Connect with us

Hirdetés

technokrata

Közzétette biztonsági jelentését a Microsoft

Dotkom

Közzétette biztonsági jelentését a Microsoft

Az eredmények kiemelik a modern szoftverek használatának fontosságát a kiberbűnözők elleni védekezésben.

A Microsoft közzétette Security Intelligence Report volume 15 című biztonsági jelentését, amely világszerte több mint egymilliárd rendszer alapján vizsgálja a különféle veszélyekkel kapcsolatos információkat annak érdekében, hogy részletes adatokkal szolgáljon a rosszindulatú kódokról, biztonsági résekről és rosszindulatú számítógépes programokról, s ezzel segítse a felhasználókat a kockázatok megfelelő szintű kezelésében. Egyéb fontos területek mellett a jelentés foglalkozik azzal a biztonsági kockázattal is, amellyel azok kénytelenek szembenézni, akik nem támogatott operációs rendszereket és szoftvereket használnak, továbbá kitér még a Windows XP használatával kapcsolatos kérdésekre is, amelynek technikai támogatása – a biztonsági frissítéseket is beleértve – 2014. április 8. után már nem lesz elérhető.

Using-PC

A Windows XP-t használók számára a jelentés megadja a három globálisan legveszélyesebb programot:

  • Sality – Egy olyan rosszindulatú számítógépes programcsalád, amely ellopja a felhasználó személyes adatait, és alacsonyabb szinte állítja a számítógép biztonsági beállításait.
  • Ramnit – Egy olyan rosszindulatú számítógépes program, amely Windows exe fájlokat, Microsoft Office fájlokat és HTML fájlokat fertőz meg.
  • Vobfus – Egy olyan számítógépes féregcsalád, amely más rosszindulatú programokat is képes letölteni a számítógépre. Hordozható meghajtók, pl. pendrive-ok, illetve más rosszindulatú programok útján terjed.

A Magyarországra vonatkozóan a jelentés a következő legfontosabb veszélyekre hívta fel a figyelmet:

  • Win32/Obfuscator – Programok, amelyek víruskeresőnek álcázzák magukat.
  • HTML/IframeRef Egyedi IFrame címkék, amelyek rosszindulatú tartalmakat rejtő távoli         webhelyekre irányítanak.
  • INF/Autorun – Férgek, amelyek a hálózatokon, illetve fertőzött gépek mobil meghajtóira való másolás útján terjednek. 

A jelentés megállapítja, hogy 2013 első felében a Microsoft folyamatosan frissülő és valós idejű termékeit világszerte használó számítógépek majdnem 17 százaléka találkozott már rosszindulatú számítógépes programmal. Miközben a Windows 8-at a Windows XP-hez hasonló mennyiségű káros program támadta, a Windows XP-t futtató számítógépek hatszor nagyobb valószínűséggel fertőződtek meg ténylegesen ezekkel a programokkal.

pirate_pc_gq_17may10_istock_b

„Az adatok jól szemléltetik az újabb operációs rendszerek biztonsági újításainak hatását. A modern operációs rendszerek – mint például a Windows 8 – fejlett biztonsági technológiákat használnak, amelyeket kifejezetten úgy terveztek, hogy nehezebbé, bonyolultabbá, költségesebbé és ezáltal kevésbé vonzóvá tegyék a kiberbűnözők számára a biztonsági rések kihasználását” – mondta Tim Rains, a Microsoft Trustworthy Computing igazgatója.

Hozzátette azt is, hogy miután a Windows XP-hez 2014. április 8-a után már nem érkezik több biztonsági frissítés, az elavult operációs rendszer további használatából eredő biztonsági kockázatok száma növekedni fog, mivel a kiberbűnözők keresni fogják annak a lehetőségét, hogy miként aknázhatják ki az újonnan felfedezett biztonsági réseket. A Service Pack 2 volt a Windows XP azon verziója, amelyhez legutóbb megszüntették a technikai támogatást. A rákövetkező két évben a rosszindulatú programokkal való fertőzöttség 66 százalékkal emelkedett meg a Windows XP SP3-hoz, azaz ahhoz a verzióhoz képest, amelyhez jövőre szűnik meg a támogatás.

A Microsoft évente kétszer teszi közzé a Security Intelligence Reportot annak érdekében, hogy tájékoztassa a nyilvánosságot a legfontosabb globális és regionális veszélyekről, s hogy ezáltal mindenki magasabb szintű védelmet tudjon biztosítani saját maga vagy vállalata számára.

További információ itt található: www.microsoft.com/sir



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés