Connect with us

Hirdetés

technokrata

Nagyobb hatékonyságot érhetnek el a cégek alkalmazásvirtualizációval

Dotkom

Nagyobb hatékonyságot érhetnek el a cégek alkalmazásvirtualizációval

A legtöbb vállalati IT-részleg számára egyre nagyobb terhet jelent, hogy az összetett informatikai környezetekben minden végfelhasználó számára hozzáférést biztosítson a munkához szükséges alkalmazásokhoz és szolgáltatásokhoz. Az alkalmazások telepítése és felügyelete rendkívül idő- és energiaigényes feladattá válhat, különösen azoknál a szervezeteknél, ahol kevésbé fejlett, nem a legteljesebb funkcionalitást kínáló eszközöket használnak.

A megfelelő végpont-felügyeleti eszköz segítségével azonban az alkalmazások virtualizálhatók, ami több különféle problémára is választ kínál. A virtualizált megoldás révén gyorsabban használatba vehetők és egyszerűbben felügyelhetők az alkalmazások a dolgozók asztali és hordozható gépein. A virtualizált alkalmazások ráadásul az asztali operációs rendszertől elszigetelten működnek, így könnyen elkerülhetők az olyan működési problémák, mint az alkalmazásütközések vagy összeomlások.

Ezeket az előnyöket egyre többen ismerik fel, a Gartner adatai szerint már a vállalatok kétharmada virtualizálja a szerverein futó szolgáltatásokat. Ugyanakkor korántsem biztos, hogy minden lehetséges előnyt és területet kihasználnak.

A téma egyik hazai szakértője, a NetIQ Novell SUSE Magyarországi Képviselet a következő feladatok egyszerűsítéséhez ajánlja a technológiát:

1. Túl sok az alkalmazás, túl kevés az idő

Az IT-részlegek időnként nehezen tartanak lépést az állandóan növekvő igényekkel az új alkalmazások telepítése, valamint a meglévők frissítése terén. Ebből kifolyólag a felhasználók a vállalati alkalmazások nagy részét végül nem is használják.

A Novell ZENworks Application Virtualization eszköze úgy oldja meg ezt a problémát, hogy összecsomagolja az alkalmazást, így a végén egyetlen kattintással futtatható a program. Ugyanígy egy klikkel eltávolíthatók a már szükségtelenné vált alkalmazások.

2. Magas és nehezen követhető telepítési és tesztelési költségek

A vállalaton belül újonnan bevezetendő alkalmazások telepítése a legtöbbször komoly előkészítést igényel, idő- és munkaigényes tesztelési feladatokkal. Sok vállalatnál éppen ezért nem készítenek telepítőcsomagot a legtöbb alkalmazásból, hanem manuálisan helyezik azokat üzembe, ami hasonlóan időigényes folyamat.

Amennyiben a ZENworks Application Virtualization segítségével virtualizáljuk az alkalmazásokat, nincs szükség telepítésre, valamint sokkal egyszerűbb a tesztelés, ezáltal jóval kevesebb időt, energiát és költséget igényel az új alkalmazások használatba vétele.

3. Alkalmazástelepítés saját tulajdonú eszközökre

Már a tömeges telepítések kezelése is komoly feladat. Amikor azonban a cég alkalmazottai egyesével kezdik el felkeresni az IT-szakembereket azzal a kéréssel, hogy szeretnék a vállalati alkalmazásokat a nemrégiben beszerzett okostelefonukon vagy táblagépükön is használni, az végeláthatatlannak tűnő folyamatokat indít el. Már a telepítés is rengeteg időt vesz el, és ezeket az alkalmazásokat folyamatosan frissíteni is kell ezután.

A Novell ZENworks csomagjával az informatikai részlegek létrehozhatnak egy saját alkalmazástárat a vállalat számára, amelyből a felhasználók egyszerűen kiválaszthatják, letölthetik és futtathatják a kívánt alkalmazásokat.

Előfordulhat, hogy egyes programok nem működnek megfelelően együtt valamelyik másik hálózati elemmel, alkalmazással vagy eszközzel, ami kompatibilitási hibákhoz vezethet. Ez rossz hatással lehet a teljesítményre és a hatékonyságra.

A ZENworks virtualizációs megoldása egyszerűen futtatható fájlokká alakítja az alkalmazásokat. A használatukhoz így semmit sem szükséges telepíteni az operációs rendszerre, ami csökkenti a rendszerhibák és leállások valószínűségét.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés