Connect with us

Hirdetés

technokrata

Indul az Európa Parlamenti választásokon a Kalózpárt

Dotkom

Indul az Európa Parlamenti választásokon a Kalózpárt

A szerzői jogokat védő szigorú törvények bevezetése miatt jelentősen nőtt a Kalózpárt támogatottsága Svédországban. Kérdés, hogy a fiatalok rokonszenvét sikerül -e szavazatokra váltania a nyáron esedékes Európa Parlamenti választásokon a fájlcserélés híveinek a skandináv országban.

A Svéd Kalózpártot három éve hozták létre a fájlcserélés hívei. A szervezet a szerzői jogok szabályzásának a megváltoztatásáért küzd és a tagjai abban hisznek, hogy az embereknek joga van filmeket, könyveket és zenéket szabadon megosztani egymás közt. Annak ellenére, hogy az internetes kalózkodáshoz való jog törvénybe foglalása sok svéd fiatal számára fontos ügy, a pártnak 2006-os parlamenti választásokon csak a szavazatok valamivel több, mint fél százalékát sikerült megszereznie. A közelmúltban bevezetett szigorú törvények és a Pirate Bay pere azonban felkeltették az emberek érdeklődését a fájlcseréléssel kapcsolatban, és növelték a támogatottságukat, ezért megnőtt az esélyük arra, hogy a nyáron esedékes választáson bejuttathassák egy jelöltjüket az Európai Parlamentbe.

“A legtöbb internet használattal kapcsolatos szabályt Brüsszelben alkotják, ezért szeretnénk elmondani a véleményünket az Európai Parlamentben és beleszólni a törvényalkotási folyamatba.” – nyilatkozta Christian Engström a Kalózpárt egyik aktivistája a Wired magazinnak. Engström elmondta, hogy a Pirate Bay alapítóinak megtámadása a bíróság előtt és a letöltések drákói szabályzása Svédországban, jelentősen növelte a tagjaik számát, és a 12 ezer tagú párt, ma már befolyásosabb politikai erőnek számít a skandináv országban, mint például a zöldek. A fiatal aktivisták nagy száma ráadásul a második legnagyobb svéd ifjúsági szervezetté tette őket.

Az április elején életbe lévő IPRED direktívát, ami arra kötelezi a szolgáltatókat, hogy a jogvédett tartalmakat megosztók adatait, adják ki a szerzői jogok tulajdonosainak, a svéd internetezők jelentős része ellenzi. A politikai elemzők véleménye azonban megoszlik arról, hogy ez elegendő-e ahhoz, hogy a kis párt bejusson a parlamentbe. “Bár nem tartom valószínűnek, hogy elegendő szavazatot sikerül összegyűjteniük, lehetetlennek sem tartom. A kis pártok nagy meglepetést tudnak okozni az EU-s választásokon, és a Kalózpárt kampánytémái egész évben fenntartották a választók érdeklődését. Sikert viszont csak akkor érhetnek el, ha a szavazói bázisuknál szélesebb réteget tudnak megszólítani.” – állítja Ulf Bjereld a Göteborgi Egyetem politológia professzora.

A bejutáshoz valószínűleg több mint százezer szavazatot kell majd megszereznie a Svéd Kalózpártnak nyáron, ami közel háromszorosa a néhány évvel ezelőtti eredményeiknek. A sikeres szereplés azért is rendkívül fontos a párt számára, mert jelenleg az összes tisztségviselője ingyen dolgozik, és ha sikerülne bejutniuk a parlamentbe, akkor jogosultak lennének az állami támogatásra, ami sokkal szervezettebbé tehetné a működésüket.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés