Connect with us

Hirdetés

technokrata

Napi 35 ezer vírus járja meg a felhőt

Dotkom

Napi 35 ezer vírus járja meg a felhőt

A Panda Security új, kis erőforrásigényű “Panda Cloud Antivirus” nevű vírusirtója új megközelítésben irtja a vírusokat. A “vírusirtó felhő” közel 50 ezer fájlt vizsgál meg naponta, amelyből 35 ezerről derül ki, hogy rosszindulatú.

A Panda Security alig másfél hónapja tette ingyenesen elérhetővé cloud-alapú vírusirtóját, Panda Cloud Antivirus néven. A cloud-, vagyis “felhő”-alapú vírusirtási szolgáltatás egyik hatalmas előnye, hogy a felhasználó-oldali kliens rendkívül kis erőforrásigényű marad, nem terheli az egyes PC-ket, ugyanakkor hatalmas kapacitással bír.

A Panda Cloud Antivirus csak a gépezet egyik eleme – ismertette a terméket Sándor Zsolt, a Panda Security magyarországi igazgatója. – A Panda által először bevezetett felhő-alapú vírusirtás lényege, hogy az érdemi munkát nem a felhasználó gépe, hanem a Panda szerverei végzik. Leegyszerűsítve arról van szó, hogy a felhasználó interneten keresztül kapcsolatba lép a szerverrel, amely a rajta tárolt vírusszignatúrák alapján megvizsgálja a gépet. Így az egyes felhasználói PC-ken a vírusirtás gyakorlatilag alig terheli meg a gépet: az izzasztó “processzormunka”, a RAM-igényes feladatok és a nagy tárhelyet megkövetelő adatbázisok a mi gondunk.

A cloud-technológia “erőforrás-kihelyezési” stratégiájába a mostani Panda Cloud Antivirus szoftver szervesen illeszkedik, hiszen az első elem a már két éve megjelent és szolgálatba állított “Kollektív Intelligencia”.

A Kollektív Intelligencia is a cloud-szolgáltatásunk része, csak egészen más megközelítésből – tette hozzá Sándor Zsolt. – Itt arról van szó, hogy minden Panda-felhasználó egy “szenzor”, amely adatokat szolgáltat a szervernek a különböző vírusokról. Ilyen kiterjedt szenzorhálóval gyakorlatilag töredékére rövidül az az idő, amely alatt egy-egy járványt tetten érhetünk, sőt, adott esetben meg is akadályozhatunk.

A cloud-technológia bevezetése óta naponta mintegy 50 ezer fájl fordult meg a Panda szerverein, amelyből 35 ezer rosszindulatú programnak (összefoglaló néven malware-nek) bizonyult. A rekordmennyiségű adat 99,4%-át a rendelkezésre álló erőforrások automatikusan feldolgozták, így a manuális munka alig több mint fél százalék.

A Kollektív Intelligencia adatbázis jelenleg 18 terabájt, és nagyjából 26 millió egyedi vírusszignatúrát tartalmaz – érzékeltette a rendszer kapacitásait Sándor Zsolt. – Könnyen belátható, hogy mindez csak így, a munka szerverekre való kihelyezésével oldható meg, és a világ ebbe az irányba tart, a vírusirtásnak ez lesz az alapja. A Panda cloud-rendszere, mondhatjuk úgy, a kölcsönösségen alapul: mi adjuk a felhasználóknak a kapacitást, ők adják nekünk a vírusmegelőzésre használt információkat.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés