Connect with us

technokrata

Mégsem éri meg robotporszívóra váltani?

Dotkom

Mégsem éri meg robotporszívóra váltani?

A Levegő Munkacsoport tanulmánya azt állította, hogy a robotporszívók lényegesen tisztábban működnek, mint a hagyományos társaik. A MATISZ cáfol.

A Levegő Munkacsoport tanulmánya szerint a vizsgált 21 féle, véletlenszerűen kiválasztott porszívó kétharmada üzemelés közben sokkal több mérgező részecskét fújt ki, mint amennyi a helyiség levegőjében eredetileg volt, vagyis csak felkavarta a port, ami korábban leülepedett. Viszont a 10 vizsgált porszívó robot mindegyikét biztonságosnak találták, mert felszívta a port, és magában is tartotta.

A Magyar Tisztítás-technológiai Szövetség (MATISZ) szerint ugyanakkor tanulmány sok szempontból félrevezetheti az olvasókat, mivel szerintük a levegő mérgezőanyagának tartalma területenként és időszakonként változó és eltérő lehet. A porszívó tehát önmagában nem képes a levegő minőségén rontani.

„Az, hogy egy gép mennyi port szív fel és mennyit tart magában, sok mindentől függ, például, hogy a szívófej hogyan van kialakítva, csak egy egyszerű fej van, vagy esetleg egy saját motorral meghatott henger- vagy tányérkefe van benne. Függ attól is, hogy a felszívandó por milyen formában van jelen, egy kupacba leszórva vagy szétszórva, illetve milyen felületről szívják fel, PVC padlóról vagy szőnyegpadlóból. Az pedig, hogy mennyi port tartanak magukban, attól függ, hogy a rendszer milyen szűrési tartományra van optimalizálva és rendkívül fontos dolog az is, hogy ki kezeli őket” – mondta Ritz Tibor, a MATISZ vezető szakértője.

LG_HOMBOT_s

Míg a robotporszívó magától, az előre optimalizált sebességgel közlekedik, és közben szívja a port, akár 8-10 órán át is, a porszívó olyan sebességgel halad, ahogy irányítják. Ezért nem mindegy az sem, hogy egy szakképzett takarító kezében van-e, vagy egy sietős háziasszony használja a vendégek érkezése előtt néhány perccel. Emellett az is befolyásolhatja egy vizsgálat végeredményét, hogy porzsákos, vagy épp anélküli proszívót próbáltak-e ki, illetve hogy hány évesek is voltak a hagyományos modellek.

 

A MATISZ szerint tanulmány ezeket a szempontokat nem vizsgálta, vagy nem tért ki ezekre a fontos részletekre, épp ezért azt javasolják, hogy egy átfogó vizsgálat keretében a hagyományos, a robot és a központi porszívók porkibocsátását is hasonlítsák össze. Ebben pedig felajánlják a segítségüket a takarítógép-gyártók bevonásával a Levegő Munkacsoportnak.

 Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin