Connect with us

Hirdetés

technokrata

Reagált az EU vádjaira a Google

Dotkom

Reagált az EU vádjaira a Google

Nem meglepő: Szerintük nem veszélyeztetik a szabad versenyt.

Nagy port kavart az Európai Bizottság tegnapi bejelentése, miszerint a Google ellen eljárást indítanak a versenyszabályok megsértése miatt. Ahogyan az várható volt, maga a Google is reagált a hírre. A saját blogjukon megjelent cikkekben bővebben válaszolnak mind a kereső, mind az Android rendszerre érkezett kritikákra.

googledia1

Kétségtelen tény, hogy a keresők területén a Google rendelkezik a legnagyobb piaci részesedéssel, ez azonban nem igaz a repülőjegy vásárlások területén, azaz a felhasználók nem a Google-ön keresztül vásárolnak jegyet. Mindezt egy, a  ComScore MMX és Google data adataiból készített diagrammon is bemutatják. Ebből kiderül, hogy a konkurensekhez képest igen kevesen döntenek a Google megoldása mellett.

A kaliforniai gyártó szerint ez is alátámasztja, hogy – a keresőpiacon tapasztalható fölényük ellenére- nem képesek befolyásolni a fogyasztók véleményét, hiába fogalmazta ezt meg az Európai Bizottság. Hasonló a helyzet az online vásárlás terén is, a Google itt is igen erős konkurenciával néz szembe, egy német kutatás szerint például a Google Shopping részesedése elenyésző az Amazonhoz vagy az eBay-hez képest. 

googledia2

A Google blogja rámutat, hogy ugyan egyes területeken tényleg magas a Google fölénye, ez nem jelenti azt, hogy választási lehetőség nélkül maradtak a felhasználók, keresők terén például feltüntetik a Binget és a Yahoo-t is. Szintén izgalmas az Android platform ingyenességét vizsgáló kritikákra adott reakció. Ahogyan Hiroshi Lockheimer, a cég fejlesztési alelnöke fogalmaz, napjainkban már közel sem azt jelenti az okostelefon, mint egy évtizede, hiszen bár akkor is elérhető volt már a technológia, az emberek inkább a hagyományos megoldásokra voksoltak.

Mára viszont egy telefon több mint pusztán egy, a hívásokra szolgáló eszköz, épp ezért rengeteg területen veszik igénybe a felhasználók az eszközöket. Ez egyben azt is jelenti, hogy soha nem látott igény mutatkozik a széles kínálat iránt, hiszen a választék az, ami a leginkább segíti a sikeres vásárlást. A Google rámutat, hogy a kategória terjedését elősegíti az is, hogy  2012 és 2014 között 23%-kal lettek olcsóbbak az okostelefonok.

Android L

Szerintük az olcsóbb ár és a széles kínálat vitte sikerre az androidos készülékeket, a nagy népszerűség azonban semmilyen szabályt sem sért, mivel az eszközökre rengeteg, konkurens vállalat által készített alkalmazás is elérhető. Így megemlítik a Google+ versenytársának számító Facebookot, a Microsoft Office-t és az Amazon áruházát is. Szerintük épp ezért nem vádolhatóak korlátozással, hiszen nem gátolják a versenytársak innovációinak terjedését, azaz épp ellenkezőleg, ahelyett, hogy károsak lennének a piacra, sokkal inkább segítik azt.

Továbbá Lockheimer rávilágít, hogy egy, az iOS-hez vagy a Windows Phone-hoz hasonló rendszer kifejlesztése igen kevés gyártónak sikerülne, így elképezelhető, hogy az adott eszközök nem valósultak volna meg a Google segítsége nélkül. 

google-spain

Természetesen ez a Google hivatalos reakciója az ügyben, bizonyára az Európai Bizottság tagjai másképp látják a helyzetet, ettől eltekintve igen érdekes, hogy a történelem újra megismétli önmagát, hiszen hasonlóan járt a Microsoft is néhány évvel ezelőtt. Akkor a redmondi óriást az Internet Explorer miatt büntették meg, mivel a versenytársak szerint az, hogy a Windows alapértelmezett böngészője volt az IE, komoly hátrányt jelentett a versenytársak számára, hiszen az emberek a kísérletezés helyett megmaradtak a gyári megoldásnál. 

Egyelőre nem világos, hogy hogyan oldódhat meg ez a helyzet, valószínű, hogy a végső kimenetel mindenképp egy komoly büntetés lesz, azonban elképzelhető, hogy a helyes érvelés hatására valamivel mérsékli majd az EB az összeget. 



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés