Connect with us

Hirdetés

technokrata

Íme minden idők legfontosabb készülékei! Te használtad már valamelyiket?

Dotkom

Íme minden idők legfontosabb készülékei! Te használtad már valamelyiket?

Legalábbis a Time magazin szerint.

Kétségtelen tény, hogy minden időszaknak megvannak a maga ikonikus készülékei. Ami a 80-as években a Walkman volt, azt 20 évvel később az iPod testesítette meg, csakúgy, ahogyan komoly hatással volt a piacra az IBM személyi számítógépe, a Segway vagy épp a Trinitron képernyő. A Time magazin most ennek kapcsán elkészítette a saját, 50 darabos listáját, amelyből megtudhatjuk, hogy szerintük az elmúlt évtizedekben mely készülékek gyakorolták a legnagyobb hatást a világra.

g_iphone

A lista első helyét az iPhone szerezte meg, a Time szerint az Apple mobilja új korszakot nyitott a mobiltelefonok életében. Ugyan már azt megelőzően is léteztek okostelefonok, csak a kaliforniai gyártó újdonsága tudta forradalmasítani a piacot.

Sony colour television, 1970.

 

A második helyzezett a Sony Trinitron technológiája lett, az 1968-ban bemutatkozott fejlesztés ugyanis nemcsak színes képet, de a három fényágyújának köszönhetően a konkurenseknél jelentősen jobb képminőséget is garantált. A Sony évtizedekig élt a Trinitron sikeréből, hosszú évekig ugyanis az ő televízióiból fogyott a legtöbb a világban.

Apple Macintosh computer, model M001, c 1984.

 

A dobogó legalsó fokára az Apple Macintosh léphetett fel, a Time szakértőinek véleménye alapján a grafikus felülettel, kompakt méretű készülékházzal és egérrel piacra kerülő számítógép rendkívül nagy hatást gyakorolt a PC-piacra.

Sony Walkman, c 1980.

Ezután a már korábban is említett Sony Walkman következik, az eszköz ami alapjaiban változtatta meg a zenehallgatási szokásokat, hiszen segítségével már út közben is élvezhettük a kedvenc számunk. Hasonlóan fontos volt az IBM Model 5150-ese, az olcsó, bárki számára elérhető PC alapozta meg az IBM sikerét a személyi számítógépek piacán. Az 50-es lista ezeken kívül még olyan csemegéket rejt, mint a világ első tranzisztoros rádiója, a  Regency TR-1.

IBM PC Model 5150 with printer, 1981.

 

Rajta kívül ott van még a Nintendo NES, az Apple iPod, a Commodore 64 és az Apple iPad is, hogy csak a legtöbb ember számára is ismert készülékeket említsük. A listán a legtöbb gép az Apple nevéhez fűződik, a kaliforniai gyártó összesen 5 készülékkel szerepel a listán. A Time szakemberei szerint az Apple-ön kívül a Sony (4 készülék), az IBM (3 eszköz) és a Nintendo (szintén 3 termék) dobott piacra egymás után több olyan készüléket is, amely alapjaiban hatással volt arra, ahogyan ma a termékeinket használjuk.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés