Connect with us

Hirdetés

technokrata

Fekete Péntek – Bunyó Karácsonyig

Dotkom

Fekete Péntek – Bunyó Karácsonyig

Idén se maradt el a Fekete Péntek az Egyesült Államokban, amikor is számos szórakoztatóelektronikai eszköz árát is jelentősen csökkentették az áruházakban. És idén se maradt el a hisztéria, igaz, kevesebben voltak.

Idén a tavalyinál többen, de kevesebbért vásároltak az Egyesült Államok legjelentősebb bevásárló napján, a hálaadást követő “fekete pénteken” – derült ki a hétvégén ismertetett első összesítésekből.

A hagyományos kiskereskedelmi forgalom – több mint 50 ezer kiskereskedelmi egységből beérkező – adatait elemző ShopperTrak szerint a “fekete pénteken” idén 3,5 százalékkal több, 307,67 millió boltlátogatás történt. A vásárlások értéke viszont 1,8 százalékkal 11,2 milliárd dollárra csökkent. Sok kereskedőnél a készlet erejéig a hét végén is tartottak még a különleges, esetenként a 70 százalékos árengedményt is elérő akciók. A “fekete péntek” kedvezményeire idén először már csütörtök estétől vadászhattak üzletek sokaságában a vásárlók. Korábban az volt a jellemző, hogy az üzletek hajnali négykor, esetleg éjfélkor nyitottak.

Az IBM Benchmark adatai szerint az internetes vásárlások száma a hálaadás napján 17, a “fekete pénteken” pedig 21 százalékkal nőtt tavalyhoz képest. A mobil eszközökkel megvalósított vásárlások száma 2011 óta kétharmaddal nőtt.

A comScore azt közölte, hogy az internetes vásárlások értéke idén először haladta meg az 1 milliárd dolláros határt és elérte az 1,04 milliárd dollárt. Ez a cég 26 százalékos növekedést mutatott ki az előző évihez képest. A leglátogatottabb kiskereskedelmi weboldal az Amazon.com volt, amelyet a Wal-Mart, a Best Buy, a Target és az Apple követett. A legnagyobb, 29 százalékos forgalomnövekedést a comScore a digitális tartalmak (e-könyvek, videók, zene, stb.) területén mérte. Az Egyesült Államokban az interneten folytatott vásárlások még kevesebb mint 10 százalékát jelentik a kiskereskedelemnek, ám ez a szegmens gyorsabb ütemben fejlődik, mint a hagyományos eladások.

A comScore várakozásai szerint az egész ünnepi szezonra kivetített online kiskereskedelmi forgalom idén 17 százalékkal bővül majd a tavalyihoz képest, és az értéke eléri majd a 43,4 milliárd dollárt. A hagyományos kereskedelmi forgalomban 4,1 százalékos növekedés várható. Hétfőn egyébként a szintén hagyományos “kiberhétfő” keretében újabb online kedvezményeket ajánlanak majd az áruházak, de szakértők szerint a rendelések száma nem éri majd el a “fekete pénteken” feladottakét.

Nem volt békés

Péntekre virradóra a nebraskai Omahában a rendőröket lövések miatt riasztották a Westroads Mall bevásárlóközponthoz – közölte a CBS televízió. Ugyanitt öt évvel ezelőtt egy ámokfutó 8 embert gyilkolt meg, igaz, két héttel a “fekete péntek” után. A kiszálló rendfenntartók verekedőket választottak szét, de nem erősítették meg, hogy lőfegyver is elsült volna. A vásárlók mindenesetre pánikszerűen menekültek a helyszínről.

A texasi San Antonióban pofon csattant és fegyver is villant egy, a sorban állók között kitört szóváltásban. Egy férfi előrefurakodott a pénztárnál, és arcul ütött egy ez ellen tiltakozó vásárlót, aki erre pisztolyt rántott – jelentette az NBC televízió. A támadó egy hűtőszekrény mögött keresett menedéket, majd kereket oldott. A fegyverrel védekező férfi ellen nem indul eljárás, mert legálisan birtokolta a pisztolyt.

A michigani Kentwoodban a Woodland Mall elnevezésű bevásárlóközpontban rendőröknek paprikasprayt kellett bevetniük két összeverekedő banda szétválasztásához. Két tizenévest a helyszínen őrizetbe vettek – jelentette a Fox News televízió. Ugyanezen a helyen tavaly is meg kellet fékezni az erőszakot.

Maryland fővárosának, Annapolisnak az egyik lakberendezési boltjánál egy 14 éves fiútól elrabolták a megvásárolt akciós árukkal teli táskáját – közölte a CBS.

A floridai Altamonte Springs egyik áruházában rendőrök tepertek a földre egy 28 éves nőt, aki megkerülte a pénztárak előtt kígyózó sorokat és a jelek szerint fizetés nélkül akart távozni. A nő a nála lévő – az esetről beszámoló 13 News tévéállomás által nem nevesített – tárgyakkal megdobálta a biztonságiakat, akik a földre teperték és megbilincselték. Később úgy nyilatkozott, hogy csak a tömegben elveszett unokahúgát akarta megkeresni, aki nem választolt a telefonhívásokra. (MTI)



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés