Connect with us

technokrata

Javulhat a Foxconn alkalmazottak életminősége

Dotkom

Javulhat a Foxconn alkalmazottak életminősége

A Fair Labor Association jelentése után úgy döntött az Apple, hogy javítani kell a Foxconn dolgozóinak élet- és munkakörülményein, a kínai óriásgyár pedig helyeslőleg bólogat.

A jelentés egy elég terjedelmes vizsgálat eredményeként született meg, melyben a Foxconn alkalmazottainak életterét és munkakörülményeit vizsgálták meg, méghozzá oly módon, hogy több ezer dolgozót faggattak ki részletesen a mindennapjaikról. A megfigyelők megállapították, hogy a gyárkomplexum még a kínai törvények által előírt havi túlóraszámot is folyamatosan átlépték, melynek maximalizált havi óraszáma nem haladhatja meg a 36-ot. A csúcsidőszakokban, amikor egy-egy Apple termék a piacra került, átlagosan heti 60 órát vagy még annál is többet voltak kénytelenek dolgzoni a Foxconn alkalmazottai, és többször meg is esett, hogy nem kapott az alkalmazott pihenőnapot, hanem akkor is a gyártósor mellett kellett állnia egész nap.

A Foxconn pedig úgy döntött, hogy harmonizálja a saját túlóratörvényét a kínai munkajogi törvénnyel, így a havi 80 túlórát folyamatosan lecsökkentik 36 órára. Ezek mellett kötelezettséget vállalt abban is, hogy megemelik a dolgozók bérét, miközben több ezer új alkalmazottat vesznek fel a gyárakba, hogy a kiesett túlóramunka ne essen kárba. A Foxconn vezetőségének további terve, hogy javítja a dolgozók biztonsági- és egészségi állapotát. Végül is a kétszeres áron értékesített iPad-ekből csak esik pár jüan a dolgozóknak is, ráadásul így az egyik legvonzóbb kínai munkahellyé válhat a cég.Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin