Connect with us

Hirdetés

technokrata

Három magyar hölgy a világ legjobb fotósai között

Dotkom

Három magyar hölgy a világ legjobb fotósai között

Nyilvánosságra hozta a Sony World Photography Awards zsűrije a világ egyik legnagyobb fotóversenyének idei döntős listáját. A több mint 140 000 alkotás közül Urbán Helga, Vadász Anna és Putnóczki Fanni pályázatai bekerültek a legjobbak közé.

A hét éve megrendezésre kerülő világméretű Sony World Photography Awards 2014-es versenyére a valaha volt legtöbb pályázat érkezett. A fotós ipar vezető képviselőiből álló tiszteletbeli zsűri 166 ország közel 140 000 alkotása közül választotta ki azt a néhányat, amelyek véleményük szerint minőségükkel és eredetiségükkel a nemzetközi kortárs fotográfia legjavát képviselik. A kategóriánként 3-10 fényképpel pályázható művészek közül a zsűri kategóriánként legalább három, de legfeljebb hét fotográfust választhatott.

A világméretű megmérettetésre beérkezett pályázatok közül három magyar fotós alkotásai is felkerültek a szűkített listára. Urbán Helga az amatőrök versenyén Természet & Vadvilág kategóriában került be a döntősök közé, míg a 20 év alattiak versenyén Vadász Anna Környezet kategóriában, Putnóczki Fanni pedig Portré kategóriában esélyes a győzelemre. A magyarok idén kiemelkedően teljesítettek, az amatőr versenyen a zsűri további 6 magyar fényképet részesített dicséretben.

Stop

W. M. Hunt, a tiszteletbeli zsűri elnöke szerint a döntős alkotásokat végignézve a nemzetközi kortárs fotográfia sokszínűsége tárul a szemünk elé. „A zsűritagok sosem múló lelkesedéssel és szorgalommal bírálták el mind a 140 000 alkotást, kiválasztva azokat a műveket, amelyeket véleményük szerint érdemes kiemelni és a világ szeme elé tárni” – nyilatkozta az Hunt, majd hozzátette, hogy a jól dokumentált helyszínek, friss és rendhagyó fotózási megoldások inspirálóan hatnak a világ minden fotósára.

Astrid Merget, a World Photo Organization kreatív igazgatója egyértelműen megfogalmazta a szervezet célkitűzését, mégpedig hogy megtalálják a világ legjobb kortárs alkotásait és fotóművészeit. „Immár hetedik éve fedezzük fel a fiatal amatőr tehetségeket, akik által minden évben lenyűgöző, több stíluson és témakörön átívelő fényképgyűjteménnyel gazdagodunk.”

Upupa epops

A tíz Amatőr kategória és a három Ifjúsági kategória győzteseinek névsorát 2014. március 18-án ismerhetjük meg.

A professzionális verseny kategóriagyőzteseit, valamint az amatőr és a professzionális verseny abszolút győzteseit április 30-án, a Londonban megrendezésre kerülő gálaesten hirdetik ki. Az ünnepségen az amatőr kategóriák abszolút győztese az Open Photographer of the Year (az év amatőr fotósa) díjjal és 5 000 dollárral lesz gazdagabb, a professzionális kategóriák abszolút győztese pedig 25 000 dollár jutalom mellett megkapja a L’Iris d’Or, azaz a Sony World Photography Awards Professional Photographer of the Year (az év profi fotósa) címet. A Sony elismeréseként minden kategórianyertest megajándékoz a vállalat legújabb digitális képalkotó berendezéseivel.

Colourful Mountains

A szűkített listára került fényképészek pályázatait 2013. május 1. és 18. között a londoni Somerset Housban mutatják be, illetve megjelennek a Sony World Photography Awards 2014-es kiadású könyvében is.

 



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés