Connect with us

Hirdetés

technokrata

Semmi esélyünk a Google-ban linkek nélkül

Dotkom

Semmi esélyünk a Google-ban linkek nélkül

Ha nincs link, senki nem olvassa az oldalunkat.

Dr. Matthew Peters, a seattle-i Moz nevű keresőoptimalizáló cég vezető szakembere egy 15 ezer kulcsszón elvégzett kutatás alapján kijelentette, hogy szinte esélytelen előnyös helyezést elérni a Google-ben weboldalunkra mutató linkek nélkül.

A tanulmány szerint a találati listák első 50 helyén szereplő weboldalak 99,2%-a, vagyis messze túlnyomó része rendelkezik külső linkekkel. Bebizonyosodott az is, hogy bizonyos kulcsszavak esetén, amelyekre különösen nagy verseny jellemző, bejövő linkek nélkül nem lehet az első oldalra kerülni – olvasható a MOZ felmérésében.

Az aloldalak esetében 77,8%-uknak volt külső linkje, csak 22,2%-uk volt képes megállni a helyét a találati listán bejövő linkek nélkül.

A Moz.com adataiból még egy nagyon jelentős tényre derült fény, arra, hogy a linkek nagyobb száma egybeesik a magasabb helyezés elérésével. Tehát minél több külső linkje van az oldalnak, annál nagyobb valószínűséggel ér el előkelő helyezést a keresőben.

google eye

Linkek nélkül a magyar weboldalaknak sincs esélyük!

Ezzel kapcsolatban a kulcsszo.hu végzett egy felmérést azt vizsgálva, hogy mennyi esélye van egy weboldalnak linkek nélkül bekerülni a Google első oldalára.

Az 5 legnagyobb versenyt jelentő kulcsszó vizsgálata után kijelenthetjük, átlagosan 100 olyan más weboldal linkjére van szüksége ahhoz egy weboldalnak, pl: a duguláselhárítás kulcsszó esetében, hogy a találati lista első oldalára kerüljön.

A hitel, biztosítás, szállás és ingatlan értékesítéssel foglalkozó weboldalaknál ez a szám az előző 5-10 szerese is lehet.

Az aloldalak link eloszlása azt mutatja meg, hogy sokkal nagyobb hangsúlyt fektetnek a belső témakörök erősítésére, mivel a Google-ból jövő látogatói forgalom nagy része ezekről származik.

További 5 népszerű témakör vizsgálata azt erősíti, hogy közepes versenyben is már jelentős szerepe van a linkeknek ahhoz, hogy megfelelő látogatottságra tegyünk szert a Google keresőből.

Magyarországon egyenlőre az a helyzet jellemző, hogy a kisebb versenyt jelentő kulcsszavak esetében elegendő a minőségi tartalom közlése, néhány minőségi linkkel karöltve a jó találati eredményhez.

A közepes és erős versenyben viszont az amerikai példához hasonlóan, megfelelő számú és minőségű link nélkül lehetetlen a Google találati listáján első oldalon szerepelni.

internet_5

Google szakértő a linképítésről

A Google kommunikációjából ezzel szemben úgy tűnhet, nem érdemes linképítéssel foglalkozni, sőt John Mueller, a Google szakértője azt állítja, a linképítés általában több kárt, mint hasznot hajt az adott weboldalnak. Ez azonban a dolognak csak az egyik oldala, hiszen azt ő sem tagadja, hogy az algoritmusok egyik alkotó eleme a Google-nél a linkek vizsgálata.

A Google helyezésekkel kapcsolatos Moz-kutatás eredményei önmagukért beszélnek; linképítés nélkül a tartalom önmagában kevés eséllyel eredményezhet jó helyezést.

Linkekre szükség van, természetesen elsősorban legálisan szerzett linkekre; a gyenge minőségű linkeket lecserélve a honlap tulajdonosoknak felhasználói élményt növelő marketing tevékenységet érdemes folytatni, így téve szert megfelelő értékű linkekre.

internet_1

Milyen a jó link?

Cyrus Shephard figyelmeztet minden weboldal tulajdonost, hogy nem mindegy, milyen link mutat a weboldalára. A Google több linket is elértéktelenített a Pingvin algoritmussal, illetve a link katalógusok de-indexálásaival, ennek következtében fókuszba kerültek a minőségi linkek.

A Pingvin 2012. április 24-én csapott le, megbüntetve az értéktelen, irreleváns, manipulatív linkeket. Mueller állítása szerint az a jó link, amire nem számítunk előre, és ez értékes tartalmakat feltételez, melyek megoszthatóak a közösségi médiában is.

A Google háromféleképpen reagál a linkekre:

  1. Számításba veszi a rangsorolásnál
  2. Nem veszi figyelembe a rangsorolásnál
  3. Megbünteti a weboldalt, ha úgy értékeli, hogy a link manipulált.

A Google és a Moz-szakemberei is egyöntetűen állítják, hogy a hagyományos módszerek már nem versenyképesek. Szükség van változásokra, éppen ezért a 2015-ös év vízválasztó lehet a régi és idejétmúlt, illetve az új, modern, minőségi tartalomra épülő link fejlesztés között.

 

 



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés