Connect with us

Hirdetés

technokrata

Hackerek fenyegetik a Sony-t

Dotkom

Hackerek fenyegetik a Sony-t

A Wikileaks ellehetetlenítése kapcsán támadást indítók nyílt levélben fenyegetik a japán óriást.

„Önök az Anonymous [hackercsoport] osztatlan érdeklődésében részesülnek. Korábbi, Geohot és Graf_Chokolo hacker barátainkat érintő jogi lépéseik felráztak bennünket, úgy véljük, az eset teljességgel megbocsáthatatlan.” – olvasható a Sony-nak címzett nyílt levélben.

Anonymous vs Sony - nyilt level fejlec.JPG

A Sony-nak címzett nyílt levél fejléce

A japán vállalat azzal váltotta ki a Wikileaks melletti támadást is levezénylő hackercsoport haragját, hogy az elmúlt hónapokban eltiltási kérelmet nyújtott be egy csoport Playstation 3 hacker ellen. Közéjük tartozik George Hotz (a fent már említett Geohot), aki jelentős mennyiségű munkát fektetett a konzol védelmének megtörésébe. Ennek köszönhetően az emberek továbbra is használhatják másolt, nem súlyos tízezrekért vásárolt játékprogramjaikat is a távol-keleti masinán.

Habár Hotz mindvégig tagadta, hogy a PS3 firmware-ének feltörésében végzett munkája sértené az amerikai DMCA törvényt (mely a digitális másolatok védelmét hivatott szabályozni), a Sony mégis sikeresnek bizonyult a bíróság előtt. Hotz most ideiglenesen el van tiltva „hobbijától”, sőt, a Sony megszerezte a férfi közösségi hálózati accountját, illetve azok IP-címét, akik hozzáfértek személyes website-jához. Az elmúlt hónapban még PayPal számlájára is rátette a kezét a japán vállalat, kiderítendő, honnan kapott anyagi támogatást a konzolgép hackeléséhez.

A jogi harc azóta sem állt le. Jelenleg azon vitáznak a felek, hogy a DMCA-t sokkal szigorúbban vevő kaliforniai bíróság tárgyalja-e tovább az ügyet, vagy egy New Jersey-ben lévő (itt lakik Hotz). És itt lép be a képbe az Anonymous csoport, mely azzal vádolja a Sony-t, hogy kihasználja az USA jogi rendszerét arra, hogy cenzúrázza a termékeinek működéséről szóló információk terjedését. Azt állítják a hackerek, hogy a vállalat kriminalizálja és nyomás alatt konzoljainak vásárlóit, hogy így befolyásolja őket, illetve jusson információhoz. Ezzel ezrek magánszféráját sérti meg a Sony, olvasható a nyílt levélben.

Egyelőre nem tudni, mennyire kell komolyan venni az Anonymous fenyegetését. A csoport már többször is hangoztatta magáról, hogy nem hackerek gyülekezete, hanem átlagos internetezők csoportja, akik az online tapasztalható igazságtalanságok ellen igyekeznek fellépni. Persze minden csak nézőpont kérdése, hiszen ami egyik irányból terroristának tűnik, az a másik szemszögből már szabadságharcos.

Visszatérve az anti-Sony „hadműveletre”: az OpSony névre keresztelt akció során valószínűleg olyan technikákat alkalmaznak majd, mint amilyenekkel a Wikileaks-től támogatást megvonó vagy az információs oldalt kifejezetten támadó szervezetek tapasztalhattak. Sőt, a csoport szerint nem csak a japánokat fogják abúzálni, hanem minden olyan jogi személyt, aki lehetővé teszi a Sony számára, hogy „visszaéljen erőfölényével”.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés