Connect with us

technokrata

Tudatos médiahasználatra tanítaná a gyerekeket az NMHH

Dotkom

Tudatos médiahasználatra tanítaná a gyerekeket az NMHH

Szalai Annamária nyitotta meg a „Gondolkozzatok és kérdezzetek” című konferenciát, mely rendezvény fő témája a gyermekek médiaértésének elősegítése volt.

Az NMHH elnöke beszédében a hatóság kettős felelősségvállalását mutatta be a televízió, az internet és az okostelefonok területén. A hatóság egyik kiemelt feladata, hogy a médiatörvény kiskorúak védelmét szolgáló előírásainak ellenőrzésével védelmet nyújtson a gyermekekre veszélyes tartalmakkal szemben. Szalai Annamária felhívta a figyelmet arra, hogy itt még nem ér véget a hatóság kötelessége. Az is fontos, hogy olyan tudást adjon a gyermekeknek, amelynek köszönhetően magabiztosan, a veszélyeket ismerve és kikerülve, tudatosan használják a médiumokat.
A televízióban megjelenő káros tartalmak kiszűrése érdekében a médiatörvény előírja a korhatár-karikák alkalmazását, amelyet a hatóság folyamatosan ellenőriz. Ezzel párhuzamosan az NMHH bevezetett egy önkéntesen használható, mosolygó gyermeket ábrázoló piktogramot is, amellyel az óvodáskorúaknak kifejezetten javasolt műsorokat érdemes megkülönböztetni. A védelem mellett a tudatos televíziózás érdekében a hatóság kiadványt is jelentett meg „Láss, ne csak nézz! Használd okosan a médiumokat” címmel.A gyermekek és felnőttek életében egyaránt meghatározó helyet foglal el az internet használata, amelynek kapcsán is az NMHH kettős feladatát emelte ki az elnök. Egyfelől a kiskorúak védelme érdekében az új médiatörvény bevezette a korhatár-karikák alkalmazását az internetes tartalmakra is. A hatóság sikeresen működteti továbbá az internethotline.hu weboldalt, ahol bárki bejelentheti a kiskorúakra káros tartalmakat. Másfelől, a gyermekek tudatos médiahasználata érdekében az NMHH Médiaértés-oktató központot fog üzemeltetni, ahol a gyermekek játékosan, interaktív módon ismerhetik meg, hogy melyek azok az eszközök, amelyekkel a különböző médiumok (gondolok a televízióra, rádióra, a nyomtatott és az online sajtóra egyaránt) megpróbálják esetleg befolyásolni őket.

A média és az internet világa után Szalai Annamária egy újfajta, a modern technika rohamos fejlődésének és terjedésének köszönhető veszélyre hívta fel a jelenlévők figyelmét. Az elnök az okostelefonokon használt internet és mobil alkalmazások rejtett veszélyeire figyelmeztetett. Elmondta, hogy ma már több olyan program létezik ugyan a mobiltelefonokra, amelyek megakadályozzák a kémprogramok vagy éppen vírusok letöltését, de ezek használatához is szükség van egy bizonyos alaptudásra, aminek segítségével a gyermekek alkalmazni tudják ezt, illetve fel tudják mérni, hogy milyen veszélyeket rejt, ha illetéktelen kezekbe kerülnek az adataik. Emellett a hatóság figyelmet fordít egy új – az okostelefonok terjedésének köszönhetően előtérbe került – problémára, a kéretlen adatforgalmak témakörére. Szalai Annamária elmondta, hogy a hatóság tavaly októberben új rendeletet alkotott az előfizetői szerződések feltételeiről. November 1-je óta a szolgáltató nem számlázhatja ki a tarifát, ha „olyan szolgáltatást, terméket vagy elektronikus hírközlő eszközt értékesít, amelyet az előfizető nem rendelt meg”.

A Médiasmart Hungary Nonprofit Közhasznú Kft. 2007-ben vezette be Médiatudor elnevezésű oktatási programcsomagját, amelynek egyik célja, hogy módszertani segítséget nyújtson a pedagógusoknak a média oktatását és a kiskorúak médiaértésének növelését, védelmét érintően. A konferencián bejelentették, hogy a program a második szakaszába ért, elindítják a Digitális Világ programcsomag kidolgozását, amelynek célja, hogy segítséget nyújtson az internet világában való eligazodáshoz.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin