Connect with us

technokrata

Lemondott a Lenovo alapítója a cég anyavállalatának elnökségéről

Dotkom

Lemondott a Lenovo alapítója a cég anyavállalatának elnökségéről

Lemondott Liu Chuanzhi, a Lenovo, a világ második PC-gyártójának alapítója az anyavállalat – Legend Holdings – elnöki tisztéről – derül ki a cég hétfői közleményéből. Az üzletember ugyanakkor a végrehajtó bizottság elnöke marad.

A 68 éves Liu utódjául eddigi helyettesét Zhu Linan javasolta, így a vállalatnál 1989 óta dolgozó Csu váltja. A Lenovo Group igazgatóságának elnökségéről Liu még 2011 novemberében lemondott.

A Lenovót a sanghaji születésű Liu 1984-ben alapította 200 ezer jüanos alaptőkével, egy tízfős kutatócsoport élén. 2005-ben az ő vezetésével vették meg az IBM PC-részlegét. Májusi jelentések szerint a Lenovo Group nettó nyeresége 2011-ben 73 százalékkal – 473 millió dollárra – emelkedett az előző évhez viszonyítva. Árbevételének bővülése 37 százalékos volt, megközelítette a 30 milliárd dollárt. Ezzel a világ PC-gyártói között a leggyorsabb növekedést produkálta.

A cég világpiaci részesedése 2012 első negyedében 13,1 százalék volt, amivel a második helyen állt a HP (17,7 százalék) mögött, megelőzve a Dellt (11,4 százalék). (MTI)Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin