Connect with us

Hirdetés

technokrata

Hat tanács privát felhő kialakításához

Dotkom

Hat tanács privát felhő kialakításához

Egy friss kutatás szerint az elmúlt évben 20 százalékkal nőtt a privát felhők piaca, és további 40-50 százalékos növekedés várható az elkövetkező néhány évben. A tendencia érthető, hiszen a privátfelhő-környezet egyszerűen testre szabható, nagyobb biztonságot kínál a nyilvános felhőnél, és a compliance követelmények teljesítéséhez is megfelelőbb. De hogyan fogjon hozzá egy vállalat a privát felhő kialakításához, illetve a meglévő szolgáltatások felhőbe mozgatásához? Mire lesz mindenképpen szüksége, és milyen tényezőkre kell figyelmet fordítani? Ebben segít néhány tanáccsal a NetIQ Novell SUSE Magyarországi Képviselet, a téma egyik hazai szakértője.

1. Nyílt platform = számtalan előny

Az első feladat értelemszerűen a felhőplatform kiválasztása. Ennek során érdemes megvizsgálni a nyílt forráskódú szoftverek nyújtotta előnyöket és lehetőségeket is, ugyanis az open source közösség a felhő terén is rendkívül aktív. Az egyik leggyorsabban növekvő nyílt forráskódú kezdeményezés az OpenStack, amelynek célja jól méretezhető, egyszerűen használható és számos funkciót kínáló felhőmegoldások létrehozása.

A projekt komoly iparági támogatásnak örvend, és széles, aktív fejlesztői közösséggel működik, amely az összevont erőfeszítéseknek köszönhetően hosszú távon minden versenytársnál nagyobb innovációra képes. A szállítófüggetlen iparági célok megvalósulásáról és a hosszú távú fenntarthatóság megőrzéséről a kezdeményezést működtető és felügyelő OpenStack alapítvány gondoskodik.

2. Figyeljünk a támogatásra és a kompatibilitásra!

Több olyan felhőplatform is létezik, amely az OpenStack projekten alapul, ezért minden szervezet válogathat a saját igényeinek megfelelően. Érdemes olyan gyártó szoftverét választani, amely komoly tapasztalattal rendelkezik a nyílt forráskódú szoftverek vállalati alkalmazása terén, valamint az így létrehozott termékek támogatásában. Ilyen jellegű, állandóan elérhető, vállalati szintű támogatási szolgáltatást biztosít például a húszéves tapasztalattal bíró SUSE a saját, OpenStack-re épülő megoldása, a SUSE Cloud mellé.

Fontos továbbá, hogy a kiválasztott megoldás együttműködjön a meglévő rendszereinkkel, így nem lesz szükség további új beszerzésekre. A SUSE Cloud telepíthető az általános, szabványos x86 hardverelemekre, és integrálható a SUSE nagyvállalati környezethez igazodó felügyeleti termékeivel, továbbá számos tanúsított szoftver és hardver érhető el hozzá.

3. Használjuk ki a hibrid rendszerek előnyeit!

Előfordulhat, hogy a vállalati igények úgy kívánják, hogy nyilvános és privát felhőt is használjunk egyszerre. Például a bizalmas adatokat privát felhőben szeretnénk tárolni, a felhasználók számára azonban a publikus felhőben akarjuk elérhetővé tenni a szolgáltatásokat.

Ez egyszerűen kivitelezhető a megfelelő eszközök használatával. A SUSE például számos vezető felhőszolgáltatóval együttműködik annak érdekében, hogy a közös ügyfelek a vállalati szolgáltatásokat a nyilvános és a privát felhőkben is használhassák. A SUSE Cloud ráadásul integrálható a SUSE nagyvállalati környezethez igazodó felügyeleti termékeivel, ezért a SUSE Studio segítségével egyszerűen telepíthetők és karbantarthatók az alkalmazások a SUSE Cloud rendszerekben, a szolgáltatások pedig átfogóan felügyelhetők a SUSE Manager segítségével a privát és nyilvános felhőkben egyaránt.

4. Fejlesszük meglévő környezeteinket!

A megfelelő eszközök arra is lehetőséget biztosítanak, hogy új privátfelhő-környezet kialakítása helyett a meglévő infrastruktúránkat fejlesszük tovább és egészítsük ki felhőalapú megoldásokkal, vagy heterogén környezetet építsünk ki. Ezzel a teljesítményt és a licencköltségeket egyaránt optimalizálhatjuk.

Ezekben a feladatokban is hatékony segítséget nyújt a SUSE Cloud, amely vegyes hypervisor környezetek működtetését teszi lehetővé. A megoldás több hypervisor technológiát támogat, beleértve a KVM, a Xen, a Microsoft Hyper-V rendszereket és a VMware vCenter integráción keresztül a VMware ESXi megoldást is. A SUSE portfólióban ráadásul a szolgáltatások felhőbe migrálásához is megtalálhatók a szükséges eszközök.

5. Ne feledkezzünk meg a felügyeletről és a biztonságról!

A privát felhő bevezetéséhez szorosan hozzátartoznak a biztonsági megoldások, amelyekről szintén gondoskodnunk kell. A privát felhők biztonságának fenntartásához a NetIQ CloudAccess megoldást ajánlja a Magyarországi Képviselet. A termék biztonságos alkalmazáselérést tesz lehetővé a cégen belülről és kívülről egyaránt, mivel egypontos bejelentkezést kínál a szolgáltatásokhoz, a hozzáféréseket pedig naplózza. A fejlett hozzáférés-kezelési motor segítségével automatikusan létrehozhatók és kezelhetők a felhőalkalmazásokhoz kapcsolódó felhasználói fiókok.

6. Kérjünk szakértői segítséget!

Amennyiben nem vagyunk pontosan tisztában azzal, hogy a saját szervezetünk igényei milyen funkciókat kívánnak, és milyen további kiegészítő megoldásokkal tehetjük hatékonnyá, illetve biztonságossá privátfelhő-környezetünk működését, forduljunk szakértőhöz!

A NetIQ Novell SUSE Magyarországi Képviselet portfóliójában minden szükséges szoftver megtalálható a felhőkörnyezetek kiépítéséhez, felügyeletéhez és működtetéséhez, amelyek mellé a cég vállalati szintű támogatást is biztosít. Ezáltal bármilyen szervezet számára képes támogatást nyújtatni egy teljes felhőstratégia megtervezéséhez és kivitelezéséhez.Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés