Connect with us

Hirdetés

technokrata

Nő a szuperszámítástechnikai kapacitás a felsőoktatásban

Dotkom

Nő a szuperszámítástechnikai kapacitás a felsőoktatásban

Közel 74 ezer felsőoktatási hallgató kezdte meg idén a tanulmányait a hazai főiskolákon, egyetemeken. A felvi.hu adatait szerint 64 százalékuk alapképzésben vesz részt, míg 20 százalékuk valamelyik mesterképzésben. Közülük számos diák orvosi, műszaki, mérnöki szakok hallgatója. Számukra és a többi felsőoktatásban résztvevőnek hoz majd egyedülálló lehetőséget az idei évben zajló, Szuperszámítástechnika a felsőoktatásban elnevezésű projekt. Az Európai Unió és a Magyar Állam közel 2 milliárd forintos támogatásának köszönhetően a hazai szuperszámítástechnikai kapacitás a négyszeresére nő. A beruházás két központja Budapest és Debrecen.

A felsőoktatásban eltöltött évek egyik különleges szakasza az úgynevezett kutatási időszak. Biológus, orvos, mérnők, fizikus hallgatók ezrei számára hosszú hetek, hónapok, vagy akár évek programja a felsőoktatásban szerzett ismeretek egy adott ágazatban, szakterületen való kamatoztatása. Az ő tudományos előmenetelüket segíti a szuperszámítástechnika, amelynek az egyik legnagyobb előnye, hogy sokkal gazdaságosabbá, és gyorsabbá teheti a tervezési, vagy éppen a tesztelési-mérési szakaszokat.

Ilyen technológiát alkalmaznak például az orvostudományban – ld. a rákkutatás, vagy éppen a genetikai különbségek hatásának felderítése, modellezése során, – , a fizika vagy éppen a meteorológia előrejelzések területén, de jelentős szerepet játszik az ipar ágazati szereplőinek körében is, ahol különösen fontos a versenyképesség megőrzése és a gazdaságosság fenntartása. Szuperszámítógépeket alkalmaznak továbbá az autógyártásban is, például a Forma-1-es autók fejlesztéseinél.

Magyarországon 2001-ben szerezték be az első ilyen informatikai eszközt. Az ágazat és a technológia dinamikus fejlődése miatt azonban ez a technika újabb és újabb beruházásokat igényel. A „Szuperszámítástechnika a felsőoktatásban” elnevezésű beruházásnak köszönhetően 2014 végéig megnégyszereződik e téren a hazaii összkapacitás. Ezt a gyakorlatra úgy lehetne lefordítani, hogy olyan teljesítménnyel bír majd a magyarországi rendszer, mintha a világ 7 milliárd embere kezébe venne egy-egy számológépet, és másodpercenként kb. 30 ezer műveletet hajtanának végre egyszerre.

Tovább
Hirdetés



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés