Connect with us

Hirdetés

technokrata

Nem meglepő: Elavultak az itthoni IT-rendszerek

Dotkom

Nem meglepő: Elavultak az itthoni IT-rendszerek

A hazai kis- és közepes vállalatok informatikai fejlettsége „középkori” szinten van – derül ki egy friss, minden korábbinál szélesebb tematikus merítésű kutatásból. A Microsoft megbízásából végzett felmérés adatai meglehetősen vegyes képet mutatnak. A kutatást Ausztriában, Csehországban, Finnországban, Franciaországban, Németországban, Görögországban, Magyarországon, Litvániában, Lengyelországban, Portugáliában, Romániában, Spanyolországban és Ukrajnában végezték el; idehaza 2014 márciusában az Ipsos MORI kérdezte a maximum 250 fős cégek alkalmazottait.

A magyar kis- és közepes vállalkozásoknak csak az egyharmada rendelkezik közösségi média oldallal, negyedük üzemeltet webshopot, és egytizedüknek sincs mobil applikációja. Miközben ötből két cégnél engedik a saját eszközök használatát, a cégek felénél lényegében nincs erre kialakított szabályozás. Bár tíz emberből kilenc a saját telefonján is meg tudja nézni céges leveleit, a kkv-knál dolgozók több mint egyharmada állította, hogy a saját számítástechnikai eszközei modernebbek, mint az, amin a munkáját végzi.

Hisznek a felhőben

A kutatásból az is kiderült, hogy a gazdaság motorjának számító kis- és közepes vállalkozások alapvetően nem elutasítóak a felhő alapú megoldásokkal szemben. Ma már az egynegyedük gondolja úgy, hogy a jövőben az informatikai kiadásainak nagyobb részét felhő alapú megoldásra fogja fordítani. A cégek egyharmada nyilatkozott úgy, hogy nem félti a felhőben tárolt adatait. A többség még nem érzi, hogy cégük hatékony működéséhez modern informatikai megoldások szükségesek, és azt sem kezelik tényként, hogy ezt a felhő alapú megoldások biztosítják számukra kezdeti befektetések nélkül, tervezhető állandó költségek mellett.

A cloud computing még megosztja a kkv-szektort: 44 százalékuk tartja fontosnak ezt a technológiát és nem sokkal kevesebben vannak azok, akik kételkednek benne. Hasonló a helyzet a mobil technológiákkal is. A megkérdezetteknek majdnem fele (46 százalék) érzi úgy, hogy tisztában van azzal, mi a felhő alapú technológia, 14 százalékuknak pedig fogalma sincs erről. A leggyakrabban használt felhő alapú szolgáltatás az e-mail, majd a dokumentumok megosztása és az adatok biztonsági mentése következik. Tízből hat ember szerint a felhő-megoldások elengedhetetlenek lesz a jövőben, de negyedük (25 százalék) félti a felhőben tárolt adatait.

Vállalatuk a jövőben az IT-re elkülönített pénzek nagyobb hányadát fogja felhő alapú megoldásokra fordítani – ezt minden negyedik ember állítja, míg a dolgozók fele kételkedik ebben. Kétharmaduk szerint cégük IT-rendszere elég biztonságos és csak egyharmadnyian mondják azt, hogy nem. Az alkalmazottak háromnegyede gondolja úgy, hogy az informatikai beruházások döntő motivációja lehet a költségcsökkentés és az adatbiztonság növelése.

A vállalkozások informatikai fejlettsége nemcsak a hatékonysággal áll szoros összefüggésben, de a cégnél uralkodó szemléletre is következtetni lehet belőle. A korszerűbb géppark és infokommunikációs megoldások csak akkor járnak együtt sikeresebb gazdasági tevékenységgel, ha ezeket használni is tudják az alkalmazottak.

Bevinnék a saját eszközeiket

A hazai kkv-k többségénél nincs önálló IT-részleg, vagy informatikáért felelős vezető munkatárs, így 70 százalékuk esetében a cég vezetője vagy pénzügyese dönt az informatikai kérdésekről. Zavaros a helyzet a külső eszközök használatát (Bring Your Own Device) illetően. Miközben öt cégből kettőnél lehet használni saját eszközöket (notebookot, mobilt, tabletet), a cégek fele nem szabályozza azt, hogy mindezt milyen feltételekkel engedi meg. Az alkalmazottak fele okostelefont és laptopot visz be a munkahelyére és kapcsolja be cége napi működésébe. A laptopokon a Windows, az okostelefonokon pedig az Android a legelterjedtebb operációs rendszer. Körülbelül minden tizedik embernél van Windows Phone vagy iOS rendszerű okostelefon.

Szinte mindenki – tízből kilencen – képes hozzáférni a munkahelyi emailjeihez valamilyen külső eszközről. Több, mint felük mobil applikációt is használ erre a célra. Csaknem a megkérdezettek fele (45 százalékuk) fér hozzá a céges word- és excel fájlokhoz, kicsit kevesebben a prezentációkhoz. Felhő alapú szolgáltatásokat e célra viszont kevesebb, mint a dolgozók negyede használ a saját eszközén. A dolgozók több, mint fele saját géppel dolgozik munkahelyen és munkaidőn kívül is. Azért használják saját eszközeiket a cég érdekében is, mert ez segíti a mobilitást, rugalmasabbá teszi a munkát.

A legtöbb dolgozó lesújtóan ítéli meg cége informatikai fejlettségét. A válaszadók majdnem fele (46%) szerint az ilyen célokra nem költ eleget a cége, mindössze a dolgozók egyharmada véli úgy, hogy minden megvan, ami szükséges.

Elavult IT-rendszerek

A válaszadók több mint harmada állította, hogy az otthoni informatikai eszközei jobbak, mint a cégesek. Egyharmaduk szerint a vállalata elavult IT rendszert használ, és csak valamivel több mint negyedük (28 százalék) érzi úgy, hogy a cégük a legmodernebb IT infrastruktúrát használja.

Azok közül, akik azt gondolják, hogy a vállalatuk elavult IT rendszert használ, háromból kettő mondta azt, hogy ez azért van így, mert 5-10 éves asztali számítógépeket és laptopokat használnak. 62 százaléknyian pedig azért vélekedtek így, mert cégüknél az alkalmazottak nem kapnak tableteket vagy okostelefonokat. A válaszadóknak csak a fele hiányolja a mobilalkalmazásokat, vagy az új operációs rendszereket.

A dolgozók kétharmada szerint a jobb mobiltechnológia nagyon sokat segítene abban, hogy még hatékonyabban végezhessék a munkájukat. 44 százalékuk gondolja azt, hogy a cégük versenyképesebb lenne, ha modern IT rendszert használna.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés