Connect with us

technokrata

Éjjeli menedékké vált a japán McDonald’s

Dotkom

Éjjeli menedékké vált a japán McDonald’s

Sokan korábban a Panasonic-nál vagy a Sharpnál dolgoztak.

Az ország két évtizedes gazdasági gondjai miatt rengeteg középkorú ember veszti el megélhetését és lakását Japánban, a tartós munkanélküliek közül pedig egyre többen McDonald’s éttermekben és éjjelnappali üzletekben kénytelenek átvészelni az éjszakákat. A jelenség olyannyira kiterjedt, hogy a köznyelvben külön kifejezés alakult ki rá: “makudo nanminnak”, azaz McDonald’s-menekülteknek nevezik a jobbára a harmincas és negyvenes korosztály tagjaiból álló csoportot – írta az Aszahi Simbun japán napilap.

Mac_Japan
Az érintettek jórészt az 1990-es évek közepe és az elmúlt évtized első fele közötti időszakban léptek be a munkaerőpiacra, amikor Japánban a gazdasági buborék kidurranása után nehéz volt stabil állást találni. Így legtöbbjük ideiglenes állásokat vállalt, hogy eltartsa magát, a 2008-as gazdasági világválság óta azonban egyre kilátástalanabb a helyzetük. “Nagyjából ezer jenbe kerül, ha egy internetkávézóban alszom. Egy McDonald’sban ellenben egy százjenes kávéért el tudok lenni” – mondta egy 37 éves McDonald’s-menekült a lapnak. (Egy jen nagyjából 2,2-2,3 forint.)

Az újság riportot közölt egy oszakai McDonald’sról: éjfél körül a vevőkör teljesen kicserélődött, a diákok és hivatalnokok helyét ápolatlan és viharvert, bevásárlószatyrokat cipelő emberek vették át, akik kávéjuk mellett fejüket az asztalra hajtva aludtak; hajnali kettőkor, amikor az éttermet takarítás miatt kiürítették, a menekültsereg egy közeli könyvesbolt felé indult el.

A helyzet az ország második legnagyobb városában, Oszakában a legrosszabb, ahol a dolgozó lakosság 45 százalékának átmeneti állása van. A terület ennek ellenére sok fiatal munkakeresőt csábít, mivel a megélhetési költségek jóval alacsonyabbak, mint Tokióban. Az utcára kerültek közül sokan olyan japán nagyvállalatoknál dolgoztak, mint a Panasonic vagy a Sharp: a két cég növekvő veszteségeik miatt a közelmúltban több tízezer dolgozót bocsájtott el.

A McDonald’s-menekültek problémája mindeddig elkerülte a szociális segélyezésért felelős hivatalok figyelmét. “Nem sátrakban, vagy más fix helyen laknak az utcákon. Azt sem tudjuk, hogy hol és hányan vannak” – mondta egy oszakai hivatalnok az Aszahi Simbunnak, hozzátéve, hogy a fedél nélkül maradtak hat hónapon át térítésmentesen éjszakázhatnak hajléktalanszállókon. A McDonald’s japán leányvállalata közölte, hogy nem tapasztaltak problémát azt illetően, hogy emberek éttermeikben éjszakáznak.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

galaxy

SmartWatch

Bemutatkozik a Samsung Galaxy Watch3 Titanium

2020. szeptember 19. szombat
apple
xperia

SmartPhone

A Sony bemutatja az Xperia 5 II-t

2020. szeptember 18. péntek
panasonic RZ S500W füllhallgató
honor

SmartPhone

A Honor 9X Pro már elérhető Magyarországon

2020. szeptember 16. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin