Connect with us

technokrata

IVSZ-SZTNH együttműködés a jogtiszta internetes tartalomért

Dotkom

IVSZ-SZTNH együttműködés a jogtiszta internetes tartalomért

Együttműködik az interneten elérhető szórakoztató tartalmak, valamint szoftverek, adatbázisok jogi szabályozásának továbbfejlesztésében a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) és az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ)

A két szervezet közleménye szerint az SZTNH és az IVSZ együttműködésének egyik területe a digitális tartalomszolgáltatások fejlesztése, illetve az innováció előmozdítása a különböző platformokon elérhető zenei, film és egyéb tartalmak vonatkozásában. Ezen belül a szerzői jogi jogosultak és a felhasználók érdekeit egyformán szem előtt tartó jogdíjfizetési rendszer, szabályozás kialakítása.Az együttműködés részét képezi az innovatív vállalkozásokat érintő szerzői jogi védelem alatt álló művek – például szoftverek, adatbázisok – tisztább jogi környezetének megteremtése is. A közlemény idézi Laufer Tamást, az IVSZ elnökét, aki kifejtette, fontosnak tartják, hogy az infokommunikációs szolgáltatásokat igénybe vevő fogyasztók számára a jogdíjak ne jelentsenek belépési korlátot, és csak azt a termékkört és csak olyan mértékben terheljék, amennyire az objektív indokokkal, költségekkel alátámasztható.

Az együttműködéssel az IVSZ másik kiemelt célja az, hogy a szabályozás alakításában mind az innovatív vállalkozások és közvetítő szolgáltatók, mind a jogtulajdonosok érdekei kiegyensúlyozottan és transzparens módon érvényesüljenek. Az innovatív vállalatokat tömörítő IVSZ véleménye szerint a szerzői vagy szomszédos jogi védelem alatt álló művek – például szoftverek, adatbázisok – némely esetben nehezen értelmezhető felhasználási lehetőségei jelentős visszavető erővel bírnak az innovációs folyamatokra. Éppen ezért egy szerzői jogi szempontból kiszámítható és átlátható környezetben a vállalkozások nagyobb biztonsággal kezdenének fejlesztésekbe.

Bendzsel Miklós, az SZTNH elnöke kifejtette, a szerzői jogi szabályozás területén az egyik legnagyobb kihívás a rohamos tempójú technológiai változásokkal való lépéstartás úgy, hogy az alkotók, szerzők jogai eközben ne csorbuljanak. A cél az, hogy a fogyasztók szórakoztató tartalmak iránti igényét olyan digitális szolgáltatásokon keresztül lehessen kielégíteni, amely a kreatív tartalmak előállítóinak is megfelelő ellentételezést biztosít műveik felhasználásáért. (MTI)Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin