Connect with us

technokrata

Hogyan tartsd kézben a munkatársak számítógépes randalírozását?

Dotkom

Hogyan tartsd kézben a munkatársak számítógépes randalírozását?

A Novell ehavi tippjei a munkaállomások rendszeres felügyeletére.

A vállalatoknál használt készülékek és eszközök felügyelete mindig is fontos szerepet kapott, hiszen alapvetően meghatározza minden, számítógépen dolgozó alkalmazott napi szintű munkáját. Ráadásul a körültekintően kiválasztott és megfelelően használt munkaállomás-felügyeleti megoldás jelentős összegek megtakarításához járulhat hozzá a cégen belül, gondoskodik a bizalmas adatok elsődleges védelméről, és az informatikai szakemberek munkáját is leegyszerűsíti. A Novell öt tanáccsal segít abban, mire kell odafigyelni a munkaállomás-felügyelet alapjait illetően.
  1. Dolgozzunk ki irányelveket, és tartassuk be azokat!

A gépek „egészsége” miatt létfontosságú, hogy a cég szakértői lefektessék a megfelelő, mindenre kiterjedő szabályokat, előírásokat és irányelveket a munkaállomásokkal kapcsolatban. Ám ezeket nem elég lefektetni, gondoskodni is kell a betartásukról! Érdemes rendszeres időközönként ellenőrizni a munkaállomásokat, hogy meggyőződjünk a megfelelő kezelésről, illetve a szükséges információk rendelkezésre állásáról!

  1. Gondoskodjunk a megfelelő védelemről!

A desktopok védelmét nem elég egy vírusirtóval megoldani, végig kell gondolni minden aspektust! A gépek védelmi vonalát tovább erősíthetjük a gépekre külön telepített tűzfalakkal is, és természetesen a szoftverek naprakészen tartásáról is folyamatosan gondoskodni kell. Ez utóbbiban a segítségünkre lehet például a Novell ZENworks Patch Management technológiája, amely automatikusan értesítést küld a rendelkezésre álló frissítésekről a Novell frissítési adatbázisának köszönhetően.

  1. Egyszerűsítsük a karbantartást!

Rengeteg időt elvesz a vállalati informatikai szakemberektől a programok telepítése, amire szükség lehet akár egy új kolléga érkezésekor, egy új megoldás bevezetése során a vállalatnál, vagy a géppark frissítésekor. Hasonlóan sok időt rabolhat el, ha minden egyes munkaállomáson külön-külön kell frissíteni a szoftvereket, pedig az informatikai szakemberek tudására máshol jóval nagyobb szükség lehet.

Gondoskodjunk arról, hogy kihasználjuk a rendelkezésünkre álló munkaállomás-felügyeleti megoldás minden előnyét ezen a téren is! A ZENworks Configuration Management segítségével például automatikusan, akár távolról és tömegesen is telepíthetők, módosíthatók vagy eltávolíthatók a felhasználók gépein található alkalmazások. Így egyszerűen és gyorsan végrehajthatók ezek a feladatok, az informatikusoknak nem kell hosszú órákat eltölteniük ’ok’, ’tovább’ és ’telepítés’ gombok kattintgatásával.

Szintén rengeteg időt takarít meg, ha a szakembernek egy-egy probléma esetén nem kell személyesen elzarándokolnia a felhasználó meghibásodott gépéhez, hanem a saját irodájában, a saját számítógépéről tud gondoskodni a probléma megoldásáról a távoli elérés révén.

  1. Takarítsunk meg pénzt a szoftverek nyilvántartásával!

Kaotikus helyzetet tud előidézni, ha egy vállalatnál nem figyelnek oda a szoftverlicencek nyilvántartására. Előfordulhat, hogy több felhasználó gépén megtalálhatóak olyan szoftverek, amelyekre nincs szükség a munkához az adott osztályon. Ha egy cég elveszíti a kontrollt a telepítések felett, nem engedélyezett programok is megjelenhetnek a gépeken. Esetleg azzal szembesülhet a vállalat egy ellenőrzés során, hogy egy szoftverből több példányt használnak, mint amennyit a licencszerződés szerint megvásároltak. Az egész káoszt megszüntetheti egy szoftverleltárt is magában foglaló informatikai vagyongazdálkodási megoldás, amely mind az esetleges bírságoktól, mind a fölöslegesen megvásárolt szoftverlicencektől megóvja a céget.

  1. Osztályozzuk a felhasználókat!

Ha különböző csoportokba soroljuk be a felhasználókat az egyes osztályokon, azzal biztosíthatjuk,hogy az illetékes osztályok csak azokhoz a szoftverekhez és funkciókhoz férnek hozzá, amelyekre valóban szükségük van a munkájukhoz. Még könnyebb lehet ez a folyamat, ha a munkaállomás-felügyeleti megoldás integrálódik a vállalati címtárral. Ez a Novell ZENworks megoldásának egyedülálló jellemzője, amely lehetővé teszi, hogy a rendszergazdák a címtárban tárolt személyazonosságokhoz rendeljenek hozzá irányelveket, így egy pontból szabályozhatják a hozzáféréseket az alkalmazásokhoz.

Sok vállalatnál csak az alapvető funkciókat veszik igénybe a munkaállomás-felügyeleti megoldáson belül, idő vagy energia hiányában nem néznek utána a rendelkezésre álló lehetőségeknek. A fenti példák is azt mutatják azonban, hogy jelentős mennyiségű időt és pénzt takarítanak meg azok, akik minden funkciót kihasználnak, ezért érdemes körbejárni a témát a vállalaton belül.Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin