Connect with us

Hirdetés

technokrata

Kutass, alkoss, gyarapíts!

Dotkom

Kutass, alkoss, gyarapíts!

Innováció, 3D, Startup. Ezek voltak az elmúlt bő egy hét legizgalmasabb hívószavai a budapesti geekek, hipszterek, startupperek számára.

A 2013. június 11. és 12. között, a Millenáris Park épületében zajlott a magyarországi kutatás-fejlesztés nemzetgazdasági szintű ösztönzését, a hazai startup ökoszisztéma kialakításának szakmai támogatását és a vállalkozói szféra hálózatosodásának előmozdítását segítő Innotrends Hungary 2013 rendezvénysorozat. Az első napon a Nemzeti Innovációs Hivatal egy nemzetközi konferenciára várta a magyarországi KFI (kutatás, fejlesztés, újdonságművelés) tevékenységet folytató közép- és nagyvállalati vezetőket, valamint az újításokban élen járó országok innovációs ügynökségeinek direktorait, illetve az Európai Unió több tisztségviselőjét, prominensét is. Az esemény szervezői párbeszédet kívántak kezdeményezni az újítások magasabb szintre léptetéséről, valamint a kutatások és a vívmányok támogatási lehetőségeiről. A konferencián kiemelten foglalkoztak a Magyarország versenyképességét a nemzetközi fősodorban növelni képes projektek gondozásának különböző módjaival.

485626_310737822394034_910044710_n

A kongresszust kiállítás kísérte, amelyen többek közt olyan spin off, – azaz mellékágon fejlődő –  projektek is bemutatkoztak, mint aLeopoly (http://leopoly.com), amely megteremtette, majd bárki számára elérhetővé tette a közösségi háromdimenziós alkotás élményét; vagy a nemzetközi on-line közvetítésben úttörő, magyar fejlesztésű USTREAM (http://ustream.tv). Az expón ilyen, szintén vadhajtású projektként mutatkozott be a győri felfedezések háza is (http://mobilis.gyor.hu), amely nap mint nap tanítja élményszerűen középiskolások százait.

1003435_310737862394030_1427282174_n

Ugyanezen a reggelen, alig egy órával később az Akváriumban nyitotta meg az Mobility and Multimedia Cluster(http://mmklaszter.com/) a Techshow 2013-at, ahol idén a háromdimenziós eljárások és a startupok álltak a középpontban. A show-t ez esetben is előadássorozat kísérte, amely a cégépítés alapkérdéseitől, a 3D nyomtatás új perspektíváin át, a Magyar Innovációs Szövetség Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny győzteseinek villámprezentációiig  terjedő témák mentén épült fel. A program során új keletű és beérkezett vállalkozásokkal is találkozhattak a látogatók.

947067_552876761417029_2043942563_n-1

Itt volt az IseeQ(http://iseeq.hu), a legújabb fejvadászcég, de képviseltette magát a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (http://hita.hu) is, akik segítségével több olyan, ma már világcégként számon tartott kezdő vállalkozás jutott ki nemzetközi kiállításokra és konferenciákra, mint például a Leopoly-val a bemutatón szintén jelen lévő Leonar3Do (http://leonar3Do.com).

998771_552877144750324_570945539_n

Még mindig 2013. június 11-et írtunk, amikor a Design Terminálban megnyílt az első 2B3D Fesztivál. A rendezvény válaszokat keresett a szervezők központi kérdésére: Hogyan változtatja meg a jövőnket a 3D nyomtatás? Az közelmúlt legégetőbb 3D-s témái mellett – fegyvernyomtatás, gyógyászati alkalmazás, parametrikus építészet – a hely szellemének megfelelve megjelentek a téma kifejezetten design-t érintő kérdései is. Emellett a hozzáférhetőség korlátainak fokozatos eltűnését regisztrálva az expón hangsúlyt kaptak a hobby userek és a professzionális művészek szempontjai is, valamint az internetre kapcsolt 3D alkotóprogramok közösségi felhasználásának lehetőségei is.

999332_392876180833194_1038857743_n

A fenti rendezvények konklúziójaként elmondható, hogy sokan egy olyan új ipari forradalmat vizionálnak, amelynek a három fő pillére a fentiekben többször említett állandó innováció, a fiatal vállalkozások lendületbe hozása és a 3D. A 3D nyomtatás, a 3D szkennelés és minden három dimenziós eszközökkel végrehajtott tett – alkotás, gondolkodás, vizualizáció, stb. – a gőzgép és a szövőszék felfedezéséhez hasonló áttörést látszik hozni az emberiség gondolkodásában. A Leopoly  (http://leopoly.com) ezt felismerve a technikai fejlődés egyik legújabb állomását a természetét tekintve átalakuló szociális hálók korában értelmezi újra. Egy internetes közösségi alkotási platform létrehozásával új tudásátadási lehetőséget nyújt az iskolák számára az idegennek és bonyolultnak tűnő háromdimenziós alkotás tárgyában. Az ügy időszerűségét emeli ki, hogy a Leopoly programjának részeként június 16-án, vasárnap zárult pilot-verseny két hete alatt több ezer tanuló közel négyezer háromdimenziós alkotást készített. A sikernek köszönhetően a verseny ősszel folytatódik, a leopolysok a nyár folyamán pedig különböző fesztiválokon mutatják majd be a rendszert.

6585_389866867800792_443039904_n

A startup-maratont végül a keddi Pioneer Unplugged Fesztivál zárta, ahol az európai vállalkozásfejlesztési ökoszisztéma gazdaságélénkítő lehetőségeiről és a magyarországi kezdő vállalkozások nemzetközi lehetőségeiről tartottak előadást a hazai startup világ jelentős személyiségei. A konferenciát a Prezi (http://prezi.com) előadása indította, majd a hasonló rendezvények hagyománya szerint, a Pioneer Unplugged-ot is közösségi pizzázás zárta. A sajátos kortárs zárórituálén a Google, a Magyar Telekom, a különböző befektetők, az ifjú tehetségek, a nagyvállalatok, illetve a kis- és középvállalkozói szektor meghatározó alakjai is jelen voltak.

Amennyiben az elmúlt bő egy hét tanulságait egy mondatban szeretnénk kifejezni, akkor ezt írhatnánk ide: “Kutass, alkoss gyarapíts és sikeres leszel!”

 



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés