Connect with us

Hirdetés

technokrata

Internetes terápia alvásképtelenségre

Dotkom

Internetes terápia alvásképtelenségre

Az alvásképtelen emberek gyakran az internet előtt ülve töltik éjszakáikat. Egy tanulmány ígéretes eredményeket ért el az inszomniában szenvedők 9 hetes internetes kezelésével.

A terápiában valódi személyek nem működtek közre. Az interneten tanácsokat adtak, valamint a felhasználó alvásnaplója alapján próbáltak jobb időpontokat ajánlani. A betegek szokásait változtatják meg, például a délutáni szieszta elkerülését, történetekkel, kvízekkel, játékokkal.

Egy ilyen megoldás egy olcsó alternatíva lehet sokaknak, ami ráadásul gyógyszermentes, és olyan helyen is igénybe lehet venni, ahol nem dolgoznak szakértők a környéken. Korábbi tanulmányok már bebizonyították, hogy a kognitív viselkedésterápiákkal hosszantartó eredményeket lehet elérni az inszomniában szenvedőknél, a gyógyszeres kezelésre jellemző mellékhatások nélkül. A SHUTi (Egészséges Alvás az Internet Segítségével) programot ilyen típusú terápia alapján dolgozták ki, ami segít a rossz alváshoz hozzájáruló gondolkodás mintákat megváltoztatni.

#img2#

A vizsgálatban 45, enyhe alvásképtelenségben szenvedő felnőtt vett részt, közülük 22 végezte el a 9 hetes internetes terápiát, a fennmaradó részük képezte a kontrollcsoportot. A kezelésen résztvevők egyértelmű sikereket értek el, és ez 6 hónappal később is így maradt, míg a másik csoport eredménye nem változott. A jövőben egy összetettebb, különböző súlyú problémával küzdő emberekből álló tesztcsoporttal kívánják megismételni a kísérletet, hogy kiderüljön, kik profitálhatnak leginkább a kezelésből, írta meg a Yahoo! News.

Egy New Yorki alvásspecialista szerint azonban egy lényeges dolog kimarad a netes terápiánál. Egy képzett terapeuta segíthet a betegeknek a motiváció fenntartásában, és azonosíthatják az okokat, ami miatt a személy képtelen elaludni.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés