Connect with us

Hirdetés

technokrata

A zeneipar új aranykora – streaming

Dotkom

A zeneipar új aranykora – streaming

Már nem vásárolunk CD-t azért, hogy zenét hallgassunk, már a felhőből kérjük azt le

Amikor 2001-ben az Apple bemutatta az első iPod-ot és ezzel egy időben az iTunes-t, egy teljesen új korszakot nyitott a zenetörténelemben. A korábban csupán illegálisan letölthető zenéket gyorsan, olcsón és legálisan lehetett megvásárolni. Az online letöltések népszerűsége egészen a tavalyi esztendőig töretlen is volt, de az elmúlt évben 5,6%-al csökkent az eladások száma. Eközben egy új, még kényelmesebb alternatíva, a stream szolgáltatások forgalma 32%-al növekedett, mely már egy újabb zenei éra kezdetének első mérföldköve, mely olcsóbb, gyorsabb és egyszerűbb. Még ha új ipari forradalmat nem is hoz, a zenehallgatási szokásainkat gyökerestül felforgathatja a stream-elés az elkövetkezendő években.

11_979-ipod

Azok számára, akik még járatlanok a témában, a stream szolgáltatásokat – melyeknek nincs egyelőre találó magyar neve – leegyszerűsítve online rádiókhoz hasonlíthatjuk, melyekben mi állítjuk össze, hogy milyen zenék szóljanak. Esetleg úgy is el lehet képzelni, mintha Youtube-on hallgatnánk zenét, csak videótartalom nélkül. Kedvenc számainkat így közvetlenül az internetről érhetjük el, nem kell őket egyesével megvásárolnunk és letöltenünk, hanem minden netre csatlakozó eszközünkről élvezhetjük azokat. Nem kérdés, hogy az okostelefonok, tabletek és a 3G/4G internet széleskörű elterjedésével tömegek számára is ideális zenehallgatási opcióvá vált a stream-elés. Ehhez persze az is hozzátartozik, hogy nem kerülnek a zeneszámok a mi tulajdonunkba, csak “kölcsönözzük” azokat, így se CD-re, se régi mp3 lejátszóra nem tudjuk őket szabadon másolgatni.

hero_itunes

Világszerte számos zenei stream szolgáltatónál érhető el több tízmilliós zenekatalógus, amit bárki egy bizonyos fix összegért, vagy kompromisszumok fejében ingyenesen, korlátlanul hallgathat az internetről. A teljességhez persze hozzátartozik, hogy már számos prémium előfizetéshez offline mód is tartozik, így a számokat “letöltve” bárhol élvezhetjük kedvenc slágereinket. A prémium csomagok ára viszonylag egységesen 5 dollár és 5 euró körül mozog, így ha jól választunk, akkor havi 1500 forintért, kimeríthetetlen zenehallgatást kapunk, mobil eléréssel és offline funkcióval. Ha belegondolunk, hogy ez az iTunes-ból vásárolt 5 zeneszám ára, akkor nem kérdéses, hogy miért kacsintgatnak egyre többen a stream-ek irányába.

Az utóbbi egy-két évben annyira meglódult a stream szolgáltatások iránti igény, hogy úgy tűnik egyik nagy technológiai vállalat sem szeretne kimaradni a buliból. A piac éllovasa, a skandináv térségből induló, majd mostanra az egész világot meghódító Spotify, 10 millió prémium előfizetővel és 30 millió ingyenes felhasználóval büszkélkedhet. További nagyágyúk a Google Play Music és a Deezer, de többek között a Nokia, a Sony és a Microsoft szolgáltatása is elstartolt már, a Youtube és az Amazon terméke pedig a küszöbön áll. Az Apple ritkán megy a piac után, de az iTunes eladások csökkenésével egyértelmű, hogy neki új lehetőségek felé kell néznie, hogy fenntarthassa piaci szerepét. A Beats Electonics nemrégiben hivatalosan is bejelentett 3 milliárd dolláros felvásárlásával, épp ebbe az irányban igyekszik lépni az Apple.

google_play_music_android

Különösen izgalmas eleme ezeknek a szolgáltatásoknak, hogy egy egészen új zenei világ kapuját tudják kitárni előttünk. Zenészek, híres előadók, DJ-k és mindenféle összetett algoritmusok által kreált zenei összeállítások között biztosan mindenki talál neki tetszőt. A Spotify egyik legnépszerűbb lejátszási listája, rögtön a legtöbbet hallgatott számokból generált top listák után, a Hipster International, melyet Sean Parker szerkeszt. (Ha nem cseng ismerősen a neve, akkor eláruljuk, hogy ő volt a Napster alapítója, a Facebook első elnöke és számos más internetes cég indítása és segítése áll a háta mögött. Igazi internet híresség, guru.)

A legnagyobb stream szolgáltatók zenehallgatási szokásaink és lejátszási listáink alapján igyekeznek bővíteni repertoárunkat. A kiszivárgott információk szerint, a Beats felvásárlási üzlet mögött is a cég januárban elindított Beats Music névre keresztelt stream szolgáltatása áll. Ennek fő fegyvere a konkurenciához képest, hogy keresés és babrálás nélkül automatikusan kapunk zenei összeállításokat hangulatunknak, tevékenységnek és ízlésünknek megfelelően. Ebben a technológiában látja az Apple a jövőt, derült ki Tim Cook egyik nyilvánosságra került leveléből.

beats-promo-screenshot1

Mielőtt valaki fejest ugrik a stream-elés világába, érdemes körülnézni, hogy az adott szolgáltató biztosít-e mobil alkalmazást, illetve, hogy zenekatalógusa lefedi-e a mi érdeklődésünket. Mert ugye hiába a több milliós klasszikus zene archívum, ha mi dubstep-re áhítozunk. A legnagyobb nevekkel nem tudunk mellélőni. A korábban is emlegetett vezető négyes: Spotify, Deezer, Pandora, Google Play Music, mind 20 millió feletti katalógust kínál, melyben magyar előadók alkotásai is helyet kaptak szép számmal. Persze arra ne számítsunk, hogy az 5 évvel ezelőtti slágereket is mind megtaláljuk, de korán sem reménytelen az ügy.

Csakis az elmúlt évek fejleménye, hogy mindenféle trükközés nélkül idehaza is elérhetőek a vezető stream szolgáltatók termékei, így a korábban megnevezett négyes fogat is. Hatalmas különbségeket aligha találunk köztük, csupán a designban, mobil alkalmazásokban és a személyre szabott zenei ajánlatokban lehetnek apróbb eltérések. Hosszútávon a Spotify-t és a Deezer-t ingyenesen is tudjuk használni, ha nem zavar minket, hogy néha egy-egy reklámot dobnak be a zenéink köze. Nem kell megijedni, óránként másfél percnyi hirdetést túl lehet élni. A szolgáltatók prémium szolgáltatásait 30 napig ingyenesen is ki tudjuk próbálni, melyben többnyire a jobb hangminőség és az offline mód az extra adalék, meg persze a reklámmentesség. Ha esetleg később csalódnánk, akkor kötelezettség és hűségidő nélkül bármikor válthatunk az egyes szolgáltatók között. Egy jelenleg is futó akció keretében, a Telenor ügyfelek, most jutányos áron kipróbálhatják a Deezer-t mobiljukon, melyhez extra adatforgalmat is kapnak a csomag részeként.

telenor_deezer_telenorpromo1

Tehát nem szabad elfeledni, hogyha mobilról hallgatunk stream-et, akkor az gyorsan megeheti az adatforgalmunkat. Folyamatosan használva, egy óra alatt könnyen elreppen 100MB, így ha 5GB-nál kisebb adatcsomagunk van, akkor érdemes spórolni a zenehallgatással, vagy wifi-ről letölteni a számokat és offline módban hallgatni azokat.

Ez idáig mind szép és jó, de kinek üti a markát jelentős pénz a stream-ek után? Igazság szerint egyelőre senkinek. A zenészek, előadók, együttesek hallgatásonként kapnak egy picinyke összeget, melynek értéke a szolgáltatók között jelentősen különbözhet. A Spotify esetében ez 0,006 és 0,0084 dollár között változik. Azt gondolhatnánk, hogy sok kicsi sokra megy, de számos zenész röhejesnek nevezte a kifizetéseket. Ha figyelembe vesszük, hogy az iTunes eladások után a bevételek felét, így majdnem 50 centet kaptak, a régi CD-n megjelenő dalok esetében pedig ennek sokszorosát, akkor valóban elenyészőnek tűnik ez az összeg. Az igazat megvallva, az elmúlt évtizedben kevés együttes remélt a zene eladásokból nagy bevételt, az élő koncertek tartották életben a zeneipart eddig is.

xperia-z2-the-right-accessories-765ead40cc14d305fb6b10a982610987-940

A kis számokat látva, most azt gondolhatnánk, hogy akkor biztos a stream szolgáltató teszi zsebre a nagy pénzeket, azonban ez sincs így. A havi 5 dollárokból befolyó pénzek 70%-a megy el új zeneszámok licenszének megvásárlására, és a maradékból igyekeznek fedezni az összes fennmaradó költségüket. A legtöbb felhasználóval rendelkező, piacvezető Spotify 2006-os alapítása óta folyamatosan veszteséges. A tervek szerint, ha tudják tartani az eddigi gyors növekedést, akkor esetleg 2015-re már nyereségesek tudnak lenni. A Generator Research független elemzése azonban arra a következtetésre jutott, hogy egyik jelenlegi stream szolgáltató sem lesz képes nyereséget elérni hosszú távon sem. Ez legyen az ő gondjuk.

Ha nem elsődleges célunk, hogy a zenészeknek tisztes megélhetést biztosítsunk, akkor a stream zenehallgatás egy olcsó és kényelmes megoldás lehet számunkra. Ahogy a kazetták és CD-k ideje egyszer csak lejárt, épp úgy mozdul a zeneipar jelenleg a letöltésekről a stream irányába. Egyre egyértelműbb, hogy ez lesz az évtized zeneiparának legmeghatározóbb médiuma. Ha eddig nem próbálta, adjon neki egy esélyt. Nem fogja megbánni.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés