Connect with us

Hirdetés

technokrata

2 év börtön jár az illegális letöltésért

Dotkom

2 év börtön jár az illegális letöltésért

A Szerencsésebbek megúszhatják 5.6 millió forintnak megfelelő jen pénzbüntetéssel. Ezzel ez a legszigorúbb kalóz-ellenes törvény a világon.

Akár kétéves börtönbüntetést vagy kétmillió jenes pénzbüntetést is kaphatnak azok, akik jogellenesen töltenek le fájlokat az internetről Japánban egy hétfőn életbe lépett törvénymódosítás értelmében.

A törvénymódosítást elsősorban a zeneipar védelmére, a kiadók erős lobbizásának hatására fogadta el a szigetország parlamentje. Japán a világ második legnagyobb zenepiaca, de iparági becslések szerint az országban egy legális médiafájl-letöltésre közel tíz illegális jut. A kiadók állítása szerint a kalózkodás miatt tavaly 16 százalékkal zsugorodott az internetes zenepiac.

A törvény értelmében akár egyetlen jogsértő fájl birtoklásáért is elítélhetnek valakit, de a vádemelést csak a szerzői jog tulajdonosa kezdeményezheti. A júniusban elfogadott törvényt számos bírálat érte. Egyesek szerint hatásosabb lenne a feltöltőket megcélozni a kalózkodás megfékezésére, akiket jelenleg akár tízéves szabadságvesztéssel és tízmillió jenes pénzbírsággal is sújthatnak.

A japán ügyvédi kamara hétfői közleményében az írta: szerencsésebb lett volna, ha a letöltések által okozott jogsértéseket továbbra is polgári, nem pedig büntetőjogi ügyként kezelnék. A törvény júniusi parlamenti jóváhagyásakor több japán kormányszerv, illetve a legfelsőbb bíróság honlapját is hackertámadás érte, míg 80, magát az Anonymous nemzetközi hackercsoport tagjának nevező maszkos ember Tokióban tiltakozott a jogszabály ellen.

Korábban az Egyesült Államokban és az Európai Unióban is az internetes kalózkodást büntető törvények bevezetésével próbálkoztak, azonban a lakossági tiltakozás miatt egyik tervezet sem lépett életbe. (MTI)



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés