Connect with us
Hirdetés

technokrata

Boldog születésnapot: ma 40 éves az Apple!

Dotkom

Boldog születésnapot: ma 40 éves az Apple!

1976. április 1-én alakult meg a kaliforniai gyártó.

Pontosan 40 évvel ezelőtt, 1976. április 1-én alapította meg Steve Jobs és Steve Wozniak Ronald Wayne-nel közösen az Apple Computert. Az alapítók elsőként kézzel készítették a számítógépeket, a Mountain View-i Byte Shop számára. Ugyan az üzlet nem ment könnyen, a bolt végül mégis megvásárolta tőlük az eszközöket amelyeket aztán tovább is értékesítettek. Érdekesség, hogy Ronald Wayne annyira megilyedt az Apple-re nehezedő kockázatoktól, hogy inkább sietve eladta a saját részvényeit, méghozzá alig 500 dollárért. Ez a részesedés az Apple jelenlegi értékét figyelembe véve 72 milliárd dollárt érne.

Steve-Jobs-Apple-Car

Csak egy átlagos tanulmányútnak indult, ám végül az Apple szempontjából mindent megváltoztatott Jobs Xerox-nál történt látogatása. Miután sikerrel beszélte rá a Palo Altó-i vállalat munkatársait arra, hogy három napig szabadon tanulmányozhassa a fejlesztés alatt álló eszközöket, felfedezte a cég egy vadonatúj prototípusát, a háromgombos egeret. Ez átütő hatással volt Jobs-ra, aki így azonnal utsította a tervezőit, hogy mostantól nekik is ilyen elvek szerint kell tervezniük.

Így született meg 1983-ban a magas ára miatt csúfos bukásra ítélt, a világ első grafikus feltületét tartalmazó Lisa. Ezt követte 1984-ben a már megfizethetőbb (2495 dolláros) áron kínált Macintosh, amely mára a cég egyik legikonikusabb terméke lett.

012314_macintosh_600

Ugyan az 1980-as évek elején az Apple szárnyalni kezdett, Jobs viselkedése nehezen volt beilleszthető egy nagyvállalati kultúrába. Így a saját maga által a Pepsitől felvett John Sculley végül az Apple alelnökévé nevezte ki Jobs-ot, aki ettől annyira kiborult, hogy otthagyta a kaliforniai gyártót és inkább megalapította a professzionális felhasználóknak szánt NeXT-et. Ezután a nagy teljesítményű, drága gépek határozták meg Jobs életét az 1990-es évek közepéig, amikor a nehéz helyzetbe került Apple a csőd széléről gyakorlatilag visszavásárolta magának Jobs-t. 1996-ban ugyanis nem kevesebb, mint 429 millió dollárt kapott a NeXT-ért , illetve mellé még járt 1,5 milliónyi Apple részvény is. Ugyan eredetileg csak ideiglenesen kinevezett vezérigazgató volt, Jobs 97-re megszilárdította a pozícióját és nekiállt újraépíteni a szebb napokat is látott vállalatot.

Mivel pénz már nem nagyon maradt, ezért az Apple végül a Microsofthoz fordult, Bill Gates vállalata pedig 150 millió dollárnyi kölcsönt adott, cserébe azért, hogy a Mac-eken az Internet Explorer lesz az alapértelmezett böngésző.

A Jobs nevével fémjelzett változáshullámnak nemcsak ez volt az első látható jele, hanem az is, hogy eltörölte a termékkínálat nagyrészét és kizárólag a Mac-ekkel kezdett foglalkozni.  Az első nagy durranás az 1998-ban megjelent vízcseppet formázó iMac volt, ezt követte a Power Mac G4 és a rendkívül nagyot szóló laptop az iBook is. 2001-ben aztán megjelent az OSX, év végén pedig egy másik nagy durranással is jelentkezett az Apple, hiszen bemutatták az iPod-ot.

iphone-jobs

Ezután nem kevesebb, mint 6 évet kellett várni az első alapjaiban új készülékre, hiszen 2007. januárjában leplezte le Jobs az iPhone-t, amelyet a 2010-es iPad követett. A kaliforniai gyártó legújabb, teljesen új kategóriájú eszköze a 2014-ben bemutatott Apple Watch, amelynek idén várhatóan a második generációja is megérkezik. Mindezt már nem élhette meg Jobs, hiszen 2011 október 1-én rákban elhunyt. Azóta a vállalat igazgatásáért Tim Cook felel, aki a számtalan, őt ért kritika ellenére eddig sikerrel helyt áll. Azt egyelőre nem tudni, hogy mi lesz a Cook-éra következő nagy dobása, de a pletykák szerint az autóiparban is megpróbál majd forradalmat csinálni az almás vállalat a következő évtizedben.

Forrás: Index



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés
Hirdetés