Connect with us

Hirdetés

technokrata

Harmadik dimenzióban terjeszkedik Budapest

Dotkom

Harmadik dimenzióban terjeszkedik Budapest

A mai naptól fogva, aki a Google Earth-ön keresztül ellátogat Budapestre, immár három dimenzióban gyönyörködhet a magyar főváros nevezetességeiben. Budapest jellegzetes és híres épületei, hídjai közül 24 jelenik meg ennek a különleges technikának a segítségével.

Olyan, Budapest ikonjaiként ismert látnivalókat tekinthetünk meg élethű formában a Google Earth-ön, mint például a Széchényi Fürdő, a Hősök tere, a Bazilika, a Mátyás templom, a Lánchíd vagy a Műcsarnok.

#img1#

A világban tapasztalható turisztikai tendenciáik szerint, a mai városlátogató turista a kiválasztott úti cél felől elsősorban az interneten tájékozódik. Kivételes és egyedi élmény lehet a város 3D-s arca azok számára, akik jelenleg tervezik következő utazásukat, hiszen még otthon, a készülődés időszakában tekinthetik meg a Google Earth segítségével a magyar főváros látnivalóit. Emellett rögtön információt szerezhetnek a nevezetességekről, még otthonukban megtervezhetik budapesti sétáikat, és a virtuális túra végeztével közvetlenül elérhetik Budapest turisztikai honlapját (www.budapestinfo.hu) is. Mind arculati, mind turisztikai szempontból rendkívül fontos, hogy milyen képet mutat magáról egy város leendő látogatóinak.

A főváros háromdimenziós megjelenítése Bojár Iván András városarculati tanácsnok kezdeményezésére valósult meg. A kivitelezést a Fővárosi Önkormányzat turisztikai marketingszervezete, a BTH Budapesti Turisztikai Szolgáltató Kht. segítette.

A most elkészült turisztikai nevezetességeken túl a Főváros bízik abban, hogy a piaci szereplők is kedvet kapnak, és részt vállalnak majd abban, hogy Budapest megjelenése tovább bővülhessen a Google Earth 3D-s világában, hiszen a turizmus és a hozzákapcsolódó szolgáltató ágazatok rendkívüli szerepet töltenek be Budapest életében.

#img2#

Az internet az elmúlt másfél évtizedben teljesen beszivárgott az emberek életébe. Interneten tarthatjuk a kapcsolatot barátainkkal, interneten ismerkedhetünk meg új szerelmekkel, interneten kereshetünk új állást magunknak, interneten találhatjuk meg a legjobb iparosokat, ha felújítjuk a házunkat, interneten vásárolhatjuk meg a karácsonyi ajándékainkat vagy akár elintézhetjük a hétvégi bevásárlást, sőt már az interneten választjuk ki utazási célpontjainkat, ott hasonlítjuk össze az utazási irodák ajánlatait is. Számos olyan weboldal jött létre, amelynek révén a felhasználók megismerhetik mások véleményét valamely felkapott üdülőhelyről, vagy turistalátványosságról, a legtöbben azonban maguk szeretnének meggyőződni a kinézett hely fekvéséről, látnivalóiról, vagy akár a szálloda közvetlen környezetéről. Az ő életüket könnyíti meg a világszerte több mint 350 millió felhasználóval rendelkező, a http://earth.google.com/ címről ingyenesen letölthető Google Earth, hiszen segítségével virtuális utazást tehetnek a földgolyó bármely szegletébe, néhány perc alatt meglátogathatják New York felhőkarcolóit, Dél-Amerika esőerdőit és Japán zsúfolt nagyvárosait. A Google Earth Outreach program keretében ráadásul számos szervezet hozott létre az Earth-ben saját térképréteget, amely egy speciális témát mutat  be – például a darfúri mészárlásokat vagy globális környezetünk ENSZ által legveszélyeztetettebbnek tartott területeit –  alaposabban, nagyobb felbontású képekkel, szöveges információkkal vagy videókkal dúsítva.  

Budapest korábban is ismert volt számos világszínvonalú technikai újításáról. Olyan fejlesztések fémjelezték a magyar fővárost, mint a kontinens első földalatti vasútja, az Erzsébet híd, amely a maga idejében műszaki szenzációnak számított, mivel egyetlen, 290 m hosszú nyílással ívelt át a Dunán, de említhetjük az elsőként a Gresham Szállodában üzemelő porszívórendszert is.

A felgyorsuló infrastrukturális verseny új kihívásokat teremtett az elmúlt években, és ebben a megmérettetésben egyre nehezebb helytállni. Budapest versenyképességét azonban az utóbbi időszakban jelentős előrelépések bizonyították. A hét elején a Magyar Tudományos Akadémián tartotta első ülését az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT). A székhelyért zajló komoly versenyben olyan városokat utasítottunk magunk mögé, mint Bécs és Pozsony. A Főváros legújabb fejlesztésével is Európa és a világ élvonalába tartozik majd, hiszen a világ városai közül San Franciscót, New Yorkot, Párizst és Amszterdamot követően most a magyar főváros is megjelenik 3 dimenzióban a Google Earth-ön.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés