Connect with us

technokrata

Intel alapokon a világ leggyorsabb szuperszámítógépe

Dotkom

Intel alapokon a világ leggyorsabb szuperszámítógépe

Új technológiákról és a HPC-k jövőjéről rántotta le a leplet a vállalat

A Top500 szuperszámítógépek listájának 41. kiadásában a legerősebb számítógépnek kiáltották ki a „Milky Way 2” névre keresztelt megoldást, melyben több ezer Intel processzor végzi a munkát. A 48 000 darab Intel® Xeon Phi™, illetve 32 000 darab Intel® Xeon® processzor 54,9 PFlops-os teljesítménnyel üzemel, ami több mint a kétszerese az 500-as lista előző, 2012 novemberi kiadásának győzteséhez képest. A lista elején 1997 óta ez az első gép, mely kizárólag Intel-alapú.

Az Intel ezen felül bejelentette az Intel® Xeon Phi™ család bővítését is, illetve a második generációs Intel® Xeon Phi™ termékeket, „Knights Landing” kódnéven. Az új megoldások folytatják az eddigi hagyományokat, és radikálisan jobb energiafogyasztási és teljesítménybeli mutatókkal fog jelentkezni.

A következő négy évben a HPC szegmens világszinten 36 százalékos bevétel növekedésre számít, 11 milliárdról 15 milliárd dollárra. Az előrejelzés a megnövekedett igényekre alapszik, mivel egyre több terület követeli meg ekkora számítási teljesítmény megmozgatását.

Az Intel® Xeon Phi™ hat hónappal ezelőtti bemutatása óta az Intel® Xeon és az Intel® Xeon Phi számtalan szuperszámítógépben kapott helyet. Az Intel® Many Integrated Core (Intel MIC) architektúrára épülő Intel Xeon Phi társprocesszorok rámutatnak az igényre, miszerint a magasabb teljesítményű, de energiatakarékosabb megoldásoké a jövő.

_MG_0498

„Milky Way 2” – a világ leggyorsabb szuperszámítógépe

A Kínában található Guanghzou-i Nemzeti Szuperszámítógép Központ részére épített gépet 32 000 darab, 12-magos, Ivy Bridge alapú Intel Xeon E5-2500 v2, valamint 48 000 darab Intel Xeon Phi társprocesszor hajtja, 17,8 MW-os fogyasztással. Ezzel nem csak az a legerősebb, de az egyik legenergiatakarékosabb szuperszámítógép lett a Milky Way 2, a 22nm-es gyártástechnológiának hála.  A „Milky Way 2” mellett a Top500-as lista két másik szereplőjében meg megtalálhatók ezen alkatrészek; az 54. (557 TFlops), és a 329. helyezettet (139 TFlops). Az említett termékek általánosan a következő negyedévben lesznek elérhetők, akár 12 magos, 2,7 GHz-es variánsként is, 259 GFlops/socket teljesítménnyel – ez 56 százalékos növekedést jelent az elődhöz képest.

Új Intel® Xeon Phi™ 3000 és 7000 társprocesszor-családok

Az Intel bejelentette a jelenlegi Intel Xeon Phi család bővítését is, 5 új termékkel, melyek különböző teljesítménnyel, memória kapacitással, és kiszereléssel rendelkeznek. A 7100-as család a lehető legnagyobb teljesítményre lett optimalizálva, a legtöbb szolgáltatással kiegészítve; 61 mag 1,23GHz-re állítva, 16 gigabájtnyi memória támogatással, és több mint 1.2 TFlops dupla pontosságú teljesítménnyel. A 3100-as család egy költséghatékony megoldás, mely magas 1 dollárra levetíthető teljesítménnyel bír. A család tagjai 57 darab, 1,1GHz-re belőtt magot tartalma, 1TFlops teljesítménnyel.

„Knights Landing”

A vállalat részletezte a következő generációs Intel Xeon Phi termékeket is. A „Knights Landing” kódnéven futó új, az Intel MIC architektúrára épülő termékei társprocesszorként (PCIe) és host processzorként (socket) is használhatók lesznek. Az új megoldások immáron 14nm-es gyártástechnológiával készülnek, a 3D tri-gate tranzisztorok második generációjával kiegészítve. A további gyorsulás érdekében a „Knights Landing” termékek esetében jóvla magasabb memória sávszélességgel kell számolnunk, hála az integrált on-package memóriának. Ez által a felhasználók ki tudják használni a processzor teljes kapacitását anélkül, hogy memória sávszélességbeli gondokba ütközzenek.

További információk, dokumentumok, és prezentációk elérhetőek az Intel Newsroom oldalán.Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

ipad mini

Tablet

Friss külsővel érkezhet az iPad Mini

2021. június 14. hétfő
g-shock

SmartWatch

Íme a legújabb aranyszínű fém G-shock

2021. június 10. csütörtök
fényképezőgép kiválasztása
iphone 13

SmartPhone

Valószínűleg 3 új színben érkezik az iPhone 13

2021. június 9. szerda
harmony os

SmartPhone

Harmony OS + iOS 14 összehasonlítás

2021. június 7. hétfő

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu