Connect with us

technokrata

Több mint 300 ezer routert törtek fel

Dotkom

Több mint 300 ezer routert törtek fel

Mindenkinek érdemes saját felhasználónevet és jelszót beállítani.

Napjainkban szinte minden háztartásban megtalálható egy WiFi router. Az olcsó csomagok elterjedésével gyakorlatilag mindenhova betört a világháló, a táblagépeknek és okostelefonoknak hála pedig már a WiFi is teljesen megszokott dolog lett. Épp ezért jelent most komoly problémát, hogy egy támadás során több mint 300 ezer routert törtek fel a Team Cymru biztonsági cég jelentése szerint. Leginkább a D-Link, a TP-Link, a Micronet és a Tenda készülékek tulajdonosainak van okuk az aggodalomra, de más kisebb gyártók is érintettek lehetnek az ügyben.

router

Bár a csapat által készített jelentés szerint elsősorban vietnami, lengyelországi és ukrajnai felhasználókat érint az ügy, nem elképzelhetetlen, hogy Európa más országaiban is sikerült megfertőzniük a készülékeket. Magához a művelethez egyébként nem kellett nagy tudomány, nagyon sokan ugyanis a gyár által beállított felhasználónév és jelszó párost hagyják meg, ám mivel ezek publikus adatok, gyakorlatilag bárki számára hozzáférhetőek. Az pedig ebben az esetben egy pillanat alatt beengedi a “betörőt”.  Innentől pedig szabaddá válik az út, hogy az átállított beállításoknak hála olyan oldalakra irányítson minket a router, ahonnan személyes adatok megszerzésére nyílik lehetőség.

A fentebb említett készülékek valamelyikével rendelkezőknek nincs más dolga mint automatikusra állítani a DNS címet. A fertőzött eszközökön ugyanis az elsődleges DNS cím 5.45.75.11-re míg a másodlagos DSN 5.45.75.36-ra van állítva. Természetesen nem győzzük hangsúlyozni, hogy a saját felhasználónév és jelszó beállítása kiemelt fontossággal bír azok számára is, akik nem birtokolják a fentebbi modellek egyikét sem, ugyanis könnyen előfordulhat, hogy a következő támadás során már az ő általuk birtokolt márkájú router is a célkeresztbe kerül.Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés
Hirdetés

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

balmuda

SmartPhone

A japán kenyérpirítógyár mobilokkal próbálkozik

2021. május 17. hétfő
legerősebb androidos mobiltelefonok listája 2021. árprilis

SmartPhone

Íme a legerősebb androidos mobilok

2021. május 15. szombat
google pixel

SmartPhone

Színre lépett a Google Pixel 5a

2021. május 11. kedd
Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin

Hirdetés