Connect with us

Hirdetés

technokrata

Űrbéli napkollektorokat telepítenének a japánok

Dotkom

Űrbéli napkollektorokat telepítenének a japánok

A Mitsubishi Electric és a IHI cég közös, 21 milliárd dolláros projektet indított, melynek célja egy óriási napenergia generátor építése az űrben, majd az összegyűjtött elektromosságot eljuttatni a Földre, mindezt a következő 30 év során.

A 16 cégből álló kutatócsapat négy év alatt próbál majd megoldást találni arra, miképp lehetne vezeték nélkül, mikrohullám formájában elektromosságot visszajuttatni a földre – olvasható a kereskedelmi minisztérium honlapján.

Sci-finek tűnhet a projekt, ám az űr-napenergia hasznosítása fontos erőforrás lehet, ha a fosszilis üzemanyagokat már felélte az emberiség – közölte Kensuke Kanekiyo, az Energiagazdasági Intézet ügyvezetője.

Japán már fejleszti az egy gigawattos napállomást, melyen négy négyzetkilométernyi napkollektor foglal helyet. Azt remélik, hogy a következő 30 év során már üzembe is tudják állítani az állomást – derül ki egy állami dokumentumból, melyet még augusztusban adott ki a kereskedelmi minisztérium. Az űr-napkollektorok a földi időjárási viszonyoktól függetlenül termelnek áramot, szemben a földi napkollektorokkal. Az egy gigawattnyi áram közel 300 ezer tokiói lakás energiaellátására elegendő, írja a Bloomberg.

Mivel a napkollektorok űrbe juttatás kimondottan költséges, a japán tudósoknak költséghatékony szállításról kell gondoskodniuk, hogy megérje a vállalkozás. A japán űrkutatási hivatal 2015-ben egy kisebb, napelemekkel felszerelt műholdat tervez küldeni az űrbe, mellyel az elektromosság földre küldését szeretnék tesztelni.

Az amerikai NASA már több tízmillió dollárt költött napenergia tanulmányok vizsgálatára.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés