Connect with us

Hirdetés

technokrata

Kiderült, ezeket az IT-szakmákat keresik a legjobban!

Dotkom

Kiderült, ezeket az IT-szakmákat keresik a legjobban!

A tanévkezdés kapcsán a Qualysoft összegyűjtötte az IT-szektor legmagasabb fizetéssel kecsegtető szakmáit, és arra is rámutat, hogy az informatikai állások közül melyekre a legkönnyebb munkaerőt találni Magyarországon.

Bár napjainkban mintegy 22 ezer informatikus hiányzik Magyarországról, az informatikai tanácsadással és a humánerőforrás-menedzsmenttel foglalkozó Qualysoft szerint a hazai munkaerőpiacon is vannak olyan állások, amelyekre viszonylag egyszerű hozzáértő munkatársakat találni. Több speciális ismereteket igénylő fejlesztői szakmában azonban óriási hiány mutatkozik a szakemberekből, mivel ezeket nem tanítják sehol sem a hazai felsőoktatásban.

digital

Egyetemen nem lehet megtanulni a legjobban fizető szakmákat
Ahogy az idegen nyelvek, úgy a programozási nyelvek esetén is sokkal jobban fizet, ha egy szakember valamilyen kevesek által ismerthez ért: például Perl-programozókból idehaza elég kevés van, ők ezért magas bérekre számíthatnak, hasonlóan a Microsoft SharePoint nevű, vállalati csoportmunkára kifejlesztett platformjára fejleszteni képes szakemberekhez.

A SharePoint segítségével a vállalati információkat a helyi hálózatra kapcsolt szerveren, vagy a számítási felhőben tárolják, és a feladatlistákat, naptárbejegyzéseket meg tudják osztani egymással, de akár táblázatokat, dokumentumokat is szerkeszthetnek közösen. A platformon a cég működéséhez szükséges egyedi munkafolyamatokat is ki lehet alakítani, ezeket készítik el a SharePoint-fejlesztők.

Ugyancsak fejlesztői hiányszakmának számít itthon az AX-fejlesztés és -tanácsadás. Ezek a szakemberek a Microsoft Dynamics AX nevű, nagyvállalatoknak készült vállalatirányítási rendszerére fejlesztenek egyedi megoldásokat az adott cég egyedi igényei alapján. Az AX-rendszerekből többek közt teljes ügyfélszolgálatok működése, raktárkészletek nyilvántartása,  a költségek tervezése és előrejelzése is elvégezhető akár úgy is, ha egy cégnek több országban működnek központjai, amelyek könyvelését eltérő szabályoknak megfelelően, különböző devizákban végzik.

SharePoint-, és AX-fejlesztőből azért vannak kevesen Magyarországon, mert a felsőoktatásban egyelőre sehol sem oktatják ezeket a szakmákat, kizárólag magánúton, vagy egy vállalatnál töltött évek során, a gyakorlatban lehet elsajátítani az ismereteit.

usingpc

Jól lehet keresni az összetett szakértelemmel is

Ugyancsak nagy igény mutatkozik az olyan fejlesztők iránt is, akik a kódolás mellett egyéb szaktudással is rendelkeznek, például vannak gazdasági, pénzügyi ismereteik, vagy gyakorlottak az informatikai rendszerek üzemeltetésében. Az ilyen szakemberek ugyanis a programok készítésekor a későbbi felhasználók és üzemeltetők igényeit is jobban figyelembe veszik. Az ún. Full Stack fejlesztői pozíciókban már nagy munkatapasztalatot várnak el a munkáltatók, itt ugyanis a fejlesztés minden szintjéhez, több technológiához is értenie kell a munkatársnak – cserébe jól meg is fizetik őket.

A legtöbb hazai műszaki főiskolán és egyetemen oktatják a világ leginkább elterjedt programozási nyelvét, a Javát. Mivel ez a nyelv platformfüggetlen (tehát a benne írt programkódok különböző eszközökön is futhatnak a mobiltól kezdve akár a robotokig), rendkívül nagy a kereslet a Java-fejlesztők iránt. Egy gyakorlott, senior-szintű fejlesztő fizetése kiemelkedő lehet. Ugyanez igaz az Androidra és iOS-re dolgozó alkalmazásfejlesztőkre, akikből ha világszinten nem is, idehaza mindenképpen hiány van a Qualysoft szerint.
Az a jó informatikus, aki angolul is jól beszél

A Qualysoft informatikus fejlesztők toborzásával foglalkozó részlegének munkatársai szerint gyakori tapasztalat, hogy sokan megszakítják felsőoktatási tanulmányaikat, mert nem találják kellően gyakorlatiasnak az ott folyó oktatást. Bár kellő szaktudás birtokában a diplomától sokhelyütt eltekintenek, a stabil angoltudás ilyen jellegű munkakörben nélkülözhetetlen. Az angol szövegeket elolvasni és értelmezni, e-mailes üzenetekre válaszolni a magyar informatikusok többségének nem okoz gondot, inkább az okoz nekik nehézséget, hogy angolul megszólaljanak.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés