Connect with us

Hirdetés

technokrata

Ebben az iskolában 4 hónap alatt megtanulhatsz programozni

Dotkom

Ebben az iskolában 4 hónap alatt megtanulhatsz programozni

Rendkívüli sikereket ért el a Green Fox Academy.

Manapság egyre inkább divat az iskola alapítás, de aki próbálta, tudja, hogy nem is olyan egyszerű, mint amilyennek elsőre tűnik. Sokan belekezdtek már, sokan bele is buktak, de szerencsére azért akadnak jó példák is.Például a Green Fox Academy, bár még egy év sem telt el a megalapítása óta, sikereiről számolt be az elmúlt héten annak ellenére, hogy kezdetben sokan szkeptikusan fogadták a koncepciót, ami alapján működik. A sikerek mellett az alapító gárda megosztotta az eddig szerzett tapasztalatokat és a felmerülő nehézségeket is azért, hogy mások is tanulhassanak ezekből.

Na, de mi az a Green Fox?

A Green Fox Academy egy olyan iskola Budapesten, ahol “nemprogramozókból” képeznek junior programozókat négy hónap alatt. A karrierváltó felnőtteket a kurzus elvégzése után segítik az elhelyezkedésben is. Mindezt egy rendhagyó üzleti modell keretében teszik, amibe partnerként bevonják az IT cégeket is, akik mind a finanszírozásban mind a megvalósításban komoly részt vállalnak. A képzés viszont szakmai okok miatt nem akkreditált. Az akkreditációs folyamat ugyanis nem tenné lehetővé, hogy mindig a legfrissebb technológiákat taníthassák meg.

Csoport-02

Az alapítás körülményeiről Langmár Péter (Lap.Coop) és Bárdos Kristóf (Digital Natives), a tulajdonosok nyilatkoztak, akik mint szoftverfejlesztő cégek vezetői, saját tapasztalatból tudják, hogy mekkora a munkaerőhiány az IT iparban, és emiatt mennyi beruházás marad el. A piacon annyira kevés a szakember, hogy a cégek egymástól kényszerülnek “elcsábítani” a fejlesztőket, ami hosszútávon nem fenntartható modell. Ezt az elgondolást erősíti meg Földi Katinka, a Saltech Consulting munkatársa is:

Arra van szükség, hogy megnöveljük a tortát, nem pedig arra, hogy újraszeleteljük.

 

A piaci igényre az iskola által adott válasz működőképesnek bizonyult. Eddig 100%-os az akadémia statisztikája. Minden olyan diák, aki sikeresen teljesítette a képzés követelményeit másfél hónapon belül elhelyezkedett a piacon. A végzettek 70%-a a képzés utolós napján már állásajánlatott kapott az intézménnyel együttműködő cégektől.

Hogyan működik ez a képzési modell: tanulságok és eredmények

 

  • Működik a nyugati minta. 4 hónap alatt programozóvá lehet válni.

A Green Fox-os diákok megfelelő szintű alapképzést kapnak, mely jó kiindulási pontot jelent ahhoz, hogy képzett Junior Fejlesztőkké váljanak. Ami igazán fontos, az a programozás iránti elhivatottságuk, mely a Green Fox Academy-s képzés alatt alakul ki. A nálunk dolgozó ex-GF növendékek nyitottak az újdonságokra, kifejezett igényük van a tanulásra és a tapasztalatszerzésre.” – foglalja össze Mihály Gabriella, az Emarsys-Technologies Kft. kommunikációs menedzsere.

31

 

  • Már hivatalosan sem csak a reálbeállítottság értékes ezen a pályán.

A reál beállítottság nem feltétel ahhoz, hogy valaki programozó lehessen, a sikeresen végzett hallgatók a legkülönbözőbb területekről érkeztek a Green Fox kurzusaira. Vannak köztük  közgazdászok, bölcsészek, jogászok, ének-zene tanárok, stb. Ezt a sokszínűséget pedig a munkaadók is nagy örömmel veszik. “Lehet, hogy valakinek nem olyan jók az algoritmikus vagy matematikai ismeretei, de ez nem baj, mert egy csapatba nem csak ilyen emberek kellenek. Hanem csapatjátékosok is, akik motiváltak, eltökéltek és akik mernek előremenni.“ – nyilatkozta Gönye Zoltán, a evosoft Hungary Kft. marketing vezetője.

 

  • A munkadók a képességet és nem a pillanatnyi tudást keresik.

Az IT piacon nem a végzettség, hanem a személyes készségek (szorgalom, ambíció, asszertív kommunikáció, stb.) számítanak leginkább. Ha hiányzik is a tudás, azt gyorsan megszerezheti a jelölt, ha jók a képességei. Ezt támasztja alá Körözsi Tamás, az EPAM Systems Kft. software engineering managere is: “A mi szakmánkban a készségek számítanak, és nem az, ami éppen a fejedben van, mert az pár hónap múlva úgyis elavulttá válik.

10

 

  • A mentorálás alapú és projekt központú oktatás hatékonyabb a hagyományos módszereknél.

 

A tapasztalatok alapján a hallgatók nehezen állnak át a megszokott frontális oktatásról a mentorálás típusú tudásátadásra, de miután ez sikerül sokkal egyszerűbben és könnyebben szerzik meg az új tudást. Ez a modern oktatási forma folyamatos önfejlesztésre sarkallja a hallgatókat, hiszen megtanulnak önállóan új ismereteket elsajátítani.

 

  • Megéri az emberek “jóllétébe” fektetni

A partnercégek és a hallgatók visszacsatolásai alapján kiderült, hogy a szervezetpszichológus, az egyik legfontosabb hozzáadott érték a képzés során. Nem csak a kiválasztásban van nagyon fontos szerepe, hanem a tréningek és coaching alkalmak során is, mivel egy meglehetősen intenzív és nehéz 4 hónapon mennek keresztül a hallgatók. A képzésben résztvevők számára az önismeret fejlesztése sokat segít a felmerülő nehézségek megoldásában, ezért az iskola úgy döntött, hogy teljes munkaidőben alkalmaz egy pszichológust, aki folyamatosan elérhető a hallgatók számára.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés