Connect with us

technokrata

Kancsal lesz a gyerek, ha sokat nyomkodja a telefonját?

Dotkom

Kancsal lesz a gyerek, ha sokat nyomkodja a telefonját?

Erre a meglepő állításra jutottak dél-koreai kutatók.

Napjainkban már egyáltalán nem számít különlegesnek, ha egy 10 év körüli gyermek okostelefont használ. Bár az eszköz hasznosságáról lehetne vitatkozni, az tény, hogy rengeteg szülő dönt úgy, hogy az iskolás korú gyermekének ad egy telefont. Ennek fényében ennek a generációnak a tagjai már sokszor jóval magabiztosabbak ezen eszközök használatában, mint a saját szüleik.

Are-Kids-With-Smartphone-Addiction-At-Risk-For-Mental-Health-Problems-676x400

Egy dél-koreai kórházban most 12 fő részvételével készítettek egy kutatást, amely igencsak drámai végeredménnyel zárult. A 7 és 16 év közötti gyermekek segítségével készült felmérésből kiderült, hogy a fiatalok átlagosan napi 4-8 órát nyomkodták az okostelefonjukat. Miután a 12-ből 9 fiatalt arra köteleztek hogy két hónapig ne nyúljanak hozzá a mobilhoz, drámai különbséget fedeztek fel. A vizsgálatok során ugyanis már ilyen rövid idő alatt is mérhető eltérés mutatkozott a két csoport szemének állapota között. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy azok, akik folyamatosan nyomkodják a telefonjukat, jóval nagyobb eséllyel lesznek kancsalok, mint azok, akik a készülék helyett mással töltik el a szabadidejüket.

Épp ezért a kutatók azt javasolják, hogy a gyermekek egy huzamban ne használják fél óránál tovább a telefont, ezzel ugyanis sokat segíthetnek a szemük kímélésében. Amennyiben viszont a szülő mégis valamilyen kancsalságot fedez fel, javasolt azonnal orvoshoz fordulni.

Forrás: HVG

 Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin