Connect with us

Hirdetés

technokrata

Ezért kell együttműködnünk a környező országokkal

Dotkom

Ezért kell együttműködnünk a környező országokkal

Hatalmas lökést adhat a régió fejlődésének az innováció.

A visegrádi országok együttesen használhatják ki leginkább a kutatás-fejlesztésben és az innovációban rejlő lehetőségeket. A közös cselekvés akár eurómilliárdokban mérhető többletet is jelenthet az államok gazdasági teljesítményében, jelentős mértékben hozzájárulva a térségi GDP növekedéséhez – hangzott el a think.BDPST konferenciát szervező Antall József Tudásközpont (AJTK), a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM), a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) és az IBM sajtóbeszélgetésén.

A visegrádi országok – Lengyelország, Csehország, Szlovákia és Magyarország – számára megkerülhetetlen a hosszú távú együttműködés, ha szeretnénk felkerülni a világ innovációs térképére – mondta Altusz Kristóf, a KKM Európai és amerikai kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a régiós innovációs platformként márciusban elinduló think.BDPST konferencia szervezőinek rendezvényén. A politikai kohézió ellenére a gazdasági együttműködésre jellemző, hogy a régiós országok között versenyhelyzet alakul ki az innováció területén. Számos esetben azonban Magyarország, illetve más V4-es államok önállóan nem versenyképesek a nagyobb versenytársakkal szemben – tette hozzá.

ATJK_kerekasztal_1

A dinamikus régiós együttműködéssel, illetve az EU-s források hazai dotációt kiegészítő támogatásként való felhasználásával Magyarországon is 1,8 százalék közelébe emelkedhet a kutatás-fejlesztésre fordított összegek GDP-arányos mértéke 2020-ra. Itthon jelenleg a bruttó hazai termék 1,4 százalékát fordítják ilyen célokra. A GDP-arányos ráfordítások 0,1 százalékpontos növekedése önmagában is eurómilliárdokban mérhető értéket jelent a régió országainak gazdaságában.

Magyarországon az évtized végéig mintegy 1200 milliárd forint értékben állnak rendelkezésre források kutatás-fejlesztési és innovációs pályázatokra hazai és uniós pályázatok formájában. A támogatási rendszer átalakításával minden korábbinál nagyobb esély nyílik arra, hogy a terület fenntartható fejlődési pályára álljon – hangsúlyozta Baranyi Tamás Péter, az AJTK kutatási vezetője. Az egyre intenzívebb globális versenyben a visegrádi országok együttes fellépéssel, közel hetvenmilliós országszövetségként potens szereplőnek számíthatnak a világ innovációs piacán is.

A célok megvalósításához és a források optimális kihasználásához közös gondolkodásra, közös lépésekre, a stabilitás és a fejlődés együttes elősegítésére van szükség a kormányok, a felsőoktatás és a piaci szereplők részéről egyaránt. Az innováció hosszú távú befektetést jelent egy-egy ország és régió gazdasága, illetve társadalma számára. Az innováció egyre markánsabban jelenik meg a Magyarország iránt érdeklődő befektetőknél – hangsúlyozta Ésik Róbert, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) elnöke. A magyar munkaerő k+f-területen termelékenységében, ár-érték arányban a világ élvonalában található, legyen szó akár szoftverfejlesztésről, akár más innovatív iparágakról, de akár az egyre több hozzáadott értéket termelő szolgáltatóközpontokról.

ATJK_kerekasztal_3

A visegrádi országok lemaradása ugyanakkor jelentős a kis és középvállalatok innovációs teljesítménye szempontjából. Míg az EU-ban átlagosan a kisvállalkozások 30, a közepesek pedig közel 50 százalékához kapcsolódik valamilyen innovációs teljesítmény, addig – Csehország kivételével – régiónkban e számoknak nagyjából a fele teljesül (Magyarországon 12 és 26 százalék az arány).

Az innováció gazdasági jelentőségét mutatja, hogy a tapasztalatok szerint a k+f-re és innovatív technológiákra építő vállalkozások, üzleti beruházások átlagosan kétszer jövedelmezőbbek, mint azok, amelyek nem ebben gondolkodnak. Az elmúlt 20 évben csak a startupszektor volt képes pozitív szaldót felmutatni a munkahelyteremtés szempontjából az Egyesült Államokban, ami rávilágít az erős innováció igazi munkahelyteremtő hatására, ráadásul az ilyen állások a GDP-hez is többszörösen járulnak hozzá, mint a hagyományos ágazatokban létesülők – mondta Pongrácz Ferenc, az IBM üzletfejlesztésért felelős alelnöke, az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) elnöke.

ATJK_kerekasztal_2

Az innovatív ágazatok kedvező környezetet teremtenek a közép-kelet-európai – magas szintű – szellemi képességek üzleti hasznosítására. A tapasztalatok szerint a nagy újítások és változások legtöbbször nem a nagyvállalatok kutatóintézeteiből indulnak el, sokkal nagyobb szerepet játszik e téren a startupszcéna.

A V4-es országok közös munkájának alapja ennek megfelelően az üzleti, kormányzati és civil (tudományos) szféra összekapcsolása, a hosszú távú együttműködés kialakítása lehet. Az AJTK a jövő márciusi, think.BDPST konferencia megszervezésével (együttműködésben a KKM-mel és a Nemzetközi Visegrádi Alappal) éppen ezt, a regionális és nemzetközi közös gondolkodást, illetve cselekvést kívánja működésbe hozni. A legnevesebb nemzetközi szakmai és kormányzati partnerek nevével fémjelzett fővárosi esemény alkalmat teremt Magyarország, a térség, valamint az Európai Unió innovációs lehetőségeinek újragondolására, a kiemelkedő k+f-eredmények közös megvalósítására – tette hozzá Antall-Horváth Veronika, az AJTK V4 és KEK irodájának vezetője, a think.BDPST főszervezője.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés