Connect with us

Hirdetés

technokrata

Figyelem! Elképesztő mértékű álhír terjed a neten

SOTE

e-Egészségügy

Figyelem! Elképesztő mértékű álhír terjed a neten

Figyelem! Elképesztő mértékű álhír terjed a neten

Közleményt adott ki a SOTE

Több tízezer, talán pár százezer megosztáson van túl Facebookon az az orvostudományi idézetnek látszó szöveg, melyet az elmúlt napokban gőzerővel terjesztenek az oltásellenesek.

„Járvány idején NEM oltunk, mert legyengíti az immunrendszert és veszélyes mutációkat generál!” Mára talán mindenkinek van legalább egy olyan ismerőse, aki megosztotta Facebookon az idézetet, amely kitalálói szerint a Semmelweis Egyetem (SOTE) Infektológia Tanszékének tankönyvéből származik.

A városi legendákat leleplező Urbanlegends.hu olvasója figyelt fel rá, hogy az idézet a SOTE munkatársaihoz is eljutott, az egyetem ezért közleményt adott ki a témában. Így szól:

“A Semmelweis Egyetem Infektológiai Tanszékének tankönyvére hivatkozva terjed álhír az egyik legnépszerűbb közösségi oldalon a járványok idején történő vakcinációval kapcsolatosan. Az egyetemnek ilyen tanszéke nincs, Infektológiai Tanszéki Csoportja van, akik ugyanakkor nem írtak ilyen témában könyvet. Szinte minden, az egészségünkkel kapcsolatos tananyag, a szakterület folyamatos fejlődése miatt, az évek alatt sokat változott, de az egyetemen jelenleg használt tankönyvek egyikében sem szerepel az a félrevezető állítás, melyre alapozva az álhír terjesztői azt szeretnék elhitetni, hogy tilos lenne a jelenlegi világjárvány idején a védőoltások beadása.”

Az álhír érdekessége, hogy nagyjából akkor kezdett el keringeni a neten, amikor kijött az eddigi legnagyobb hazai vakcinakutatás eredménye. A tanulmány – amelynek szerzői között egyébként a SOTE kutatói is szerepelnek – azt mutatja meg feketén-fehéren, hogy a Magyarországon használt oltóanyagok közül melyik mennyire hatékony. Ide kattintva nézheti meg a magyar adatokat attól, hogy mennyire véd a fertőzéstől és a halálozástól. a Pfizer, a Moderna, a Szputnyik V, az AstraZeneca és a Sinopharm oltás.

A SOTE nevében terjesztett bejegyzéssel kapcsolatban pedig ne feledje:

“Az a baj az interneten terjedő idézetekkel, hogy nem tudjuk róluk megállapítani, valódiak-e.”
(Petőfi Sándor)

Forrás: HVG

További e-Egészségügy

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés