Connect with us

Hirdetés

technokrata

132 millió forintot kell fizetnie a kolozsvári hackernek

Dotkom

132 millió forintot kell fizetnie a kolozsvári hackernek

A kolozsvári bíróság ítélete szerint 584 ezer dollár kártérítést kell fizetnie annak a kolozsvári magyar nevű hackernek, aki feltörte a NASA, az amerikai űrkutatási hivatal szerverét.

Butyka Róbertnek azt követően kellett polgári perben is a bíróság elé állnia, hogy január 17-én az ellene folytatott büntetőperben három év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a Kolozsvári Bíróság. A bíróság bizonyítottnak látta, hogy a kolozsvári magyar nevű hacker feltörte az Egyesült Államok Nemzeti Légügyi és Űrhajózási Hivatala (NASA) informatikai rendszerét, és jelentős károkat okozott a NASA-nak. A büntetőperhez polgári peres félként csatlakozott NASA kárigényét a bíróság elfogadta. A romániai internetes portálok híradásai szerint a döntés egyelőre nem jogerős, a kolozsvári fiatalember fellebbezéssel élhet ellene.

A világhálón Iceman fedőnevet használó kolozsvári hackerre a NASA feljelentése alapján csaptak le a román hatóságok 2011. november 16-án. A vád szerint a fiatalember 2010 december 12-én behatolt az Amerikai Űrkutatási Hivatal informatikai rendszerébe, ott megváltoztatta a jelszavakat, és olyan mértékű károkat okozott, amelyek helyreállításához az amerikai szakemberek fél éves munkájára volt szükség. A romániai lapok szenzációként közölték, hogy a nem mindennapos hackeri teljesítményt elérő 26 éves fiatalember mindössze kilenc osztályt végzett.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés