Connect with us

Hirdetés

technokrata

„Steve Jobs elvette a munkahelyeinket” – megszólalt a finn miniszterelnök

Dotkom

„Steve Jobs elvette a munkahelyeinket” – megszólalt a finn miniszterelnök

Finnország miniszterelnöke, Alexander Strubb a napokban egy svéd gazdasági lapnak nyilatkozta le a címben lévő mondatot.

A gondolatmenet nem új keletű, a svéd nemzeti bank elnöke hónapokkal ezelőtt már megfogalmazta a miniszterelnök kijelentéséhez vezető okokat: „Finnország ipari és kereskedelmi két pillére a Nokia és a fakitermelés volt és míg az előbbit az iPhone-nal, addig utóbbit a csökkenő papírkereslet okaként felemlegetett iPad-del nyírta ki az Apple.” – álláspontjuk szerint.

„Valóban, Steve Jobs elvette a munkahelyeinket, de ideje megújulnunk” – fogalmazott a miniszterelnök. „Az erdőinket a papírtermelés helyett bioenergetikai célokra hasznosítjuk, az IT iparunk pedig a játékszoftver ipar felé indult. „

Az eset rendkívül jól mutatja a megújulásra való képesség szükségességét amellett, hogy a Nokia vesszőfutása nem ma kezdődött. Már az első iPhone és Android készülékek után lehetett látni a hajdani piacvezető mobilgyártó bénázását, mely alapvetően abban rejlett, hogy fogalmuk sem volt a szoftvermérnököknek arról, hogy hogyan nyúljanak az érintőképernyőhöz és fogjanak hozzá egy jól használható érintős mobil tervezéséhez. Ehelyett a finn gyártó elkezdte reszelni a Symbian operációs rendszerét érintőképernyősre, közben belekezdett, majd félbehagyott egy ígéretes új operációs rendszert (MeeGo), majd az indiai piacon keresett magának biztos menedéket az olcsó, nyomkodós telefonokkal. Ezt követően pedig – miután látszott, hogy ez annyira nem előre vezető stratégia – szépen felvásároltatta magát az amerikai központú Microsofttal.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés