Connect with us

Hirdetés

technokrata

Meleg vízzel oldaná meg a hűtést a Lenovo

Dotkom

Meleg vízzel oldaná meg a hűtést a Lenovo

Bejelentette üzleti célú újdonságait a kínai gyártó.

A Lenovo bejelentett egy új technikai keretrendszert fejlett szerver és tároló portfóliójának az iparági vezető partnerek technológiáival való integrálására nagyteljesítményű informatikai (High-Performance Computing, HPC) megoldások létrehozása érdekében. A vállalat ugyancsak demonstrálta, hogy miképpen lehet hűtést megvalósítani meleg víz újrafelhasználásával, ami komoly áttörést jelent a vízhűtéses technológiában. A jelentős eredményt ügyfelével, a Bajor Tudományos Akadémia irányítása alá tartozó Leibniz Szuperszámítógép Központtal együttműködésben érte el a Lenovo.

Keretrendszer HPC megoldásokhoz

A Lenovo Scalable Infrastructure Services (méretezhető infrastruktúra szolgáltatások) elnevezésű, átfogó keretrendszer egy világos, reprodukálható tervezet a megoldásfejlesztéshez, a konfiguráláshoz, a kivitelezéshez és a támogatáshoz, amelyet a 2016-os Nemzetközi Szuperszámítógép Konferencián (ISC) mutattak be. A keretrendszer megalkotásában a Lenovo az Intellel kötött partnerséget, hogy az Intel® Scalable System Framework (SFF) felhasználásával teljes mértékben integrált, egységes támogatással ellátott HPC megoldásokat kínálhasson.

A Lenovo bemutatta a keretrendszer első alkalmazását, a “MARCONI” szuperszámítógépet, amely a Casalecchio di Reno-i (Bologna, Olaszország) székhelyű Cineca-nak, egy egyetemek közötti számítástechnikai konzorciumnak készült. A Cineca és a Lenovo által közösen tervezett szuperszámítógép a Lenovo legújabb Intel Xeon processzorokat használó NeXtScale platformjára épül. Ez az eddigi egyik legnagyobb Intel Omni-Path architektúra fejlesztés, amely lehetővé teszi a tudósok számára egy technológiailag rendkívül fejlett, energiahatékony HPC megoldás használatát.

27736774531_b9143d0fa3_o

A Lenovo a MARCONI szuperszámítógéppel 1.72 PFlop/s-os fenntartott High-Performance Linpack (HPL) teljesítményt ért el, jól demonstrálva, hogy képes a legújabb, csúcskategóriájú HPC megoldások kifejlesztésére és gyors üzembe helyezésére. A telepítést jelentősen felgyorsítja, hogy a megoldást teljesen összeszerelve, tesztelve, használatra készen szállítják.

A Lenovo Scalable Infrastructure Services a vállalat erőteljes szerver portfoliójára épül, amelyet az idén újítottak meg a következő generációs Intel Xeon v4 processzorokkal és egy új, sűrű, 2U, 4 csomópontos rendszer, a ThinkServer SD350 bevezetésével. Ezen túlmenően a Lenovo frissítette iparágvezető, közvetlen vízhűtéses NeXtScale M5 megoldását az Intel Xeon v4 processzorok integrálásával és egy továbbfejlesztett egyedi hurokkal, amely lehetővé teszi a még nagyobb teljesítményt, hatékonyságot és rugalmasságot. A Lenovo az ISC-n bemutatja az érdeklődőknek, hogy az új, közvetlen vízhűtéses NeXtScale M5 megoldás miképpen adja át a hője akár 90 százalékát közvetlenül a víznek.

lenovologo

Innováció az ügyfelekkel együtt

Az ISC 2016 rendezvényen a Lenovo és a Leibniz Szuperszámítógép Központ bemutatták áttörésnek számító legújabb fejlesztésüket, a Lenovo NeXtScale M5 alapú CooLMUC-2 klaszter hűtését 50°C-os hőmérsékletű meleg vízzel egy gyártási környezetben. Az LRZ ezt a rendszert használja a „zöld IT” koncepció továbbfejlesztésére, a meleg vizet a Lenovo közvetlen vízhűtéses technológiájából nyerve az “abszorpciós hűtők” számára. Ezek a hűtők a meleg víz energiájával állítanak elő hideg vizet, amelyet aztán öt petabájtnyi HPC tároló hűtésére használnak.

Az eredmény egy 0,3-es energia-újrafelhasználási hatékonysági mutató (Energy Reuse Effectiveness, ERE), ami azt jelenti, hogy az elnyelt hő 70 százalékát teljes mértékben újrafelhasználták a hideg víz előállítására. Ráadásul a meleg vizes hűtés csökkenti a szerverek energiafogyasztását és javítja az energiafelhasználás hatékonyságát (PUE). Ennek köszönhetően az LRZ CooLMUC-2 rendszere kevesebb, mint feleannyi áramot fogyaszt, mint egy hasonló teljesítményű, hagyományos léghűtéses rendszer.

Ez a fejlesztés a legújabb jelentős eredménye a Lenovo azon törekvésének, hogy az ügyfelekkel együttműködve hozzon létre célirányos innovációkat. Az LRZ együttműködő partnere a Lenovo stuttgarti HPC Innovációs Központjának. Ez része a HPC kutatóközpontok globális hálózatának, amelyhez még egy pekingi és egy észak-karolinai (Research Triangle Park) létesítmény tartozik.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés