Connect with us

technokrata

Éjjeli menedékké vált a japán McDonald’s

Dotkom

Éjjeli menedékké vált a japán McDonald’s

Sokan korábban a Panasonic-nál vagy a Sharpnál dolgoztak.

Az ország két évtizedes gazdasági gondjai miatt rengeteg középkorú ember veszti el megélhetését és lakását Japánban, a tartós munkanélküliek közül pedig egyre többen McDonald’s éttermekben és éjjelnappali üzletekben kénytelenek átvészelni az éjszakákat. A jelenség olyannyira kiterjedt, hogy a köznyelvben külön kifejezés alakult ki rá: “makudo nanminnak”, azaz McDonald’s-menekülteknek nevezik a jobbára a harmincas és negyvenes korosztály tagjaiból álló csoportot – írta az Aszahi Simbun japán napilap.

Mac_Japan
Az érintettek jórészt az 1990-es évek közepe és az elmúlt évtized első fele közötti időszakban léptek be a munkaerőpiacra, amikor Japánban a gazdasági buborék kidurranása után nehéz volt stabil állást találni. Így legtöbbjük ideiglenes állásokat vállalt, hogy eltartsa magát, a 2008-as gazdasági világválság óta azonban egyre kilátástalanabb a helyzetük. “Nagyjából ezer jenbe kerül, ha egy internetkávézóban alszom. Egy McDonald’sban ellenben egy százjenes kávéért el tudok lenni” – mondta egy 37 éves McDonald’s-menekült a lapnak. (Egy jen nagyjából 2,2-2,3 forint.)

Az újság riportot közölt egy oszakai McDonald’sról: éjfél körül a vevőkör teljesen kicserélődött, a diákok és hivatalnokok helyét ápolatlan és viharvert, bevásárlószatyrokat cipelő emberek vették át, akik kávéjuk mellett fejüket az asztalra hajtva aludtak; hajnali kettőkor, amikor az éttermet takarítás miatt kiürítették, a menekültsereg egy közeli könyvesbolt felé indult el.

A helyzet az ország második legnagyobb városában, Oszakában a legrosszabb, ahol a dolgozó lakosság 45 százalékának átmeneti állása van. A terület ennek ellenére sok fiatal munkakeresőt csábít, mivel a megélhetési költségek jóval alacsonyabbak, mint Tokióban. Az utcára kerültek közül sokan olyan japán nagyvállalatoknál dolgoztak, mint a Panasonic vagy a Sharp: a két cég növekvő veszteségeik miatt a közelmúltban több tízezer dolgozót bocsájtott el.

A McDonald’s-menekültek problémája mindeddig elkerülte a szociális segélyezésért felelős hivatalok figyelmét. “Nem sátrakban, vagy más fix helyen laknak az utcákon. Azt sem tudjuk, hogy hol és hányan vannak” – mondta egy oszakai hivatalnok az Aszahi Simbunnak, hozzátéve, hogy a fedél nélkül maradtak hat hónapon át térítésmentesen éjszakázhatnak hajléktalanszállókon. A McDonald’s japán leányvállalata közölte, hogy nem tapasztaltak problémát azt illetően, hogy emberek éttermeikben éjszakáznak.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

huawei

Dotkom

Teljesen megújul a Huawei közösségi oldala

2021. január 25. hétfő

Dotkom

Az alaprendszerek újjászületése

2021. január 25. hétfő
eház

Dotkom

Az eHÁZ lett Az Év Blockchain Megoldása

2021. január 22. péntek
cisco

Dotkom

Webex innovációk sorát jelentette be a Cisco

2021. január 12. kedd
vodafone

Műszaki Magazin