Connect with us

technokrata

Okos városokat terveznek a jövő szakemberei

Dotkom

Okos városokat terveznek a jövő szakemberei

Az IBM Magyarország egyetemisták, főiskolások ötleteit várja a városi közlekedés fejlesztésére.

A Gartner szerint 2015-ig világszerte 4,4 millió munkahelyet kell majd betölteni Big Data elemzésben jártas szakemberekkel. Tudásuk abban a 2500 metropoliszban is nélkülözhetetlen lesz, ahol az IBM okos városfejlesztései futnak. A vállalat több mint 1000 felsőoktatási intézménnyel indított már képzési együttműködést, Írországban már mesterszakon is lehet Big Data diplomát szerezni. Az IBM Magyarország több hazai egyetemen is fontos szerepet vállal az oktatás fejlesztésében, most pedig arra kíváncsi, mit gondolnak a jövő szakemberei a városi közlekedés korszerűsítéséről. 

Rio de Janeiroban a pontos időjárás előrejelzés garantálja a megapolisz közlekedésbiztonságát, Birminghamben mobil applikáció segít a parkolóhely keresésben, míg Szingapúrban a forgalom valós idejű követésével dolgoznak a dugók elhárításán a városfejlesztők. A városvezetők világszerte hasonló problémákra keresnek megoldást, amelyhez a modern technológiák és rendszerek kiépítése mellett óriási adatmennyiség feldolgozására van szükség; a szenzorokból, járművekből, az áramszolgáltatótól vagy éppen a rendőrségtől begyűjtött nyers adatok elemzése és értelmezése pedig jól képzett szakembereket kíván.

IBM

A Gartner piackutató szerint 2015-ig világszerte 4,4 millió munkahelyet kell majd betölteni a Big Data elemzésében jártas szakemberekkel, s ebben az egyetemek, főiskolák szerepe nem elhanyagolható. Az IBM világszerte több mint 1000 felsőoktatási intézménnyel dolgozik együtt, hogy felkészítse a frissdiplomásokat a legkorszerűbb Big Data technológiák elsajátítására. A megfelelő utánpótlás érdekében Írországban egyetemi képzés elindítását kezdeményezte a vállalat, így ma már a Dublin City University-n mesterszakon oktatják az élhető város szolgálatába állított adatelemzést.

Bár hasonló jellegű képzés itthon még nincs, az IBM Magyarország több hazai egyetemmel, főiskolával is évekre visszatekintő, szoros kapcsolatot ápol, és számos intézmény esetében a szakok, kurzusok bővítésében, a tananyagfejlesztésben is részt vállal. Nemrég az NFM Infokommunikációs Államtitkárságának kezdeményezéséhez csatlakozva a felsőoktatási intézmények teljes körére kiterjesztette Academic Initiatives programját. Ezzel minden hazai egyetem és főiskola ingyenes és szinte automatikus hozzáférést kapott az IBM oktatási célra rendelkezésre bocsátott szoftvereihez és a vállalat egyéb erőforrásaihoz, például IBM-es szerverkörnyezetekhez.

Az IBM Magyarország most közvetlenül a diákokhoz szól, és közös ötletelésre hívja a jövő szakembereit. A mai napon meghirdetett Kötetlen pálya – utak az okos városba című pályázatára olyan városfejlesztési javaslatokat vár a vállalat, amelyek a közlekedési dugók, a parkolási helyzet, vagy épp a tömegközlekedés fejlesztésére javasolnak újszerű megoldásokat. A versenyre legfeljebb 4 fős csapatok jelentkezhetnek: leendő mérnökök, közgazdászok, informatikusok, városszociológusok és grafikusok, illetve bárki, aki a felsőoktatásban tanul és elképzeléseit képes vizuálisan is jól megfogalmazni. A pályázók feladata ugyanis, hogy azonosítsanak egy közlekedési problémát valamelyik hazai nagyvárosban, majd infografikán mutassák be, milyen megoldást találtak rá. A pályamunkák közül a legjobbakat szakértő zsűri és a közönség választja majd ki.

A verseny az IBM Magyarország Facebook oldalán fut, a legjobb pályaműveket a nagyközönség is láthatja majd.

További részletek: www.facebook.com/IBMMagyarorszag

A Kötetlen pálya – utak az okos városba pályázati felhívás itt olvasható.

 Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

samsung
galaxy

SmartWatch

Bemutatkozik a Samsung Galaxy Watch3 Titanium

2020. szeptember 19. szombat
apple
xperia

SmartPhone

A Sony bemutatja az Xperia 5 II-t

2020. szeptember 18. péntek
panasonic RZ S500W füllhallgató
Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin