Connect with us

Hirdetés

technokrata

Itt a Linux Mint 17.2 „Rafaela”

Dotkom

Itt a Linux Mint 17.2 „Rafaela”

Megjelent a legbarátságosabb Linux legújabb verziója a Linux Mint 17.2 „Rafaela”. Az újdonságok listája hosszú, és a már közel tökéletes rendszer további finomítását hozza el.

A számítógép felhasználók számára fontos, hogy feladataikat jól ismert, kényelmes és szép környezetben végezhessék el a számítógépen. Ebből a felismerősből született a Cinnamon asztali rendszer, amely a jól ismert szolgáltatásokat hozza kényelmes és elegáns formában. Könnyen kezelhető a Windows-hoz szokott felhasználók számára is, mindezt ingyen és licencdíjaktól mentesen nyújtja. A Linux Mint szabad szoftverekből áll külföldön és itthon is meghatározó közösség alakult ki körülötte.

A Linux Mint négy arca

A Linux Mint négyféle  asztali felülettel érhető el. Az asztali felület biztosítja többek között a START menühöz hasonló programindítót, az alkalmazások közötti váltást biztosító szolgáltatást, a tálcát, a programok és ablakok egységes működését és megjelenítését biztosító keretrendszert.

Ezek közül a Cinnamon elnevezésű felület az egyik legkedveltebb és legmodernebb megjelenésű, valamint a régi gépek tulajdonosai számára a MATE felület, egészen kis erőforrásokkal rendelkező gépek felhasználóinak pedig a Xfce ajánlható.

Önnek készítjük

A Linux Mint a felhasználóbarát kialakítása mellett támogatja a magyar nyelvet, valamit közös eszközöket nyújt minden felhasználója számára, így egyszerűsíti le a szoftverek frissítésének, a rendszer adminisztrációjával, mentésével és  beállításával kapcsolatos teendőket. A Linux Mint alapja az Ubuntu disztribúció, amely széles és ingyenes programkínálatával a legnépszerűbb alternatív operációs rendszer.

A Linux Mint-en elérhető valamennyi fontos alkalmazás, hogy a napi munka elvégezhető legyen, de lehetőséget biztosít a játékok futtatására, filmnézésre és zenehallgatásra is. Ezen felül tudományos, valamint grafikai és egyéb feladatok elvégzésére is alkalmas, amennyiben telepíti a rendszerre a szükséges programokat.

A Linux Mint operációs rendszer fejlesztőinek célja, hogy minél könnyebben használható, biztonságos, korszerű és ízléses megjelenésű asztali- és hordozható számítógépen használható környezetet készítsenek a felhasználók számára.

Ezen tulajdonságai miatt a Linux Mint mind a kezdők, mind a haladók számára tökéletes választás. Munkára, szórakozásra, internetezésre a Linux Mint tökéletes választás.

Mindig friss, mindig ingyenes

A Linux Mint 17.2-es verziója 2019-ig kapja meg funkcionális és biztonsági frissítéseket. Az úgy nevezett LTS (Long Term Support) stratégia mentén 5 éven keresztül használhatja és tudhatja biztonságban számítógépét. A számítógép frissítése az új verziókra is ingyenes. Így a jövőre megjelenő 18-as verzióra is.

Próbálja ki – kockázatok nélkül

A Linux Mint kipróbálása semmilyen kockázattal nem jár. A telepítőkészlet ingyenes, a rendszer elindításakor a Linux Mint Live módban indul el, amelyben kipróbálhatja a rendszert, kötöttségek vagy telepítés nélkül is. Ha elnyerte tetszését a Linux Mint, pár kattintással – a meglévő adatokat előtte le kell mentenie az Ön által használt rendszerről – telepítheti és ingyenesen használhatja.

Bemutató a Windows mellé történő telepítéshez: https://linuxmint.hu/valtas-windows-rol-linux-mint-re

Bemutató az Linux Mint üres gépre történő telepítéséhez: http://itcafe.hu/cikk/linux_mint_bemutato_telepites/nem_kell_windows.html

Újdonságok a Cinnamon felületen

A Cinnamon új, 2.6-os verziójának újdonságai között elsősorban a motorháztető alatt végrehajtott javítások állnak, amelyek kisebb CPU-terhelést, nagyobb sebességet és kellemesebb felhasználói élményt adnak. Ennek érdekében a fejlesztők részletesen megvizsgálták a Cinnamon asztali felületet és kiküszöbölték a lassulást okozó részeket. Az új kiadás kevesebb erőforrással is beéri, amely az akkumulátoros üzemidőre is jótékony hatással van.

Az egyes konfigurációkon megfigyelhető átmeneti fagyások és lassulások ellen a „cogl” API használatát találták a fejlesztők a megfelelő ellenszernek. Így jóval kevesebb ilyen eset fordul elő. Amennyiben mégis valami megoldhatatlan probléma miatt megáll a rendszer a Ctrl+Alt+Escape billentyűzetkombináció segítségével – a jelenlegi munkamenet, azaz a megnyitott ablakok – megtartása mellett újraindítható a Cinnamon asztali környezet.

Többmonitoros támogatás

A Linux Mint többmonitoros támogatása is kapott fejlesztéseket, amelyek a könnyebb és logikusabb használatot és a több panel egyidejű használatát biztosítják. Ezek a panelok tetszőlegesen áthelyezhető, új panelok létrehozhatók és beállítható a panelok automatikus elrejtése is. Az asztalon elhelyezett kisalkalmazások is rugalmasan alkalmazkodnak a felhasználó által elrendelt beállításokhoz. A kisalkalmazások automatikus elhelyezése is intelligensen viselkedik.

A Hang kisalkalmazás jobb PulseAudio támogatást és intuitívabb beállítóeszközt biztosít a hangrendszer beállításához.

Képernyővédők használata

A képernyő zárolásakor most már számos új és látványos képernyővédő használható. A munkaállomást zároló felhasználó hagyhat üzenetet a képernyővédőn segítségével. A felhasználó beállíthat XscreenSaver és HTML5 képernyővédőket, illetve állítható a képernyő fényereje valamint a billentyűzet háttérvilágítása a lezárt számítógépen is.

Rendszerbeállítások

A Rendszerbeállítások alkalmazás, amely a Linux Mint központi beállító programja teljesen megújult és látványos formában teszi lehetővé a Linux Mint testreszabását. Emellett a fejlesztők jobb alapbeállításokkal ruházták fel a rendszert. Az energiakezelő kisalkalmazás pedig együttesen visszajelez az akkumulátorok állapotáról és lehetővé teszi a kijelző és a billentyűzet megvilágításának egyszerű beállítását az paneltól. Az Indítópult – amely a rendszer indításakor elinduló programok körét állítja be – új kinézetet és a programok indítására egyedileg testreszabható késleltetési beállítást kapott.

Nemo, a fájlkezelő

A Nemo, azaz a Fájlok alkalmazás bővítményei teljes egészében testreszabhatóvá váltak és a felhasználó meghatározza, hogy mely menüelemek jelenjenek meg a fájlkezelőben a helyi menüben.

Több párhuzamos fájlmásolás vagy -mozgatás során a rendszer sorba állítja a feladatokat és csak akkor futtat több feladatot párhuzamosan, ha a felhasználó azt engedélyezi számára.

MATE 1.10 újdonságok

A Linux Mint második felülete az alábbi újdonságokkal jelent meg:

A MATE fájlkezelője a Caja kényelmesebb felületet biztosít a bővítmények beállításához.

A hangerőszabályzó és mixer jobb beállítási lehetőségekkel rendelkezik és támogatja a főbb linuxos hangrendszereket.

A súgó elérhető on-line verzióban, tartalma is jelentősen fejlődött.

A MATE számos apró hibáját javították a fejlesztők, illetve a jövőben a Cinnamon felület újdonságainak egy részét is megkapja majd.

Közös újdonságok a Linux Mint kiadásokban

– A Szoftverforrások alkalmazás könnyebben képes kezelni a külső fejlesztőktől származó szoftvercsomagokat.

– Továbbfejlesztett akadálymentesítés.

– A Frissítéskezelő jobban követhető formában tálalja a frissítéseket és lehetőséget biztosít a szoftvercsomagok álnevekkel történő ellátására.

– A nyelvi beállítások ablak felhasználóbarátabb kinézetet kapott és gyorsabban is működik.

– A bejelentkezési képernyő szebb megjelenésű lett, gyorsabban működik és könnyebben beállíthatóvá vált.

– Jobb támogatás az UEFI-hez a NVIDIA és az Optimus konfigurációkhoz. Ez utóbbinál az értesítési területen megjelenő ikonnal is lehet váltani a videokártyák között.

– A Terminál használói számára fejlődött a bash parancskiegészítés és az előzmények használata.

– Az új Linux Mint új háttérkép csomagot kapott, de továbbra is használhatók a régebbi háttércsomagok.

– A Mint-X GTK ablaktéma szürke színben is elérhető.

– Az Pendrive előkészítő eszközök több eszközt ismernek fel és jobban működnek.

– A LibreOffice irodai programcsomag a 4.4.3-as verzióra frissült. Az Inkscape vektoros rajzolóprogram a 0.91-es verzióra frissült.

– A HP nyomtatók támogatását biztosító HPLIP csomag a 3.15.2 verzióra frissült.

– A Linux Mint jobb DRM támogatást nyújt Adobe Flash alatt.

A motorháztető alatt

– A Linux Mint 17.2 a következő főbb komponenseket tartalmazza:

– Cinnamon 2.6,

– MATE 1.10,

– MDM 2.0,

– Linux kernel 3.16,

– Ubuntu 14.04 csomagok.

A Mint próbája a telepítés

Próbálja ki a legújabb Linux Mint verziókat! Ingyenes letöltés és korlátlanul használható verziók: https://linuxmint.hu/letoltesek



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés