Connect with us

Hirdetés

technokrata

Mégsem éri meg robotporszívóra váltani?

Dotkom

Mégsem éri meg robotporszívóra váltani?

A Levegő Munkacsoport tanulmánya azt állította, hogy a robotporszívók lényegesen tisztábban működnek, mint a hagyományos társaik. A MATISZ cáfol.

A Levegő Munkacsoport tanulmánya szerint a vizsgált 21 féle, véletlenszerűen kiválasztott porszívó kétharmada üzemelés közben sokkal több mérgező részecskét fújt ki, mint amennyi a helyiség levegőjében eredetileg volt, vagyis csak felkavarta a port, ami korábban leülepedett. Viszont a 10 vizsgált porszívó robot mindegyikét biztonságosnak találták, mert felszívta a port, és magában is tartotta.

A Magyar Tisztítás-technológiai Szövetség (MATISZ) szerint ugyanakkor tanulmány sok szempontból félrevezetheti az olvasókat, mivel szerintük a levegő mérgezőanyagának tartalma területenként és időszakonként változó és eltérő lehet. A porszívó tehát önmagában nem képes a levegő minőségén rontani.

„Az, hogy egy gép mennyi port szív fel és mennyit tart magában, sok mindentől függ, például, hogy a szívófej hogyan van kialakítva, csak egy egyszerű fej van, vagy esetleg egy saját motorral meghatott henger- vagy tányérkefe van benne. Függ attól is, hogy a felszívandó por milyen formában van jelen, egy kupacba leszórva vagy szétszórva, illetve milyen felületről szívják fel, PVC padlóról vagy szőnyegpadlóból. Az pedig, hogy mennyi port tartanak magukban, attól függ, hogy a rendszer milyen szűrési tartományra van optimalizálva és rendkívül fontos dolog az is, hogy ki kezeli őket” – mondta Ritz Tibor, a MATISZ vezető szakértője.

LG_HOMBOT_s

Míg a robotporszívó magától, az előre optimalizált sebességgel közlekedik, és közben szívja a port, akár 8-10 órán át is, a porszívó olyan sebességgel halad, ahogy irányítják. Ezért nem mindegy az sem, hogy egy szakképzett takarító kezében van-e, vagy egy sietős háziasszony használja a vendégek érkezése előtt néhány perccel. Emellett az is befolyásolhatja egy vizsgálat végeredményét, hogy porzsákos, vagy épp anélküli proszívót próbáltak-e ki, illetve hogy hány évesek is voltak a hagyományos modellek.

 

A MATISZ szerint tanulmány ezeket a szempontokat nem vizsgálta, vagy nem tért ki ezekre a fontos részletekre, épp ezért azt javasolják, hogy egy átfogó vizsgálat keretében a hagyományos, a robot és a központi porszívók porkibocsátását is hasonlítsák össze. Ebben pedig felajánlják a segítségüket a takarítógép-gyártók bevonásával a Levegő Munkacsoportnak.

 



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés