Connect with us

Hirdetés

technokrata

Újra történelmet írt a SpaceX

Dotkom

Újra történelmet írt a SpaceX

Sikerrel landolt a SpaceX hordozórakétája egy uszályon.

Újra elképesztő dobása volt a SpaceX-nek, hiszen Elon Musk vállalata a CRS–8 projekt keretében ismét sikerrel hozott vissza egy hordozórakétát az űrből. A floridai Cape Canaveralból fellőtt Falcon–9-es űrrakéta elképesztő módon ugyanis nem egy szárazföldi állomáson, hanem egy, az Atlanti-óceánon található drónuszályon landolt.

A hatalmas ötletként az “Of Course I Still Love You”-nak (azaz még mindig imádunk téged) keresztelt uszály 90 x 50 méteres mérete okozott kihívásokat a csapatnak, hiszen ez volt a 6. alkalom, amikor megpróbálták erre landoltatni a rakétát. Az előbbi 5-ből kétszer teljesen eldölt a Falcon-9, kétszer totálisan megsemmisített mindent, mivel leszállás helyett sikerült becsapódnia, egyszer pedig el sem jutott a földig, hiszen már a levegőben felrobbant.

A SpaceX célja az volt a tavaly januárban indított kísérletekkel, hogy necsak a szárazföldre, de gyakorlatilag bárhova vissza tudjanak hozni hordozórakétákat. Mindezzel ugyanis újrafelhasználhatóvá vállnak ezek az eszközök, ami jelentős spórolást jelent az űrhajózásban. Ez pedig végső soron azt jelenti, hogy egyre több és több vállalat juthat majd el az űrhajózásig, hiszen csak kevesen engedhetik meg maguknak, hogy egy ilyen kaland után elveszítsenek egy 60 millió dollárt érő eszközt. A mostani Falcon-9-essel például elméletileg semmi más dolga nem lesz a SpaceX csapatának, minthogy meg kell tankolniuk és máris indulhatna a következő útjára.  Elon Musk és csapata hangsúlyozta, hogy a céljuk, hogy a hordozórakétára szerelt Dragon űrhajó a benne lévő több tonna szállítmánnyal eljusson a Nemzetközi Űrállomás fedélzetére.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés