Connect with us

technokrata

Kétszer is gondold meg, hogy mire kattintasz!

Dotkom

Kétszer is gondold meg, hogy mire kattintasz!

Elég egy rossz kattintás és máris rossz kezekbe kerülhetnek az adataink.

Az Intel Security “Az internetes biztonság diétája: Az vagy, amire kattintasz”című felmérésében azt vizsgálta, hogy 21-54 év közötti amerikai internetezők hogyan reagálnak a fogyókúrával kapcsolatos hatásvadász oldalak tartalmaira.

Májusban ezek a csalások azért is különösen hatékonyak, mert a nyári strandszezonra készülve sokan most kezdenek diétázni, és az internetről informálódnak a leggyorsabb, leghatékonyabb fogyókúrás módszerekről, hogy a nyaralás idejére csúcsformába lendüljenek.

upc_internet

Ebben az időszakban ugyanis az ideális testsúly elérésének reményében a felhasználók sokkal inkább hajlandóak elfeledni az internetes biztonsággal kapcsolatos félelmeiket akkor, ha egy hangzatos, többnyire valótlant ígérő címben ideális testfelépítést ígérnek nekik. Az ilyen típusú csalásokat a szakzsargonban clickbaitnek nevezik.

„A kiberbűnözők egyre jobban kiismerik az egyes online keresési szokások szezonalitását, és ezt ki is használják. Emiatt egyre fontosabb, hogy az emberek tudják, hogyan kell biztonságosan keresni az interneten, hogyan ismerjenek fel potenciálisan veszélyes oldalakat és emaileket. Ezért tartjuk fontosnak felhívni a figyelmet a veszélyekre,” – mondta Gary Davis, az Intel Security vezető fogyasztói biztonság szakértője.

usingpc

Az Intel Security tanulmányának legfontosabb megállapításai:

Fogyókúra-reklámok: túl szép hogy igaz legyen?

• A felmérésben résztvevők 61%-a nyilatkozott úgy, hogy kattintott már fogyókúrás reklámra az interneten.

• 57%-uk főleg nyár előtt kattint az ilyen jellegű hirdetésekre.

• 37%-uk nagyobb valószínűséggel kattint olyan fogyókúra reklámra vagy cikkre, amelyen egy ismert ember is látható.

Gondolkozz, mielőtt kattintasz!

• A válaszadók 30%-a vásárolt már szolgáltatást vagy terméket úgy, hogy nem volt meggyőződve arról, hogy a reklámon át elért honlap elég biztonságos-e ahhoz, hogy ott vásároljon.

• A válaszadók közel fele nyilatkozott úgy, hogy rákattintana egy olyan fogyókúrát reklámozó promóciós linkre, amit a Google kereső találatai között lát. Sokan (42%) a Facebookon elhelyezett reklámokra kattintanának előszeretettel. A felhasználók 31%-a válaszolta az, hogy egy weboldalon elhelyezett linkre, 28% pedig akár egy általa használt mobil applikációban lévő hirdetésre is rábökne.

pc_virus_worm_trojan_malware

Figyelj oda, milyen adatokat adsz meg!

• A kérdőív kitöltői közül sokan nyilatkoztak úgy, hogy hajlandóak lennének akár személyes adatokat is megosztani ismeretlen oldalakon azért, hogy elérjék a vágyott testformát vagy tömeget. Az erre hajlandó felhasználók 65%-a osztaná meg e-mail-címét, 51%-uk a teljes nevét,  50%-uk pedig az életkorát is megadná egy ilyen oldalon.

• A felmérés eredményeiből kiderül, hogy a felhasználók 35%-a nincs tisztában azzal, hogyan győződjön meg arról, biztonságos-e egy oldal, mielőtt személyes vagy fizetéssel kapcsolatos adatokat ad meg. 

computer_hacker

Hogyan lehet megelőzni az online fogyókúrás átveréseket?

• Óvatosan kattints! A túlzottan hangzatos ígéretek (például: „Fogyjon 5 kilót egy hét alatt!”) intő jelei lehetnek annak, hogy valami nem stimmel az adott honlappal. Weboldalak és e-mail üzenetek egyaránt tartalmazhatnak adathalász hiperhivatkozásokat, amelyek olyan oldalakra irányíthatják át a felhasználót, ahol vagy a személyes adatait próbálják meg ellopni tőle, vagy kártevőt próbálnak a számítógépére juttatni.

• Böngéssz biztonságosan! Vannak olyan csalárd weboldalak, amelyeknek már a nevük és domainnevük is árulkodó, hiszen gyakran egy valódi weboldal nevéhez hasonló névvel igyekeznek megtéveszteni a látogatókat. Az ilyen csalásokhoz használt oldalakon általában hemzsegnek a helyesírási és nyelvtani hibák, és gyakran kisfelbontású, rossz minőségű képeket használnak rajtuk illusztrációként. Tehát ha egy honlap a személyes adataink megadását kéri, a böngésző címsorát megnézve érdemes meggyőződni arról, hogy valóban a megfelelő, nem az eredetihez hasonló nevű oldalon vagyunk. A veszélyes oldalak kiszűrésében egyébként ingyenes webes eszközök, például a McAfee WebAdvisor is segít a felhasználóknak.

• Használj erős jelszót! Cseréld le az “123321” és hasonló primitív jelszavakat! Ilyen egy igazán biztonságos jelszó: “9&4yiw2pyqx#” Rendszeresen változtasd a jelszavaid, és ne használd ugyanazt a jelszót több felületen. Egy jelszómenedzser szolgáltatás segítségével nehezen feltörhető jelszavakat kreálhatunk, és egy ilyen szolgáltatás egyúttal a jelszavak biztonságban tartásában is segít.

• Légy naprakész! A legjobb biztonsági szoftverek automatikusan frissülnek. Használd a számítógéphez elérhető legújabb operációs rendszert és engedélyezd a frissítések automatikus telepítését, hogy a gépen lévő biztonsági rések rendszeres be legyenek foltozva.

• A biztonsági megoldás legyen átfogó! Egy minden eszközre kiterjedő biztonsági megoldás, mint a McAfee LiveSafe, segít elhárítani a kibertámadásokat és rosszindulatú programok feltelepülését is.

 Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

TAG Heuer Monaco

SmartWatch

Új Monaco karórákat mutat be a Tag Heuer

2020. december 1. kedd
Casio G-Shock Dragon Ball Z karóra

SmartWatch

Különleges karácsonyi nyereményjátékot indított a Casio

2020. november 29. vasárnap
XPLORA okosóra

SmartWatch

Mindig karnyújtásnyira, mindig biztonságban:

2020. november 26. csütörtök
Huawei Mate 40 Pro
samsung frame tv

Smart-TV

Virtuális utazás a The Frame TV képernyőjén

2020. november 24. kedd
Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin