Connect with us

technokrata

Nem is gondolnád, hogyan tudnak adatot lopni!

Dotkom

Nem is gondolnád, hogyan tudnak adatot lopni!

Elég egy vírus és egy okostelefon és egy internetről lecsatlakoztatott eszközről is el tudják lopni az adatokat.

Nem akármilyen adatlopási módszert dolgoztak ki kutatók. A DiskFiltrationnak keresztelt megoldás lényege, hogy egy kártevőt a számítógépre juttatva a merevlemez mozgását lehet úgy manipulálni, hogy azzal egy mikrofonnal rendelkező eszköz a számítógépen tárolt adatokhoz hozzájuthat.

Lényegében arról van szó, hogy a kártevő úgy manipulálja a merevlemezt, hogy az így létrejövő hanghatásokat a kompatibilis eszköz értelmezni tudja, így akár egy közelben lévő okostelefonnal is “lehallgathatóak” a fontos adatok, anélkül, hogy a támadó fizikailag is hozzáérne a számítógéphez.

 

Sőt, mivel a kártevőt csak egyszer kell telepíteni, ezért később már az sem kell, hogy a számítógép az internetre legyen kötve, egy zárt irodában is működhet a megoldás. A kutatók szerint a technológia nagyjából 2 méteres távolságig használható, ilyenkor percenként 180 bitet lehet vele továbbítani.

Az azért nem valószínű, hogy ilyesfajta adatlopásokról sokat hallunk majd, hiszen ilyenkor azért csak fizikailag szükség van az adott eszköz megfertőzésére, ez pedig jól védett irodákban komoly probléma lehet.  Sőt, azzal sem lehetne nagyot mit kezdeni, ha már SSD-t telepítettek az adott számítógépbe, hiszen ilyenkor már hatástalan az ilyesfajta mechanizmus.

 Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin