piacok közé tartozik a magyar, amely legnagyobb – közel 45 százalékos – szeletét a szolgáltatások adják, míg 34,6 százalékot ér el a szoftverek, és 20,5 százalékot a készülékek részesedése.

A magyar piac viszonylag jó pozíciói ellenére ugyanakkor – állapítja meg a felmérés – komoly a nyomás a vállalatokon az IT-biztonság és rendszerfelügyelet területén: főként az egyre összetettebb fenyegetések, a növekvő IT-biztonsági tudatosság, az új technológiák (elsősorban a mobil eszközök) okozta kihívások, illetve az adminisztratív-, és megfelelési kötelezettségek miatt.

fortinet-security

Az IT-biztonsághoz való viszonyulást ugyanakkor a felmérés szerint az is nagyban befolyásolja, hogy az adott vállalat milyen területen működik. A pénzügyi területen például kiemelten fontos szerepet kap az IT-biztonság az üzleti tevékenység szempontjából: az ezen a területen működő vállalatok számára elsődleges prioritás rendszereik védelme, többek között az üzletmenet folytonosságának biztosítása miatt. Ezeknek a szervezeteknek már többnyire az IT csapatuk is jelentős, s minden esetben dedikált szakértő, illetve szakértői csapat foglalkozik a biztonsági kérdésekkel, illetve evidencia, hogy a felső menedzsmentben IT szakember képviseli a biztonsági kérdéseket. A gyártás és az ipar területén viszont leginkább ott tekintenek kiemelt fontossággal az IT-biztonságra, ahol a termelési folyamatokat is IT megoldások vezérlik, de náluk az információvédelem szerepe is felértékelődik. A közműszolgáltatóknál pedig alapvetően a szolgáltatások biztonsága miatt kap egyre hangsúlyosabb szerepet az IT.

A vállalatoknak egy jelentős része ugyanakkor nem tekinti az IT-biztonságot az üzlet szempontjából kritikus pontnak, illetve az IT és az üzlet nem minden biztonsági kockázatról értesül, vagy ha igen, azokat nem tekinti a vállalat szempontjából releváns kockázatnak.  Ezt az attitűdöt viszont módosítja, ha adott cég egy nemzetközi nagyvállalat magyarországi leányvállalataként működik, mert a nemzetközi előírások erősödő nyomásként, és kötelező feladatként jelentkeznek.

Ami pedig a jövőbeli fejlesztéseket illeti, az informatika működésével kapcsolatos elvárások két alapvető irányba mutatnak. Egyfelől és elsődlegesen nő a megbízható, biztonságos üzemeltetés a belső informatikával szembeni elvárás, másfelől, mivel a technológia és az üzlet oda-vissza hat egymásra, az üzleti oldal számára fontos, hogy az IT is hozzon innovatív megoldásokat. A jövőben tehát elsősorban azok az informatikai szolgáltatók lehetnek sikeresek az IT-biztonság területén, amelyek az üzleti innováció támogatására is alkalmas megoldásokat tudnak nyújtani – állapítja meg a felmérés.

A felmérés tanulságait is beépíti a T-Systems Magyarország „Felügyelt és biztonságos üzleti rendszerek” stratégiájába, amely alapján igyekszik ügyfelei üzleti igényeihez illeszkedő, a folyamatos üzemvitelt lehetővé tevő IT-biztonsági, rendszer- és szolgáltatásfelügyeleti megoldásokat biztosítani.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés