Connect with us

Hirdetés

technokrata

Az ABB és az RWE együttműködnek az energiahálózatok fejlesztésében.

abb_rwe_egyuttmukodes

Dotkom

Az ABB és az RWE együttműködnek az energiahálózatok fejlesztésében.

Az RWE-vel és a Dortmundi Műszaki Egyetemmel folyatott együttműködés keretében az ABB a kutatási program során olyan korszerű technológiát dolgozott ki, amely nagy jelentőséggel bír az európai energiahálózatok fejlesztésében.

Az energetikai és automatizálási technológiák terén a világ élvonalába tartozó ABB az EU által finanszírozott *Grid4EU projekt keretében olyan korszerű terhelés- és hálózatautomatizálási megoldást dolgozott ki, amely támogatja az EU 2020-ig szóló éghajlat- és energiapolitikai célkitűzéseinek megvalósítását, egyben leteszi a jövő villamoshálózatai fejlesztésének alapkövét.

A „Demo 1” kísérleti programban a hálózatautomatizálási technológiát már teljes mértékben beintegrálták a meglévő helyi hálózatba, ahol a hálózat terhelési viszonyait ellenőrzi és a szállított energia mennyiségét automatikusan a fogyasztás változásaihoz igazítja. A megoldás lehetővé teszi a meglévő, nyitott körhálózat topológiájú vezetékek kapcsolását, így alakít ki közvetlen kapcsolatot a fogyasztók és az energiatermelők között. Ez azt jelenti, hogy a helyi energiatermelők villamos áramot szállíthatnak a helyi fogyasztók számára, ami csökkenti a vezetéken fellépő veszteséget, és javítja az elosztóhálózat hatékonyságát. A térségi hálózatvezérlési központban kiépített technológia fejlett vezérlési funkcióinak köszönhetően javul a hálózat megbízhatósága, az olyan hibákat is észlelik, mint pl. a túlterhelésé vagy a feszültségingadozásé.

abb_rwe_egyuttmukodes

Az ABB kulcsfontosságú szerepet játszik a Grid4EU partnerségi programban, amely az egyik legnagyobbnak számít az EU által finanszírozott, intelligens hálózatokra vonatkozó kezdeményezések között. A partnerségi program bemutató célokat szolgáló hat projektje közül az ABB háromban is részt vesz. A németországi Rekenben folyó „Demo 1” kísérleti programban az ABB a projektet vezető RWE-vel és a Dortmundi Műszaki Egyetemmel működik együtt.

Technológiai ismeretein és az adott területen felhalmozott kiemelkedő szaktudásán túl, az ABB, többek között a távoli terminálegységek, azaz a telemechanikai rendszerek (RTU500-as sorozat) szállításával tud, hozzájárulni a projekt sikeréhez. Ezek az autonóm készülékek a középfeszültségű hálózatok állapotának meghatározásában és optimalizálásában nyújtanak segítségét. A távoli terminálegységek alapvető fontosságú szerepet töltenek be, mivel kapcsolatot teremtenek a fizikai berendezések/létesítmények és az azokhoz kapcsolódó vezérlő, adatgyűjtő és monitorozó rendszerek között.

A projekt célja, hogy bemutassa az önműködő rendszert középfeszültségű villamos hálózaton az automatikus vezérlések alkalmazásával, mely ipari megoldást nyújt középfeszültségű hálózatok fejlett villamos felügyeletére.

„A jelen projekt megvalósítása újabb előrelépést jelent a digitális hálózat kifejlesztésének irányába” – mondta Claudio Facchin, az ABB energetikai rendszerek divíziójának a vezetője. „Az ABB már ma is számos olyan terméket, rendszert és szolgáltatást kínál az elosztó hálózatok automatizáláshoz, amelyek a hálózat megbízhatóságával párhuzamosan nagyfokú rugalmasságot is biztosítanak, ami jól mutatja azt, hogy az ABB az elosztó hálózatok automatizálása területén is kitolja az innováció határait.

A kísérleti programban modell-rendszernek a 14 000 lakosú német Rekent választották, amely növekvő megújuló energia-termelési kapacitással rendelkezik. A kísérleti projekt a megújuló energiára támaszkodó nagyobb európai rendszerek teljesítményéről és irányításáról kíván lényeges információkat gyűjteni. Az eredményeket várhatóan 2016-ban teszik közé.

* A „Grid4EU” egy betűszó, amely a „Large-Scale Demonstration of Advanced Smart Grid Solutions with wide Replication and Scalability Potential for EUROPE” kifejezés rövidítéséből származik.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés