Connect with us

technokrata

Törvényellenes az internetes és a telefonos kommunikáció adatainak megőrzése

Dotkom

Törvényellenes az internetes és a telefonos kommunikáció adatainak megőrzése

Csehország: Alkotmányellenes az internetes és a telefonos kommunikáció adatainak megőrzése bűnmegelőzési megfontolásokból.

Alkotmányellenes az internetes és a telefonos kommunikáció adatainak megőrzése bűnmegelőzési megfontolásokból, mert ezzel elfogadhatatlan mértékben beavatkoznak az emberek magánéletébe – mondta ki a cseh alkotmánybíróság csütörtökön Brnóban. A testület állásfoglalásával hatályon kívül helyezte a vonatkozó törvény sokat vitatott részeit.

Az Európai Unió (EU) útmutatása alapján néhány éve elfogadott törvényt egy éve vitte az alkotmánybíróság elé a parlamenti alsóház félszáz képviselője. A jogszabály alapján a kommunikációs adatokat a szolgáltatóknak minimum fél évig meg kellett őrizniük, s hatósági kérésre ki kellett adniuk a rendőrségnek vagy a titkosszolgálatoknak.

“A törvényi szabályozás nem volt elég világos, és nem volt garancia arra, hogy senki sem él vissza az adatokkal” – indokolta a döntést Eliska Wagnerová, a testület tagja.

Marek Benda, a polgári demokraták parlamenti képviselője, aki a panasz benyújtását megszervezte, üdvözölte az alkotmánybírósági döntést. Szerinte ez figyelmeztetés az EU illetékesei számára is.

“A fő probléma az, hogy nagyon sok adatot tárolunk anélkül, hogy tudnánk, mire kellenek. Ez elfogadhatatlan” – szögezte le.

Az alkotmánybíróság szintén arra mutatott rá, hogy az archivált adatok mennyisége rendkívül nagy és állampolgárok tömegeit érintik. A tavalyi évben például 87 ezer esetben adtak át adatokat a szolgáltató cégek a hatóságoknak, míg egy évvel korábban nagyjából 75 ezret.

A szolgáltató cégek képviselői szintén üdvözölték és pozitívnak minősítették az alkotmánybíróság állásfoglalását.

Az EU azzal érvelt, hogy az adatok segítséget nyújthatnak a terrorizmus elleni harcban.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

huawei

Dotkom

Teljesen megújul a Huawei közösségi oldala

2021. január 25. hétfő

Dotkom

Az alaprendszerek újjászületése

2021. január 25. hétfő
eház

Dotkom

Az eHÁZ lett Az Év Blockchain Megoldása

2021. január 22. péntek
cisco

Dotkom

Webex innovációk sorát jelentette be a Cisco

2021. január 12. kedd
vodafone

Műszaki Magazin